Патріарше богослужіння у день свята Введення в храм Пресвятої Богородиці

4 грудня Православна Церква святкує подію Введення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії до Єрусалимського храму.

Згідно Церковного передання батьки Діви Марії, праведні Іоаким та Анна, котрі не мали дітей до похилих років, дали Господу обітницю: якщо у них народиться дитя, присвятити його служінню Богу. Коли Пресвятій Діві виповнилося три роки, святі батьки вирішили виконати свою обітницю. Скликавши родичів і знайомих, одягнувши Пречисту Марію в найкращий одяг, зі співом священних пісень, із запаленими свічками в руках, привели її до Єрусалимського храму. Там Богоотроковицю зустрів первосвященик із численним священством. До храму вели сходи із 15 високих сходинок. Маленька Марія, здавалося, не могла сама зійти по цих сходах. Але як тільки її поставили на першу сходинку, вона швидко подужала решту і, підтримувана силою Божою, зійшла на останню. Потім первосвященик увів Пресвяту Діву в храм Господній – у Святе Святих.

Глибокою тайною покрите земне життя Пресвятої Богородиці від дитинства до вознесіння на небо. Сокровенним було і Її життя в Єрусалимському храмі. «Якби хто запитав мене, – говорив блаженний Ієроним, як проводила час юності Пресвята Діва, – я відповів би: це відомо Самому Богу і Архангелу Гавриїлу, невідступному хранителю Її».

Але в Церковному переданні збереглись свідчення, що під час перебування Пречистої Діви в Єрусалимському храмі вона виховувалась в товаристві благочестивих дів, старанно читала Священне Писання, займалась рукоділлям, постійно молилась і зростала в постійній любові до Бога. На згадку про Введення Пресвятої Богородиці в Єрусалимський храм Свята Церква з древніх часів встановила торжественне святкування. Вказівки на звершення свята в перші віки християнства знаходяться в переданнях палестинських християн, де говорилось про те, що свята цариця Єлена побудувала храм на честь Введення в храм Пресвятої Богородиці.

Свято Введення в храм Пресвятої Богородиці – передвістя благовоління Божого до людського роду, проповідь спасіння, обітниця Христового пришестя.

З нагоди цього великого дванадесятого свята у Володимирському кафедральному соборі 3 грудня 2019 року ввечері було звершене урочисте Всенічне бдіння, яке очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Служіння літії, під час якої відбулося благословення хлібів, пшениці, вина та єлею, звершив єпископ Васильківський Андрій. Під час Утрені, на читанні святкового канону, Патріарх помазував парафіян освяченим єлеєм.

4 грудня, у самий день свята Введення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії до храму, Предстоятель Київського Патріархату у столичному кафедральному соборі відслужив урочисту Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого.

Його Святості співслужили єпископ Васильківський Андрій, настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек, намісник Свято-Духівського чоловічого монастиря (м.Кривий Ріг) архимандрит Даниїл (Монах) та духовенство храму.

Богослужіння завершилось молебнем до Пресвятої Діви Марії та соборним співом молитви “Царице моя преблага”. Патріарх Філарет привітав вірян зі святом та закликав на них Боже благословення.

Пресвята Богородице, спаси нас!

Прес-служба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Святійший Патріарх Філарет звернувся до українців із закликом допомогти зберегти Київський Патріархат

4.12.2019
4 грудня 2019 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звернувся до українців із закликом допомогти захистити і зберегти Українську Православну Церкву Київського Патріархату. Святійший відзначив, що Українській державі потрібна своя незалежна Церква, якою дійсно є Київський Патріархат. Поділитися дописом: