Богослужіння в день пам’яті трьох святителів

12 лютого 2021 року, в день пам’яті трьох великих Вселенських учителів і святителів: Василія Великого, Григорія Богослова та Іоана Золотоустого у Свято-Володимирському кафедральному соборі було звершено Божественну літургію.

З благословення Святійшого Патріарха Філарета літургію очолив архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій у співслужінні священнослужителів собору.

За богослужінням владика Андрій виголосив проповідь.

Богослужіння завершилося молебнем до святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Іоана Золотоустого.

Свято Трьох Святителів належить до пізніше започаткованих свят Східної Церкви. Причиною започаткування цього свята стала велика дискусія у Церкві в другій половині 11-го ст., яка полягала у тому, хто з них трьох є більш заслужений діяч Церкви. Одні вище ставили св. Василія Великого, інші св. Григорія Богослова, а ще інші Св. Івана Золотоустого. Кожен із них мав свою велику частину прихильників. Цю дискусію розв’язали самі Святителі. Вони спочатку кожен зокрема, а потім й усі три разом з’явилися Іоану, єпископу міста Евхаїти, і сказали: «Ми як один у Бога й нічого нема в нас протирічливого чи дискусійного, а кожен з нас свого часу окремо був натхнений Божим Духом. Тож нема між нами ні першого, ні другого, але як назвеш одного, то за ним ідуть два інші. Встань, отже, і накажи тим, що через нас сваряться, щоб не ділилися, бо як за життя, так і після смерті нашим намаганням є всі сторони світу приводити до миру і єдності. Установи, отже, святкування нашої пам’яті в один день так, тому що ми – як одне в Бога, а ми будемо помагати прийти до спасіння тим, що святкуватимуть нашу пам’ять».

Пресслужба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

«Господь піклується про нас навіть тоді, коли ми страждаємо. Бо через страждання ми звертаємося до Бога» – Патріарх Філарет

14.02.2021
14 лютого 2021 року, у неділю 36-ту після П’ятидесятниці, про Закхея та передсвято Стрітення Господнього, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі міста Києва. Поділитися дописом: