Святійший Патріарх Філарет звершив новорічний молебень у Володимирському кафедральному соборі

1 січня 2020 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив молебень на новоліття у Свято-Володимирському кафедральному патріаршому соборі м. Києва.

Під час звершення новорічного молебню Його Святості співслужили єпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

Богослужбові піснеспіви виконав кліросний хор Володимирського собору під керівництвом регента Тетяни Солосич.

Після молебню Предстоятель Київського Патріархату привітав вірян з Новим роком та звернувся до присутніх у храмі з повчальним словом:

“Ваше преосвященство, всечесні отці, дорогі браття і сестри!

Насамперед, поздоровляю усіх вас з наступившим 2020 роком. І бажаю, насамперед, щоб Господь всім нам подав здоров’я, тому що, коли здоров’я є, тоді і терпіти можна страждання, і боротись, і потрібний ти всім. А коли хворий, то тоді нікому ти непотрібний і у тяжкість всім. Тому бажаю, насамперед, усім нам доброго здоров’я. А здоров’я залежить від Бога, тому ми і молились сьогодні, щоб Господь послав нам здоров’я.

Друге що нам потрібно – це мир і спокій. І ви знаєте вже скільки на сході йде війна, страждають люди, помирають із любові до своєї Батьківщини, і ми просимо і молимо Бога, щоб у цьому році послав нам мир на Сході, щоб люди перестали страждати.

Просимо також, щоб Господь дарував нашій українській землі багатий врожай, бо це є хліб насушний, який потрібен для кожної людини для того, щоб вона жила. І бажаю, щоб ми між собою жили в мирі і злагоді, любили один одного, і пам’ятали про те, що земне життя коротке, порівняно з вічністю, навіть якщо людина проживе і сто років. І тому треба нам всім пам’ятати про вічне життя, і жити не для смерті, а жити і працювати для вічності. А що значить жити і працювати для вічності? Як можна для вічності жити? А так – любити, жити в мирі, творити добро. Оце і є той скарб, який приведе нас до вічного життя. А якщо душа порожня, наповнена злом, а Царство Небесне – це Царство любові, то як ти можеш увійти, будучи брудним, у чисте Царство Небесне. Тому треба очищати свої душі від усякого зла і готуватись до вічного життя. Багато, переважна більшість, не думає про вічне життя, а думає тільки про земне. Але ж земне закінчується, а треба, живучи на землі, думати про вічне. І тоді ми будемо блаженними. Бо Христос для того і прийшов, став Людиною, принизив Себе, був розіп’ятий, для чого? Для того, щоб кожного з нас спасти для вічного життя.

Ми думаємо, щоб Господь про нас не піклується, а Господь піклується про кожну душу, і кожну людину веде своїм шляхом до спасіння. Іноді людина відходить від Бога так далеко, що здається, що і не можна людину таку спасти, але Господь знаходить такі шляхи, що і тяжкого грішника приводить до спасіння. І прикладом є розбійник. Спас? Спас. Достойний він? Недостойний. А Господь спас. Так і нас. Не треба ніколи впадати у відчай, що я грішний і Царство Боже мені Господь ніколи не дасть, бо я грішний. Не треба так думати. Господь хоче, щоб кожна людина спаслась і прийшла до вічного блаженного життя.

Нехай Господь нам допомагає і в цьому наступившому 2020 році пошле всяке благополуччя, мир, здоров’я і многая літа” – сказав у своєму вітальному слові Патріарх Філарет.

Богослужіння завершилося святковим многоліттям.

 

 

Прес-служба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Працівники Київської Патріархії привітали Патріарха Філарета з 70-річчям чернечого постригу

2.01.2020
2 січня 2020 року працівники Київської Патріархії привітали Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета з 70-річчям чернечого постригу, Новим Роком та Різдвом Христовим. В далекому 1950 р. першого січня під час навчання в Московській духовній академії студент Михайло Денисенко прийняв чернечий постриг з іменем Філарет – на честь святого […]