“Нам треба мати абсолютну віру в Бога і не сумніватися”, – Патріарх Філарет

18 липня 2021 року, у неділю 4-ту після П’ятидесятниці, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному патріаршому соборі м. Києва.

Напередодні, у суботу ввечері, Святійший Патріарх Філарет в соборі очолив Всенічне бдіння.

За богослужінням Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, настоятель собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

Під час Божественної літургії Патріарх виголосив проповідь на тему євангельського читання:

«В ім’я Отця і Сина і Святого Духа! Дорогі браття і сестри!

Тільки що ми прослухали уривок із Євангелія від Матфея, де говориться про те, що один сотник, а це означає, що це язичник, який не був юдеєм і не вірив в істинного Бога, але чув про Ісуса Христа, що Він зціляє всякі хвороби і воскрешає мертвих. І тому, у нього пробудилась віра в Нього – в Ісуса Христа. Не як в людину, а пробудилась віра, як у Бога. І тому, коли Христос казав, що «Я прийду і зцілю твого слугу», то сотник каже «Не треба цього робити, достатньо того, щоб Ти сказав слово і одужає мій слуга». І коли Господь Ісус Христос почув таке, то сказав: «І в Ізраїлі я не знайшов такої віри, як в цього язичника сотника», тому і сказав сотнику «йди, і як вірував, так і буде» і зцілився його слуга.

Про що хоче сказати нам це Євангельське читання? Про те, що треба мати віру в Бога абсолютну, тобто ні в чому не сумніватися, бо для Бога немає нічого неможливого. Уявіть собі, Той, Хто сотворив цей світ із нічого, одним словом, при чому миттєво, цей Бог не може воскресити мертвого чи зцілити хворобу? Подумайте, Творець всього хіба не може зцілити якусь хворобу? Може! І треба в це абсолютно вірити. Але, коли стосується віри, то віра, дорогі браття і сестри, у нас різна. Різна по своїй силі, бо і Христос визнав, що віра в людей буває різна. От сказав: «І в Ізраїлі я не знайшов такої віри, як в цього язичника сотника». І ми зараз віримо, що існує Бог? Віримо. Але віра наша різна. Один вірить, що від Бога все залежить, а другий думає «Бог є на Небесах, керує, але все залежить від нас – людей». Правильно це чи не правильно? Не правильно, тому що Бог, Який створив цей світ не залишив його і Він керує цим світом.

Ось взяти, наприклад, сьогоднішній день – коронавірус. Від Бога залежить чи від людей? Люди створили цю епідемію. Але створити могли, а щоб розповсюдити цю хворобу по всьому світу – люди не могли, якби Бог не попустив їм. А Бог попустив, щоб миттєво ця хвороба охопила весь світ. Оце означає, що Бог і донині керує світом і не тільки світом, а керує кожним із нас. Не думайте, що ви самі обираєте образ свого життя, свої дії. Так, багато залежить від самої людини, це безсумнівно, але це якщо Бог благословить, тому що основне залежить від Бога: допустить чи попустить Бог – буде, не допустить – не буде. Коронавірус попустив – і розповсюдився по всьому світу, а якби Бог не допустив, то люди і створили цю хворобу, але вона б не розповсюдилась. А чому Господь допустив? А допустив для того, щоб нас грішників навернути до себе, бо ми звертаємось до Бога тільки тоді, коли нам тяжко і ніхто не може допомогти, от тоді ми звертаємось до Бога: «Боже, допоможи», а чому ти раніше не звертався до Бога? Думав, що ти все можеш. Виходить, що не все ти можеш. Можеш багато чого, але з благословення і з попущення Божого. А без Бога людина не може нічого створити.

Ось взяти навіть перших людей Адама і Єву. Згрішили вони, порушивши заповідь? Міг Бог не допустити цього? Міг, але допустив. Чому допустив? А тому, що не хотів порушувати свободу людини. Бог дав людині свободу: вибирай добро або зло. І ось Адам і Єва вибрали зло, а не вибрали добро. Бог сказав «не їж – помрете». А диявол каже «їжте – станете богами». І перед Адамом і Євою виник вибір: кого послухати? Бога чи диявола? І послухали диявола. А чому диявола? А тому, що він обіцяв, що людина стане богом. А Бог сказав: помрете, якщо порушите. То хто правий? Бог чи диявол? Бог сказав – помрете, і померли Адам і Єва і люди донині помирають. А той, хто сказав «будете, як боги», то стали ті, які послухали диявола богами? Ні, не стали Адам і Єва богами, а були вигнані із раю. І стали страждати і померли. Тому, нам треба вірити Богові абсолютно. Те, що сказав Господь – це є істина. І як Він сказав – так і буде. А те, що говорить людина або диявол через злих духів, через навіювання на свідомість людини – все це неправда, яка спокушає людей до порушення заповідей Божих.

Тому, треба мати віру, яку похвалив Господь Ісус Христос сказавши, що «і в Ізраїлі такої віри Я не знайшов, як в цьому сотникові». Нехай Господь наш Ісус Христос допомагає нам Своєю Божественною благодаттю мати таку віру. Якщо будемо мати таку віру, то нам в земному житті нічого не страшно, абсолютно нічого, ні страждання, ні смерть – нічого. Тому, що коли страждання Господь попускає, то Він дає і силу перенести ці страждання. А коли попускає смерть, то дає блаженне вічне життя. І тому, святі мученики з радістю йшли на смерть. Чому з радістю? А тому, що знали, що вони після смерті будуть блаженствувати. І радість викликає у них те блаженство, яке вони отримають після смерті.

Нехай Господь наш Ісус Христос укріпляє в нас таку віру, щоб ми нічого в житті не боялись, виконували заповіді Божі і йшли до вічного блаженного життя» – сказав у своїй проповіді Патріарх.

Після Літургії був відслужений молебень перед чудотворним образом Божої Матері «Несподівана Радість», під час якого Патріарх Філарет виголосив молитву за визволення України і всього світі від пандемії коронавірусу.

Пресслужба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Відкрите звернення релігійної громади смт. Клавдієво-Тарасове

21.07.2021
ЗВЕРНЕННЯ ДО ГРОМАДСЬКОСТІ ВІД РЕЛІГІЙНОЇ ГРОМАДИ УПЦ КП СВВ. МЦЦ. ВІРИ, НАДІЇ, ЛЮБОВІ ТА МАТЕРІ ЇХ СОФІЇ СМТ КЛАВДІЄВО-ТАРАСОВЕ БОРОДЯНСЬКОГО РАЙОНУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ Поділитися дописом: