Духовенство та віряни привітали Святійшого Патріарха Філарета з Різдвом Христовим

8 січня 2021 року Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив у Володимирському кафедральному соборі святкову Велику вечірню.

Патріарху співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек та духовенство Києва та Київської області.

Після Вечірньої вірянам було зачитано Різдвяне послання Святійшого Патріарха Філарета.

Від імені архієреїв, духовенства та парафіян, архієпископ Андрій звернувся до Святійшого владики зі словами привітання:

“Ваша Святосте!

Від усієї церковної повноти Української Православної Церкви Київського Патріархату і від себе особисто дозвольте по-синівськи привітати Вас з великим і спасительним святом Різдва Христового!

Сьогодні ми об’єднані невимовною радістю про народжене Богонемовля Христа, Який приніс людям спасіння і вічне життя в Царстві Небесному. У ці світлі радісні дні мільйони християн святкують подію, що назавжди змінила хід світової історії. Дивне чудо Боговтілення, що звершилось більше двох тисяч років тому, і сьогодні наповнює наші душі невимовною радістю.

Богонемовля Ісус, народився не в царських палатах, а в убогій Вифлеємській печері, зробив те, що не підвладне жодному земному владиці – позбавив людей з полону гріховного і вказав увірувавшим в Нього шлях до справжньої свободи.

Спаситель ліг в ясла Вифлеєму, щоб врятувати світ від духовного і морального занепаду, звільнити людину від страху смерті. Творець пропонує прийняти нам найвеличніший з усіх дарів: Свою Божественну любов – повноту щасливого життя. У Христі ми стаємо здатними знайти надію, яка перемагає страх, досягти святості і безсмертя. «Бог став тим, чим є ми, щоб ми стали тим, чим є Він Сам» (Сщмч. Іриней, єп. Ліонський).

Ангели сповіщали про народження Богонемовляти Ісуса і славословили Його. Ви ж, Ваша Святосте, як ангел Церкви, дбаєте про те, щоб кожен, хто знаходиться під Вашим Першосвятительським омофором, сприйняв цю звістку про спасіння, отримав благодатний досвід спілкування з Богом у молитві та наповнив внутрішню порожнечу змістом, що приносить незмінну радість і щастя.

Ви, Ваша Святосте, завжди біля свого словесного стада, охороняючи його від всього, що є противним Євангельській істині і заповідям Господнім. Ви невпинно проповідуєте любов до Бога і любов до ближнього. Ви примножуєте стадо пастирів і пасомих, чим примножуєте і любов посеред всіх нас прикладом свого жертовного служіння.

Не обійшлось цьогоріч і без прикростей, оскільки послав Бог випробування, яке Ви перенесли, як багатостраждальний Іов, але Господь не дарма дарував Вам славне одужання, саме для того, щоб Ви продовжили служіння во славу Божу і завершили з повною перемогою розбудову нашої Церкви, на вівтар якої Ви поклали все своє життя. Ваше одужання було також результатом любові Вашої пастви і духовних чад, які молилися за Вас згуртувавшись у великій братській соборній молитві, і Господь почув наші молитви. Всі ми стали свідками сили спільної церковної молитви, – як Предстоятеля за свою паству, так і пастви за свого Предстоятеля.

Тож ми, всі вірні єдиної Помісної Української Православної Церкви Київського Патріархату молимося за Вас, щоб Бог і надалі зміцнював Ваші сили, давав добре здоров’я і довголіття. Щоб від Вашої віри – зміцнювалася віра наша, щоб від Вашої мудрості – ми отримували напоумлення, щоб Ваш приклад невтомного і відданого служіння Богу, Церкві та українському народу – надихав всіх нас на таку саму віддану працю.

Сьогодні ми знаходимо Богонемовля-Христа повитого, Який лежить в яслах і просимо у Нього, щоб продовжувалось Ваше Першосвятительське служіння, приносячи до Вифлеємських ясел плоди Ваших трудів на благо всієї повноти Святої Христової Церкви на многії і благії літа” – сказав у вітальному слові архієпископ Андрій.

Владика Андрій підніс Патріарху Філарету просфору і букет квітів.

Святійший владика подякував всім за вітання і молитви та виголосив архіпастирське слово:

«Ваше високопреосвященство, всечесні отці, дорогі браття і сестри!

Я, по-перше, дякую за тепле привітання. По-друге, хочу подякувати всім вам, які відвідуєте храм Божий у цей складний для України час. І не тільки для України, але й для всього світу через цей злощасний коронавірус. Але, незважаючи на ці біди, які Господь допустив на наш народ, ви не залишаєте храм. І не тільки ви, а всі, хто відвідує храми Божі у цей час. Що це означає? Це означає, що заради вас Господь тримає Україну. Тому, що знайшлась невелика частина народу, які не відступили від Бога у складні часи. Але навпаки, ви відвідуєте храм Божий і молитесь. Заради цих молитов ваших існує Україна. Бо Господь Аврааму сказав, що якщо буде навіть десять чоловік (праведників), то Він не знищить. Так ось, до цих десяти чоловік належите ви, тому що відвідуєте храм, і не просто відвідуєте, а молитесь. І заради цього Господь береже Україну. Тому ми повинні дякувати Богові за Його милосердя, і в той же час Церква дякує вам, що ви молитесь і ходите у храм Божий.

Ми віримо, що Господь карає, але і милує, тому ми чекаємо від Бога милості – помилування. Покарання ми вже маємо. А чекаємо милості. Буде ця милість чи не буде? Буде ця милість. Тому що, Бог не може не простити людину, яка звертається до Нього з покаянням, і яка молиться за своїх ближніх. Не може не простити, бо Він є Бог любові. І тому, оця віра в Бога, що Він Милостивий, карає, але і милує. І ми маємо надію на краще. Коронавірус прийшов несподівано, але так же несподівано припинить своє існування. Бо від Бога залежить усе, і той же коронавірус. Попустив Бог це зло? Попустив. Але Він може і знищити. І ми чекаємо цього і молимось. Я щиро дякую вам, що ви приходите до храму, молитесь і захищаєте цією своєю молитвою і відвіданням храму і наш український народ, і нашу українську державу.

Тому, ще раз будемо дякувати Богу за всі Його благодіяння, і за покарання, і за помилування. Йому слава на віки віків.

Христос народився! Славімо Його!” – сказав у своєму слові Святійший Патріарх Філарет.

Після многоліття Патріарха Філарета співом колядок привітали Патріарший та кліросний хори Володимирського собору. Святійший Владика подав благословення віруючим, а присутні у храмі дітки ще й отримали солодкі подарунки.

Пресслужба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Громада храму Різдва Христового в Одесі відзначила храмове свято просто неба

9.01.2021
7 січня Православна Церква відзначає одне з найбільших свят і згадує одну з головних подій у справі людського спасіння – Різдво Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Це свято також є храмовим святом парафії Різдва Христового у м. Одеса (вул. Пастера, 5). Поділитися дописом: