Патріарх Філарет відвідав парафію мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії смт. Клавдієво-Тарасове

30 вересня Православна Церква вшановує пам’ять святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії.

Свята Софія своїм дочкам дала імена відповідні трьом християнським чеснотам, і навчила їх тих чеснотам, імена яких вони носили. Християнська сім’я прийняла мученицький вінець близько 137 року, під час гонінь за римського імператора-язичника Андріана. Юних дівчат, молодшій з яких, Любові, було всього 7 років, середній, Надії – 10, а старшій, Вірі – 12, змушували відректися від віри в Єдиного Істинного Бога. Їх жорстоко катували на очах у рідної матері, сподіваючись, що вона буде вмовляти дітей відректися від віри і принести жертву ідолам. Вона ж з останніх сил підтримувала доньок та благала їх зберегти вірність Христу. Після мученицької смерті Віри, Надії і Любові мати поховала своїх дітей. Вона перебувала на їхній могилі три дні, ревно молилася і сама спочила у Господі. Віруючі поховали її разом з дочками. Таким чином і вона не позбавилася з ними участі в Царстві Небесному і мученицького вінця, бо якщо не тілом, то серцем своїм і вона страждала за Христа.

У день пам’яті святих мучениць, 30 вересня 2019 року, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відвідав парафію святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії у смт. Клавдієво-Тарасове Бородянського району Київської області. З нагоди свята Патріарх звершив у храмі Божественну літургію.

За традицією, як вияв своєї поваги і любові, Святійшого владику радо вітали парафіяни храму та піднесли йому каравай і букет квітів.

Його Святості співслужили настоятель Свято-Володимирського патріаршого кафедрального собору м. Києва протоієрей Борис Табачек, настоятель храму ієрей Сергій Струк та запрошене духовенство з Фастівського і Бориспільського благочинь Київської єпархії.

За Божественною літургією Патріарх Філарет звернувся до вірян із словом проповіді, у якій розповів про подвиг віри святих мучениць.

Святійший зосередив увагу парафіян на тому, що людина досягає єднання з Богом і блаженства через страждання, коли бореться і прикладає багато зусиль, щоб звільнитись від гріха.

“Для чого Церква нам постійно нагадує про мучеників, святителів, про преподобних і подвижників? Для того, щоб показати, що ніхто в Царство Небесне не увійшов без страждань. Ніхто. Немає святого, який увійшов би у вічне блаженне життя не страждаючи на землі. І про це Церква нагадує нам для того, щоб ми, коли страждаємо у земному житті, не падали духом. Тому що, це шлях кожної віруючої людини, яка хоче увійти в Царство Небесне…

Все це є закономірним. Чому? Бо ми грішні, а для того, щоб визволитися від гріха треба перетерпіти страждання. Яким чином Господь Ісус Христос подолав гріх в нашій природі? Він взяв на себе гріхи. А як Він взяв на себе гріхи? Страждав, бо страждання є наслідком гріха. І той, хто страждає, страждає внаслідок гріха. Христос був безгрішний і страждати не повинен, а Він страждав, бо взяв наші гріхи на себе. Клятву, яка була на людському роді, Він взяв на себе і подолав гріх. А яким чином подолав гріх? Перетерпів усі страждання. І тим самим, будучи безгрішним, перетерпів страждання, як наслідок наших гріхів, Він і подолав в людській природі гріх і смерть. Смертю смерть подолав. Господь Ісус Христос, безгрішний, помер, тому що взяв нашу смерть на себе і цю смерть переміг Своїм воскресінням. І таким чином, визволив нашу людську природу від гріха і від смерті. І тепер людська природа в іпостасі Сина Божого Господа нашого Ісуса Христа перебуває на небесах” – сказав Патріарх.

Святійший владика висловив слова підтримки парафіяльній громаді, що зараз страждає через постійні утиски від представників ПЦУ, які намагаються незаконно захопити парафію.

“Все це ми нагадуємо для того, щоб укріпити віру нашу, коли ми страждаємо, а ми зараз страждаємо. Страждаємо, бо йде війна, агресор напав, люди в Донбасі страждають і не тільки в Донбасі, а й по всій Україні, бо втрачають своїх близьких на війні. І Церква страждає. Боролися з Московським Патріархатом, тепер починаємо боротьбу з самими собою. Колись був міцний Київський Патріархат, тепер хочуть його зруйнувати. Ви ж на цьому Патріархаті виросли, стали архієреями, священиками, побудували храми і ви тепер цю Церкву руйнуєте.. Ми, дорогі браття і сестри, повинні триматися Київського Патріархату. Чому повинні триматися Київського Патріархату, а не ПЦУ? Тому що ПЦУ залежна від Константинополя. А ми хочемо мати в Україні незалежну Церкву, бо тільки незалежна Церква може служити своєму народу…

Згадайте, які ми були у 1992 році, як зерно гірчичне, а потім стали найбільшою Церквою в Україні. А чому? А тому, що правда була з нами і народ був з нами, тому і стали великою Церквою. Головне, щоб правда була з нами, а з правдою завжди є Бог, тому ми і перемагали. І зараз маленький Київський Патріархат залишився, але переможе він. Не знаємо коли і як, але переможемо, бо з нами правда, а з правдою – Бог. Бог не може бути переможений, Бог завжди перемагає. Тому, будемо молитися, щоб Господь Бог подав нам перемогу і створив в Україні Єдину Помісну Українську Православну Церкву” – закликав Святійший владика.

Богослужіння завершилось хресним ходом навколо храму, молебнем до святих мучениць та святковим многоліттям.

На завершення настоятель храму священик Сергій Струк і парафіяни висловили вдячність Патріарху Філарету за молитву та побажали здоров’я і Божої допомоги у першосвятительському служінні на благо Української Православної Церкви.

Прес-служба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарх Філарет відвідав засідання Поважної Ради відзнаки «Орден Святого Пантелеймона»

1.10.2019
30 вересня 2019 року Святійший Патріарх Філарет відвідав зібрання членів Поважної Ради громадської організації Відзнака за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона», яке відбулося у головному (червоному) корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Члени Поважної Ради відзнаки «Орден Святого Пантелеймона» заслухали питання, які стосуються функціонування Поважної Ради. Також було […]