“Якщо ми хочемо жити мирно і благополучно, то повинні не грішити” – Патріарх Філарет

У четверту неділю після Пасхи, Православна Церква згадує подію зцілення Ісусом Христом розслабленого біля Силоамської купелі.

23 травня 2021 року  Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Напередодні, 22 травня ввечері, Патріарх Філарет у соборі відслужив Всенічне бдіння.

Його Святості співслужили архієпископ Андрій та духовенство патріаршого собору.

Під час літургії, після прочитання Євангелія, Патріарх Філарет виголосив проповідь про зцілення розслабленого біля Силоамської купелі:

“Христос воскрес!

Дорогі браття і сестри! Тільки що ми вислухали Євангеліє, в якому Господь Ісус Христос розслабленого, який 38 років хворів, приходив до Силоамської купелі, щоб вилікуватися і не виліковувався, зцілив його, сказавши: «Іди і більше не гріши». Для нас усіх це означає, що ніхто не повинен думати, що будь-який гріх не карається Богом. Такого гріха немає. Згрішив – знай, прийде у свій час покарання. Адам і Єва згрішили, що особливого вони зробили? Взяли плід із забороненого дерева, і були вигнані із Рая. То якщо Адама і Єву Бог із Рая вигнав за те тільки, що вони плід цей з’їли, а ми грішимо більш тяжкими гріхами, то що, за ці гріхи Бог не покарає? Що він несправедливий? Адама покарав, а нас не покарає? Покарає! Крім одного, коли ми в гріху покаємось. От якщо людина покаялась в гріху, то Господь не покарає за це, тому що Він простив цей гріх, очистив, і за цей гріх Господь грішника не покарає.

 І ось, якщо взяти нашу сучасність. Ми страждаємо – страждаємо від коронавірусу, від неправди, обману, багато від яких гріхів страждаємо і часто запитуємо: «Господи, за що?» І Господь в цьому Євангельському читанні і відповідає за що – за гріхи: «Іди і не гріши!» Тому ми, якщо хочемо жити мирно і благополучно, повинні не грішити. Подивіться на Європу, подивіться на неї – туди, куди ми хочемо ввійти – подивіться які там гріхи: одностатеві шлюби вважаються законними, і багато держав європейських прийняли ці одностатеві шлюби. А хіба вони не знають, що за цей гріх Содом і Гоморру Господь знищив і до цього часу там мертве море?! Знають це, вони ж християни, повинні знати. Але роблять. А якщо чинять цей гріх, то гріх вимагає покарання, ось і карає нас Господь Бог – коронавірусом. Усі страждають від цієї хвороби, якщо не за одні гріхи, то за інші гріхи, але за гріхи. Господь може все змінити, і миттєво може все змінити, але при одній умові, що людина покається.

А покаятися – це значить змінити своє ставлення, не робити цього більше і засудити себе за той чи інший гріх. От якщо ми будемо засуджувати свої гріхи, не будемо їх повторювати, то Господь не буде нас за це карати заради нашого покаяння. А якщо не покаятися, то рано чи пізно Господь обов’язково покарає. Довго терпить, але жорстоко карає. І це Євангельське читання повинно нас навчати – не треба грішити, не треба! Згрішив – кайся! І Господь простить.

Тому будемо молитися, щоб Господь Ісус Христос молитвами Божої Матері і всіх святих простив нам провини наші і не карав нас за наші гріхи заради нашого покаяння. Йому слава навіки віків”, – сказав у своїй проповіді Святійший Патріарх Філарет.

Богослужіння завершилось молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворним образом «Несподівана радість», під час якого Патріарх Філарет виголосив молитву за визволення України і всього світу від епідемії коронавірусу.

Пресслужба Київської патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарх Філарет привітав протоієрея Богдана Згобу з 45-річчям від дня народження

24.05.2021
24 травня 2021 року, у день пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, учителів слов’янських, секретар Вікаріату Української Православної Церкви Київського Патріархату в США та Канаді протоієрей Богдан Згоба відзначає 45-ту річницю від дня народження. Поділитися дописом: