Єпископ Філадельфійський Лука: “Питання об’єднаної української діаспори є вкрай нагальним і має особливе значення”

Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату Святійший Патріарх Філарет піддався безпідставному нападу з боку Константинопольської Церкви, яка намагається колонізувати український духовний простір.

Нещодавно прийняте рішення Константинопольської Церкви щодо Патріарха Українського народу вкотре доводить, що його непересічна особистість має велику вагу для всього світового православ’я. Доказом цього є часті зустрічі з дипломатами дружніх до України держав, взаємна співпраця з різними міжнародними організаціями, яка особливо активізувалася. До того ж з перших днів вторгнення росії Патріарх залишався у Києві, щоб духовно і моральної та й гуманітарно допомагати українській армії, громадянам та жертвам війни.

Згадаймо, дорогі брати й сестри, що незалежність Української Православної Церкви від будь-якого роду утисків чи посягань з давніх часів захищав і український народ, і козацтво. Неодноразово, захищаючи свою віру та націю, наш народ повставав на визвольну війну. Таку ж боротьбу за самоідентичність ми маємо й сьогодні.

Сьогодні український народ шукає орієнтирів, підтримки у цивілізованих країн світу. Отримуючи різного род гуманітарну допомогу в Україні та за її межами, українці, які стали вимушеними переселенцями та біженцями, найперше потребують сильної духовної підтримки. Як ми бачимо, українські громади, які змушені були покинути Україну і знайти притулок в Європі, не звертаються до Константинопольської Церкви, оскільки цей зв’язок поверхневий, формальний і не відповідає їхнім релігійним переконанням, способу спілкування з Православною Церквою. Так, на Великодньому богослужінні в православних церквах різних європейських країн, Австралії та Америки були присутні тисячі нових українських молільників. Цього не можна сказати про Константинопольську Церкву чи РПЦ, яких небагато в Європі і які не є справжнім центром духовного захисту українців чи інших православних людей, які залишають Україну через вторгнення росії.

Тому питання об’єднаної української діаспори є вкрай нагальним і має особливе значення на сучасному етапі та не може бути довірене недієздатним інституціям, та сумнівним лідерам, які відмовляються захищати інтереси українського народу за кордоном. Але, все ж українські православні християни об’єдналися і створили нові інститути для захисту своїх інтересів. Поки різні помісні церкви визначаються зі своїми пріоритетами, українські біженці самостійно знаходять собі шлях до виживання за кордоном, створюючи нові українські парафії.

Свято-Миколаївський собор у Філадельфії під протекторатом Київського Патріархату продовжує надавати гуманітарну допомогу та сприяє в отриманні дозволу українським біженцям на приїзд до Сполучених Штатів Америки. Однак більшість регіональних організацій цікавляться не людьми, а сумами зібраних коштів. Фінансові аспекти не можуть бути єдиним рушійним двигуном реформ, це призводить до служіння не Богу, а мамоні. Зараз важливо не тільки робити так, щоб показати свою приналежність до християнського світосприйняття, необхідно боротися за спільні інтереси, щоб не втратити свою ідентичність, особливо в духовному просторі, насиченому багатьма неефективними організаціями.

Існування Київського Патріархату підтверджується на міжнародному та національному рівнях багатьма юридичними фактами, які забезпечують необхідні умови для реалізації у правовідносинах, особливо з місцевою владою, державними органами, очільниками різних країн, звертаючись до Київського духовного центру – Української Православної Церкви Київського Патріархату, ця традиція зберігається століттями, а саме з періоду хрещення Київської Руси 988 року.

Цією традицією не можна нехтувати через незаконні дії будь-яких політиків чи навіть цілих урядів. Українська Православна Церква існує не тільки за своєю організаційною структурою, а й у щоденній молитві та діяльності відданих людей, незалежно від того, де вони знаходяться у світі.

Україна має свій духовний центр, духовного отця, Матір-Церкву і не потребує ніякого зовнішнього контролю за організацією для її колонізації.

+Лука, єпископ Філадельфійський, вікарій Київської єпархії

Пресслужба Київської Патріархії
за матеріалами фб-сторінки єпископа Луки

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарх Філарет висловив співчуття у зв’язку зі смертю першого Президента України Леоніда Кравчука

11.05.2022
10 травня 2022 року стало відомо, що на 89-му році життя, упокоївся перший Президент України Леонід Кравчук. Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет висловив співчуття з приводу смерті Леоніда Макаровича. Поділитися дописом: