Патріарх Філарет: «Істина і любов – є єдиним, що спасає людину для вічного блаженного життя»

У неділю 7-му після Пасхи Православна Церква згадує й прославляє святих і богоносних отців Першого Вселенського Собору, скликаного рівноапостольним Костянтином у Нікеї, в 325 році, для утвердження істинного вчення про Божество Ісуса Христа проти неправдивого вчення Арія, який не визнавав Сина Божого вічним і єдиносущним Отцю.

Напередодні неділі, Святійший Патріарх Філарет у Володимирському кафедральному соборі звершив Всенішне бдіння.

У неділю зранку, 31 травня 2020 року, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні єпископа Андрія та соборного духовенства відслужив Божественну літургію.

Звертаючись до вірян, Святійший владика розповів значення I-го Вселенського собору, на якому було встановленне правильне вчення про Святу Трійцю.

«Церква нагадує нам, якими стражданнями, якою боротьбою Церква відстояла істину в християнському світі. Християни, які вірять в єдиного Бога в Трьох Особах, але між собою розділені. Розділені із за чого? Із за того, що Божественну істину, відкриту Богом, розуміють по-різному. Православні – по-одному, католики – по-другому, протестанти – ще по-іншому. І виникає питання, а де ж правда? Де та істина в яку треба вірити? Які докази, що, наприклад, Православна віра є правильна, Божественна, незмінна. А католицька віра, хоч і християнська, але змінена тим більше протестантська. А всі грунтуються на одному і тому ж Священному Писанні, на Біблії. Єретики теж приводили докази із Біблії. Де є доказ неперевершений, який не можна спростувати? Це чудеса, які звершуються у Православній Церкві. Чудо хто звершує? Людина? Ні. Звершує через людину Бог. І якщо Він у цій Церкві звершує чудеса, у Православній, значить Він в цій Церкві перебуває. А в католицькій Церкві, майже, немає, а в протестантів взагалі немає чудес. То, як можна довести, що у вас діє Дух Святий, коли ознаки дії Святого Духа у вас немає. А в Православній Церкві звершуються чудеса і раніше, і в наш час звершуються. Тому, істина непошкоджена знаходиться в Православній Церкві. Це не означає, що в Православній Церкві всі святі, що грішників немає, є і грішники, але істина знаходиться в Православній Церкві. Тому цю істину треба берегти до кінця світу, до другого пришестя Господа нашого Ісуса Христа. І від цієї істини відступати не можливо, бо спасіння там – де є істинна і любов. А де є любов, а істини немає, там і спасіння немає. Істина і любов – є єдиним, що спасає людину для вічного блаженного життя.

Дорогі браття і сестри, ми повинні триматися істини, як Святі Отці, як Святитель Миколай Чудотворець і любити, але любити по справжньому, як любили Святі, як любить нас Бог. Так треба любити. Тоді будемо мати блаженство не тільки на небесах, а й будемо блаженними і на землі, якщо будемо мати любов у своїх серцях. Нехай Господь допомагає нам зберігати істину і любити Бога, ближнього, і один одного» – наголосив у своїй проповіді Патріарх Філарет.

Богослужіння завершилося молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворним образом «Несподівана радість», під час якого була виголошена молитва за визволення епідемії коронавірусу України і всього світу.

 

 

Прес-центр Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

У Володимирському соборі звершено молебень за дітей

1.06.2020
1 червня 2020 року, з благословення Святійшого Патріарха Філарета, єпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій очолив молебень за здоров’я дітей у Свято-Володимирському кафедральному патріаршому соборі міста Києва. Преосвященнішому владиці Андрію співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та клірики собору. Після молебню зі словами подяки Святійшому Патріарху Філарету, єпископу Андрію, священнослужителям та […]