Київський Патріархат потерпає від рейдерства, якого раніше не знали в Україні, – керівник Юридичного відділу

Промова керівника Юридичного відділу Київської Патріархії Неоніли Ткаченко на прес-конференції “Київський Патріархат є форпостом релігійного суверенітету України”, яка відбулася у середу, 18 листопада, у прес-центрі інформаційного агентства “Інтерфакс-Україна”.

Рік тому розпочалась процедура правового захисту релігійного об’єднання Української Православної Церкви Київського Патріархату, що на грудень 2018 року нараховувала 12 мільйонів українців. Структура потерпає від рейдерства, схеми реалізації якого раніше не знали у світі, і яка була реалізована виключно раніше у суто господарських правовідносинах.

Правовий захист щодо такої багаточисельної організації обумовлений безпрецедентними зловживаннями посадових осіб держави, при прийнятті ними рішень, направлених на позбавлення права на свободу совісті, що є забороненим ст.22 Конституції України. Мінкульт, як орган державної влади, уперше за всю історію України, прийняв рішення про, так званий, «стан припинення» Київської Патріархії, «втрату чинності» її статутів і статуту про управління Української Православної Церкви Київського Патріархату, чого раніше не знала жодна інша релігійна організація в Україні. Цими протиправними діями не обійшлося. Шляхом втручання в автоматизовану систему було підроблено інформацію про стан Київської Патріархії як такої, що з 29 липня 2019 року перебуває у стані припинення, а з 13 грудня 2019 року є припиненою.

Натомість засновник Київської Патріархії 20 червня 2019 року прийняв прямо протилежне рішення – про продовження своєї діяльності, і саме боротьба за реєстрацію саме цього рішення в реєстрі відбувається вже півтора роки.

На свій захист Київська Патріархія зініціювала 63 судові провадження. І лиш з плином року, під тиском суспільства і правового прозріння деяких суддів, вдалось хоча б розпочати процеси, які були упродовж півтора роки заблоковані.

Провадженнями охоплені всі юрисдикції в Україні. Крім того, подано скаргу до Європейського суду з прав людини.

Юридичний відділ Київської Патріархії готовий надати в суди та правоохоронні органи беззаперечні докази зловживань і порушення прав українців у сфері свободи совісті.

Діяльність імітаторів органів державної влади, що блокують викриття, є абсолютно безперспективною та матиме вкрай негативні наслідки для них самих.

Риторичне запитання до тієї свідомої частини юристів, які дивляться цей ефір: чи можна назвати такою, що немає, організацію, яка за один рік підготувала та направила 1765 листів, скарг і звернень, ініціювала 18 кримінальних проваджень, 63 судових справи в судах усіх юрисдикцій задля однієї мети – продовжити існувати як юридична особа?

Чи можна назвати «почесним» Предстоятеля Церкви, який має звання Героя України і здобув свій статус довічно, на Помісному Соборі? І хто дав право преференцій будь-якому предстоятелю якоїсь митрополії із іноземним релігійним центром, називати Предстоятеля Української незалежної Церкви як заманеться, всупереч волі народу?

Я б хотіла скористатися нагодою і звернутися до конституціоналістів, юристів кримінального, цивільного, господарського права, громадських діячів і політиків із єдиною метою: висловіться у питанні Київської Патріархії. Ми зобов’язані завдати цій проблемі такий рівень дискусії, який призведе не до конфліктів, розбрату та розпалювання ворожнечі, а сформулює абсолютно чіткі відповіді на запитання: чи повинна держава визнати право на свободу совісті громадян, які бажають спільно звершувати богослужіння із Героєм України, Патріархом Київський і всієї Руси-України Філаретом? Для мене відповідь є очевидна.

Як юрист, як жінка і як українка, я волію молитись із Київським Патріархом і поминати у своїх молитвах саме його ім’я. Переконана, що держава, до якої ми усі належимо, зобов’язана це право забезпечити!

Ми просимо донести до суспільства, що не поступимось жодною парафією, жодним храмом, і жодним священником, які прийняли рішення залишитись в структурі Київського Патріархату – відзначила у своєму слові головний юрист Київської Патріархії.

Пресслужба Київської Патріархії

 

 

Поділитися дописом:

Наступна

Томос ставить Українську Православну Церкву в залежність від Константинополя, - виступ Патріарха Філарета на прес-конференції

19.11.2020
Виступ Святійшого Патріарха Філарета на прес-конференції “Київський Патріархат є форпостом релігійного суверенітету України”, яка відбулася у середу, 18 листопада, у прес-центрі інформаційного агентства “Інтерфакс-Україна”. Поділитися дописом: