Заява щодо майбутнього візиту Константинопольського Патріарха Варфоломія в Україну

З повідомлень засобів масової інформації стало відомо про те, що на ім’я Константинопольського Патріарха Варфоломія від Президента України Володимира Зеленського і Митрополита Київського і всієї України Епіфанія надійшли запрошення відвідати Київ у серпні цього року та взяти участь у святкуванні ювілею державної Незалежності. Наскільки нам відомо, Патріарх Варфоломій погодився прийняти це запрошення та відвідати нашу країну.

Переконані, що цей візит має бути наповнений справжньою історичною місією та вагою.

У зв’язку з цим, хочу запевнити, що єпископат, духовенство та вірні Української Православної Церкви Київського Патріархату з радістю вкотре вітатимуть, як гостя, Його Всесвятість Патріарха Варфоломія на українській землі у випадку, якщо він, під час свого візиту, вручить Томос про надання Українській Православній Церкві статусу Патріархату.

Це буде довгоочікуваним актом справедливості щодо побожного українського народу та забезпечить реальну автокефалію нашої Церкви, адже, як відомо, саме Патріархат не може бути у складі Патріархату, а митрополія – може.

Лише в статусі Патріархату Українська Церква матиме можливість повноцінно виконувати свою спасительну місію духовної опіки над усіма українцями, які проживають в Україні та поза її межами.

Водночас, звертаюся до Президента України Володимира Олександровича Зеленського та представників української влади з проханням, напередодні візиту, порушити перед Його Всесвятістю Патріархом Варфоломієм питання надання нового Томосу, який би повністю відповідав тому історичному місцю та значимості, яку відігравала та відіграє Українська Церква у світовому Православ’ї. Це сприятиме справжньому унезалежненню Української Православної Церкви, консолідації суспільства та об’єднання всіх православних українців під одним Патріаршим омофором.

ФІЛАРЕТ
Патріарх Київський
і всієї Руси-України,
Предстоятель Української Православної Церкви
Київського Патріархату

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарх Філарет зустрівся з головою Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті Оленою Богдан

13.03.2021
13 березня 2021 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у своїй резиденції зустрівся з головою Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті Оленою Богдан. Поділитися дописом: