Богослужіння у день апостола Андрія Первозваного та привітання Предстоятеля з прийдешнім Днем тезоіменитства

13 грудня 2020 року, у неділю 27-му після П’ятидесятниці та день пам’яті святого апостола Андрія Первозваного, проповідника християнства на теренах України і основоположника Української Православної Церкви, у Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі відбулися святкові богослужіння.

Урочисті богослужіння очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Напередодні свята, 12 грудня, Святійший владика звершив Всенічне бдіння, а в самий день свята, 13 грудня, Предстоятель Київського Патріархату відслужив у соборі Божественну літургію.

Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, єпископ Харківський і Богодухівський Ілля, єпископ Сумський і Охтирський Никодим, єпископ Дніпровський і Криворізький Даниїл, єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський Варсонофій, єпископ Одеський і Балтський Никон, настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

Завтра, 14 грудня, Церква вшановує пам’ять святого праведного Філарета Милостивого. Це свято є днем тезоіменитства Святійшого Патріарха Філарета. Тому сьогодні, напередодні свята, в присутності численної громади, відбулося привітання Предстоятеля з прийдешнім днем тезоіменитства.

Після літургії та подячного молебня від імені архіпастирів, духовенства та парафіян Святійшого Патріарха Філарета привітав архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій.

“Ваша Святосте! У ці дні Православна Церква вшановує святого апостола Андрія Первозваного та святого праведного Філарета Милостивого, а Українська Православна Церква Київського Патріархату, ще й святкує день тезоімеництва свого Предстоятеля.

Благоволінням Божим кожна країна і кожен народ мають у своїй історії просвітителя. Великою честю для багатьох народів стало перебування на їхній землі учнів Христа Спасителя – святих апостолів, через яких народи, що знаходились в темряві невідання, просвітились світлом істинного богопізнання.

Так і в нашого народу, і на нашій землі був учень Ісуса Христа, який першим з апостолів пішов за Христом: святий апостол Андрій Первозваний. Саме він, зупинившись в Києві, як розповідає нам літописець, благословив Київські гори, встановив на них хрест і, пророкуючи велику славу майбутнього міста, промовив: «На цих горах засяє благодать Божа!». Так і Вас, Ваша Святосте, Господь благословив бути носієм Божої благодаті і сяяти на Київських пагорбах, як світильник на свічнику всім українцям в Україні та за її межами. Бог обрав Вас для важливої місії створення незалежної Церкви в незалежній державі, ще в далекому 1991 році.

Зерна віри, посіяні святим апостолом Андрієм щедро зійшли, завдяки старанням благовірного князя Володимира. Київська Русь сподобилася Святого Хрещення. А вирощувати, примножувати та доглядати за цим деревом на українській землі доручено Вам, як Патріарху. Вашими зусиллями в Україні постала Православна Церква Київського Патріархату. Це – велике духовне та історичне досягнення для всього українського народу.

Як великий апостол Андрій Первозваний, зазнавши багато страждань і мук від язичників, продовжував невтомно проповідувати людям благу звістку про Спасителя, так само і Ви, страждаючи протягом всього життя, при чому, багаторазово від зрадників, які відбирали храми та майно, від хвороб, терпіли напади й побиття, гоніння за віру і правду, – при цьому невпинно продовжували відстоювати шлях правди і будувати незалежну Церкву в Україні. Саме завдяки Вашій невтомній праці були створені численні монастирі, храми, відкриті богословські школи, семінарії, академія. Підготовка кадрів для Церкви, їх виховання та надання їм освіти, висвячення священників та єпископів – це Ваш вагомий і безцінний історичний внесок в Українську Православну Церкву.

Ваше життя і Ваші подвиги вже вписані золотими літерами на славетних сторінках історії нашої Держави. Словом і прикладом свого життя Ви виявляєте пастві «досконалість Божої людини, до всякого доброго діла готової» (2 Тим. 3:17). Ви є видатним ієрархом Церкви Христової, мудрим керівником, великим проповідником, православним богословом, талановитим дипломатом. Безсумнівно, для Української Церкви Ви стали великим святителем. Ви знайшли благодать у Господа, бо наскільки великі – настільки й смиряєтесь, і за це Вам Господь посилає мудрість та довголіття.

І дійсно, наречене Вам ім’я під час монашого постригу повною мірою відображає всю красу людських достоїнств, які Ви з великою щедрістю і милістю Божою успадкували від Вашого небесного покровителя. Святий праведний Філарет будучи сповненим глибоким співчуттям до знедолених і бідних, полюбив Христа в образі жебраків, роздавав їм своє багатство і через це був названий Милостивим. Так і Ви впродовж свого життя роздаєте милостиню, жертвуєте на будівництво храмів, а найголовніше – щоденно підносите Ваші першосвятительські молитви за нас, грішних, за всю паству свою, які зміцнюють наші духовні сили і допомагають кожному нести свій життєвий хрест. Ваша подвижницька праця триває і є для всіх нас прикладом жертовного служіння Богу та Україні!

Вся повнота кліру і пастви Київського Патріархату в Україні, Європі, Америці, Канаді, Росії, Австралії та по всьому світу приносить Вам щирі вітання з нагоди Дня Вашого тезоіменитства! Прийміть від щирого серця наші побажання доброго здоров’я, благополуччя, миру, радості у Господі. Молитвами Вашого небесного покровителя праведного Філарета Милостивого нехай Милостивий Господь пошле Вам міцність душевних і тілесних сил, бадьорість духу і Свою щедру допомогу в подальших Патріарших трудах на користь Української Церкви і всього Православ’я на многії і благії літа!” – побажав у вітальному слові владика Андрій.

Архієпископ Андрій подарував Його Святості просфору та букет квітів.

Після вітання до присутніх з повчальним словом звернувся Святійший Патріарх Філарет.

Ваше високопреосвященство! По-перше, я дякую за тепле привітання. Все, що Ви говорите треба приймати в одне вухо, а в друге випускати, щоб не було в душі гордості. Тому що, гордість – найтяжчий гріх, який породив диявол.

І тому, я дякую і в той же час хочу привітати Вас з днем ангела, бо Ви Андрій і ми сьогодні святкуємо апостола Андрія Первозваного. Апостол Андрій Первозваний був на цьому місці, де ще не було міста Києва. Бо ви пам’ятаєте, що ми святкували 1500-ліття Києва. А сьогодні ми вже живемо в 2020 році, значить Києва, як міста, не було, а Андрій Первозваний передбачав. Що він передбачав? Що буде місто? Не це він передбачав, не про це говорив. Він сказав, що на цьому місці засяє благодать. А в інших містах по всьому світу благодать сяє? Сяє, та не так, як сяє в Києві. Тому що, якщо розміркувати уважно, то нема у світі міста більш святого, благодатного, як Київ. Чому? А ви зверніть увагу, тільки в Києво-Печерській лаврі знаходиться прославлених святих більше 130. Назвіть місто на землі, де було б стільки святих. Є? Навіть Єрусалим, місто, де Господь Ісус Христос постраждав і спас рід людський, яке ми шануємо, як святе місце і звершуємо туди паломництва. Але святих Єрусалим не породив стільки, скільки місто Київ. І продовжує ця святиня існувати. Тому, апостол Андрій і сказав, що на цьому місці засяє благодать. Засяє благодать через існування не тільки Києво-Печерської лаври, а головне святих, яких лавра ця породила.

Тому, дорогі браття і сестри, ми повинні дякувати Богові, що живемо в такому місті, де засяяла Божественна благодать і продовжує сяяти.

Нехай Господь наш Ісус Христос, по молитвам апостола Андрія Первозваного, береже нашу столицю, наше місто святе, особливо в цей страшний час коронавірусу. Щоб Господь, його молитвами, зберіг нас усіх здоровими і дав можливість побороти всі негаразди, які зустрічаються у нашому житті.

І нехай милість Божа перебуває з усіма вами” – сказав у своєму слові Предстоятель.

Богослужіння завершилося многоліттям Патріарху, Українській Церкві та побожному українському народові. Святійший владика закликав на присутніх у храмі Боже благословення.

Пресслужба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

14 грудня - пам'ять святого праведного Філарета Милостивого

13.12.2020
14 грудня Православна Церква вшановує пам’ять святого праведного Філарета Милостивого. Поділитися дописом: