Єпископ Філадельфійський Лука: «Закликаю всіх українців діаспори посилити свої молитви до Всевишнього Бога про мир для нашої Батьківщини»

У молитві з нами єднається Святійший Патріарх Філарет, весь єпископат та всі вірні Української Православної Церкви Київського Патріархату в Україні. Пам’ятаймо, що ми не одні. Відстоюючи правду, з нами на одній дорозі стоять провідні світові демократії, мільйони людей доброї волі з різних країн.

Про це сказав єпископ Філадельфійський Лука під час проповіді до вірних у кафедральному соборі святителя Миколая Чудотворця м. Філадельфія (США) у неділю про митаря і фарисея, 13 лютого.

За його словами, сьогодні весь цивілізований світ споглядає на Україну. Багато хто вважає нас у великій небезпеці, а Київ, Україну небезпечним місцем на землі, звідки відкликають своїх громадян, своїх дипломатів.

– Закликаю всіх українців діаспори посилити свої молитви до Всевишнього Бога про мир для нашої Батьківщини. Нехай Господь укріпить українське військо мужністю та вірою в силу найвищої допомоги тим, хто стоїть на дорозі правди, хто захищає слабкого й поневоленого від грабіжника та посіпаки, хто готовий віддати своє життя за все, що він любить: свій народ, свою землю, свою віру, – сказав єпископ Лука.

Архіпастир звернув увагу на сьогоднішнє євангельське читання притчі Ісуса Христа про митаря і фарисея. Він наголосив, що ця притча є своєрідною пасткою, яку неможливо оминути. Тої ж миті, як читач починає розуміти притчу і засуджувати гордого фарисея, сам впадає у фарисейство.

Головний персонаж сьогоднішньої історії не лицемірний фарисей і навіть не смиренний митар. Головний персонаж цієї притчі – Бог. Молитви фарисея і митаря показують, що вони по різному бачать і сприймають Бога.

Для фарисея, Бог є істотою, що встановлює для людей певні правила, за виконання яких нагороджує, а за невиконання карає. Фарисей, завжди був успішним, до найменших дрібниць, тримався правил і тому вважав, що заслуговує на винагороду.

Для митаря Бог також є істотою, що встановлює певні правила, але він, митар, їх не додержався і тому вважає себе гідним покарання, але просить про милосердя.

– Сучасні фарисеї гуртуються не лише в храмах. Більшість з них є поза Церквою. Ці люди говорять: “Можливо я і не святий, але значно кращий тих лицемірів, що збираються у церквах.Нам варто затямити, – якщо бог ненавидить тих самих людей, яких не любимо й ми, то це ідол, створений нами. Це проблема фарисея у нашому серці, – підкреслив проповідник.

На завершення літургії, з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, в кафедральному соборі святителя Миколая Чудотворця було звершено молебень у час небезпеки за Українську державу, президента Володимира Зеленського, уряд, парламент, українське військо та всю людність. Діаспоральна громада просила Господа Бога захистити Україну, захистити її народ.

Цими днями, з благословення Святійшого Патріарха Філарета, було створено Молодіжну організацію м. Філадельфія та всього штату Пенсільванія. Її очільницею віднині є пані Ольга Ковальова. Єпископ Лука зачитав привітання, що надійшли на адресу новоствореної Молодіжної організації від Святійшого Патріарха Філарета, а також Екзарха української діаспори УПЦ Київського Патріархату в Греції митрополита Херсонеського і Егінського Авксентія.

Одразу ж після богослужіння в актовій залі кафедрального собору відбувся святковий обід, організований новоствореною Молодіжною організацією м. Філадельфія під орудою пані Ольги.

Наступної неділі, 20 лютого, після Божественної літургії, з благословення Святійшого Патріарха Філарета, відбудеться Хресна хода навколо кафедрального собору святителя Миколая Чудотворця з іконою «Покрови воїнської – Захисниці українських воїнів».

«Покрова воїнська» – особлива ікона. Вона створена на прохання самих українських військовослужбовців. На іконі зображені українські захисники різних часів, від Рівнопапостольного князя Володимира Великого та Великого гетьмана Костянтина Острозького до українських військовослужбовців нашого часу. Автором ікони є художник та іконописець Юрій Нікітін. Ікона неодноразово перебувала на передових позиціях російсько-української війни – в окопах Донбасу, де мужньо боронять Батьківщину вірні сини та дочки України.

Оригінал ікони Покрови воїнської було освячено 26 липня 2017 року в Михайлівському Золотоверхому соборі Києва. А вже через два дні, 28 липня, у день Хрещення Руси-України, ікону було пронесено вулиця української столиці під час щорічної хресної ходи. Пізніше цю ікону було подаровано кафедральному собору святителя Миколая Чудотворця, який також є капеланським осередком в США, адже споруджений військовими моряками на початку 20 століття.

Тож закликаємо єпископат, духовенство та всіх українців діаспори, кому не байдужа доля України, приєднатися у неділю 20 лютого до Хресної ходи з молитвою про мир для України. Нехай наша молитва, – спільна і особиста, – стане для наших братів і сестер в Україні, які потерпають від ворожої агресії, підтримкою та знаком нашої близькості та солідарності з ними в нашому спільному випробуванні. Віримо, що Господь почує наші молитви та змилується над нашою Батьківщиною.

Пресслужба Київської Патріархії
за матеріалами Вікаріату УПЦ Київського Патріархату в США і Канаді

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарше богослужіння у день свята Стрітення Господнього

15.02.2022
15 лютого Православна Церква відзначає свято Стрітення Господа нашого Ісуса Христа, тобто зустріч праведного Симеона з Христом Спасителем в храмі Господньому,  Якого на 40-й день після народження принесла Пречиста Божа Матір. Поділитися дописом: