Коли ми будемо перемагати гріх в думках, тоді не будемо грішити і ділом, – Патріарх Філарет

21 липня 2019 року, у неділю 5-ту після П’ятидесятниці, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого у Володимирському кафедральному соборі м.Києва.

Напередодні, 20-го липня ввечері, Святійший владика в соборі очолив Всенічне бдіння. Під час полієлею Патріарх Філарет помазував вірян освяченим єлеєм.

Його Святості співслужили єпископ Васильківський Андрій, настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

За літургією Патріарх Філарет виголосив проповідь на тему євангельського читання про вигнання Господом Ісусом Христом бісів з двох людей.

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа! Дорогі браття і сестри! Тільки що ми прослухали Євангельське читання про вигнання бісів із двох людей, які страждали від них. І нам треба звернути увагу на те, що це були не душевнохворі люди. Треба розрізняти душевнохворих людей і біснуватих.

Біснуваті – це люди, які теж хворі, але в них вселилась зла сила, тобто злі духи. І ці злі духи бувають різні: бувають слабкіші, а бувають сильні. Так ці два біснуватих мали сильних злих духів, бо вони розривали кайдани. Людина розірвати кайдани не може. А ці біснуваті розривали. І це є доказ того, що розривала сила, яка вселилась в них. І Господь Ісус Христос вигнав їх із цих людей. Але ці біси просили Його: «Дозволь нам увійти у свиней». І Христос дозволив. І вони увійшли у свиней і свині ці з кручі кинулись в море.

Так ось, треба нам звернути увагу, що злі духи не можуть увійти в людину без попущення Божого. Бо якщо ці злі духи просили дозволу увійти у свиней, то виникає питання – а хіба можуть вони без дозволу Божого увійти в людину? Не можуть, значить Господь попускає. І тому, Христос, коли навчав як треба молитись, дав нам зразок молитви, в якій сказано: «І не введи нас у спокусу». Тобто, не дай нам можливості спокуситися, чи то від своїх гріхів, чи то від злих духів” – зазначив Святійший владика.

Проповідник звернув увагу слухачів на тому, що злі духи не лише можуть вселятися у людей і володіти ними, але, найчастіше, вони спокушають людей через гріховні думки. І тоді, коли людина приймає гріховну думку, вона грішить ділом і підпадає під вплив злого духа. І навпаки, коли людина відкидає і звільняється від гріховних думок, вона не грішить і ділом та перемагає лукавого.

“Злі духи не тільки входять в людину, а вони нас постійно спокушають. Спокушають, а ми й не знаємо навіть, що спокушає нас злий дух. Ось думки, які виникають у нас в голові, звідкіля вони? І злі думки і добрі думки? По-перше, вони виходять від самої людини, бо людина думає, вона розумна. І тому думки народжує сам розум, але не тільки розум. Думки ці виникають під впливом і злих духів, і тому ми часто спокушаємось оцими думками, які навіваються нам злими духами. І з ними треба боротися.

Людина не грішить, коли вона веде боротьбу з гріховними думками. А ось гріх наступає тоді, коли людина погоджується з цими думками. Тобто злий дух, диявол, навіває думки, а ми противимось, не приймаємо їх, і це означає, що ми боремось зі злом, боремось з гріхом. А ось коли ми погоджуємось, тоді перемагає злий дух” – сказав архіпастир.

Святійший владика закликав вірян до постійної духовної боротьби з гріхом, противитись злим думкам і почуттям. Духовні і тілесні сили треба черпати у молитві, під час якої просити у Господа благодаті Святого Духа.

Ми, дорогі браття і сестри, повинні постійно боротися з гріхом у своїх думках. Коли ми будемо перемагати гріх в думках, тоді ми не будемо грішити і ділом. Але цього ми досягти своїми силами не можемо. Потрібна допомога Божественної благодаті. Тому й просімо Бога: не введи нас у спокусу, дай нам Божественну благодать, щоб ми спокушувані, перемагали ці спокуси. Гріх перемагали, а добро творили” – закликав вірян Патріарх.

Наприкінці богослужіння Патріарх Філарет очолив молебень до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою «Несподівана Радість», під час якого виголосив молитву за Україну, щоб Господь Бог визволив нас від нашестя чужинців і дарував українському народу мир, єдність і Своє благословення.

Також сьогодні у Володимирському соборі, за вечірнім богослужінням, Патріарх Філарет у співслужінні духовенства читав акафіст Покрову Божої Матері.

Фоторепортаж за посиланням

Прес-служба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

АНОНС. День Хрещення Київської Руси-України та храмове свято Володимирського патріаршого кафедрального собору

22.07.2019
28 липня 2019 року Українська Церква вшановує пам’ять святого рівноапостольного великого князя Київського Володимира та відзначає 1031-шу річницю хрещення Київської Руси-України. Поділитися дописом: