26-та річниця інтронізації Святійшого Патріарха Філарета

«Хто думає, що патріаршество це честь, той не розуміє патріаршого служіння. Патріаршество – це не стільки честь, скільки обов’язок. Це не стільки радість, стільки туга і плач серця. Тому що радісні хвилини пройдуть, а залишиться велика праця». Саме так, в далекому 1995 році, новообраний на Патріарший престол Святійший владика Філарет говорив про патріарше служіння.

Сьогодні, 22 жовтня 2021 року, вся повнота Української Православної Церкви Київського Патріархату відзначає 26-ту річницю інтронізації Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Про висоту і сутність патріаршого служіння говорили багато святих Отців і вчителів Церкви, церковних мужів і богословів. Це воістину великий подвиг – бути для одних архіпастирем, для інших наставником, ще для інших взірцем – а все це разом і в одному слові – Патріарх.

Ми всі радіємо від того, що маємо такого Патріарха – людину Церкви, великого молитвеника, доброго проповідника, глибокого богослова, приклад духовного життя у Христі. Ви міцно тримаєте свого архіпастирського жезла і з Ваших вуст завжди звучить тверде переконливе слово Христової Істини.

Ми дякуємо Богові за те, що Він Своєю благодаттю укріпляє Святійшого владику у служінні та через нього подає нам приклад достойного виконання своїх обов’язків, гідного звершення свого покликання. Від усього серця просимо у Господа для Святійшого Патріарха Філарета здоров’я, сил, благодатного натхнення у подальшому служінні на благо Святої Православної Церкви і побожного українського народу.

З нагоди 26-ої річниці патріаршого служіння Святійшому Патріарху Філарету надходять вітання з усієї України та із закордону від єпископату, духовенства, парафіян, політичних та громадських діячів. Свої вітання також надіслав митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф:

“Білгородська єпархія приносить свої привітання Його Святості з побажаннями багатьох років плідної діяльності на благо і процвітання Святої Церкви!

Ваша Святосте, Ви пройшли довгий шлях життя, довгий і плідний шлях архієрейського служіння; довгий, плідний і подвижницький шлях Патріаршества; довгий, плідний, подвижницький, хресний шлях останніх років буття нашого Київського Патріархату в несподівано нових умовах відкритого, цинічного, безпрецедентного, беззаконного гоніння! На всіх етапах Вашого життя Ви показували приклад дивовижної стійкості у випробуваннях, терпіння в скорботах, відсутність страху у небезпеках. Я, десятиліття перебуваючи поруч з Вами, спостерігаючи Вашу боротьбу, довго не міг зрозуміти витоків цієї непохитної стійкості. Потім, з плином часу, зрозумів це. Джерелом її в Вас є Віра! Свідомість, що дарується Вірою, того, що все, що відбувається – відбувається перед Обличчям Всемогутнього і Всеблагого Бога!

Тому Київський Патріархат, під Вашим проводом і виріс від гірчичного зерна в пишне зелене дерево, отіняючи своєю благодаттю не лише усі куточки України, але і багатомільйонне розсіювання – діаспору.

Маючи такого керманича, всі ми, архієреї Київського Патріархату, духовенство та віруючі, дивимося в майбутнє з оптимізмом і надією. Ми переживемо випробування, що спіткали на і прийшли з того боку, з якою ніхто і не очікував, доб’ємося перемоги над джерелом усякого гріха, зрад і негараздів.

У цей знаменний для всіх нас день, із незалежних від нас умов пандемії, не маємо можливості бути поруч з Вами. Але для віри і синівської любові немає відстаней. Своєю душею, своєю молитвою і любов’ю, всі ми поруч з Вами. Ми підносимо свої подячні молитви Подателю всіх благ – Богу! Просимо Його помножити Ваше здоров’я, дарувати сили і кріпкість, вести корабель Церкви до Вічному Небесному Царству Христовому!

Многая Літа, Ваша Святосте!!!”

Митрополит Іоасаф, єпископ Петро, клір і паства Білгородської єпархії

Нехай Всемилостивий Господь дарує нашому Святійшому Патріарху многії та благословенні літа архіпастирського служіння – на славу Божу та на спасіння наших душ. Многії і благії літа, Святійший владико!

Пресслужба Київської Патріархії

 

Поділитися дописом:

Наступна

Відбувся Архієрейський собор Української Православної Церкви Київського Патріархату

23.10.2021
23 жовтня 2021 року у Київській Патріархії відбулося засідання Архієрейського собору Української Православної Церкви Київського Патріархату. Поділитися дописом: