Патріарх Філарет звершив чин похорону генерал-майора Володимира Муляви

18 жовтня 2019 року у Володимирському кафедральному соборі відбулося відспівування генерал-майора, гетьмана Українського козацтва, Українського військового та науковця Володимира Савелійовича Муляви.

Чин похорону звершив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Патріарху Філарету співслужили єпископ Васильківський Андрій, настоятель собору протоієрей Борис Табачек та духовенство кафедрального собору.

Звертаючись до людей, які прийшли провести в останню путь новопреставленого Володимира, Святійший Владика наголосив, що наш, тепер,  обов’язок молитися за раба Божого Володимира, щоб Господь простив Йому вільні і невільні провини і прийняв у вічне блаженне життя.

«Сьогодні ми зібралися в цьому храмі для того, щоб провести в останню путь, у вічне життя славного сина українського народу Володимира Муляву.

Ми віримо, що Бог, який створив людину створив її вічною. І вічність наша залежить не від нашої віри. Людина може не вірити у вічне життя, але воно є, тому що Бог створив людину безсмертною.

Володимир Мулява – славний син України, який все своє життя служив українському народу, багато страждав, стояв у джерелах відродження українського козацтва, укріпляв нашу українську армію, утверджував Українську Державу і багато страждав від пороків.

Тепер від нас залежить, будемо ми молитися за Нього, щоб Господь дарував Йому вічне блаженне життя, чи не будемо. Якщо ми Його любимо, то повинні молитися за Нього, бо Він сам за себе помолитися вже не може.

Тому ми і зібралися, щоб помолитися за Нього, щоб Господь простив Йому вільні і не вільні гріхи, і щоб прийняв у вічне блаженне життя, не заради Його заслуг, а заради своєї милості.

Будемо звертатися у молитвах, щоб Господь по своїй милості простив Йому вільні і не вільні гріхи і прийняв у блаженне вічне життя» – виголосив Патріарх Філарет.

Володимир Мулява був яскравою постаттю на небосхилі національного відродження 90-х років. Брав активну участь у розбудові Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Довідка

Володимир Савелійович Мулява (народився 12 вересня 1937 року) – український військовик та науковець. Генерал-майор. Кандидат філософських наук. Почесний гетьман Українського козацтва (з 1998); Гетьман – духовний батько Українського козацтва; член Української всесвітньої координаційної ради; член президії Товариства «Україна-Світ».

Володимир Мулява входив у сформовану у вересні 1991 року першим міністром оборони України Костянтином Морозовим групу зі створення Міністерства оборони України.

У послужному списку генерала Муляви є організація першої конференції “Внутрішня і зовнішня безпека України: Концепція української армії та пошуки шляхів її відродження” (2-3 лютого 1991).

Він був головою організаційного комітету з підготовки, скликання та проведення 1-го з’їзду офіцерів України, конференції “Шляхи виходу України з економічної кризи”.

Розробив концепцію створення української армії шляхом мирної трансформації та реформування військ, дислокованих в Україні, в Збройні сили України, яка була оприлюднена 14 лютого 1988 року.

Також був автором концепції створення соціально-психологічної служби для військовослужбовців.

У 1991-1993 роках Мулява обіймав посаду начальника соціально-психологічного управління (потім – соціально-психологічної служби Міністерства оборони України).

У 1991 році йому присвоїли звання полковника, а в 1992-му – генерал-майора Збройних сил України.

Протягом 1990-91 років Володимир Мулява був заступником голови секретаріату Народного руху України, згодом – і ради колегії НРУ.

Був депутатом Верховної Ради другого скликання (1994-98 рр.), де брав активну участь в ухваленні Конституції України.

У 1992 році голова НРУ В’ячеслав Чорновіл запропонував обрати Муляву гетьманом Українського козацтва, а після обрання вручив йому гетьманську булаву. У 1998 році Мулява став почесним гетьманом.

Прес-служба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Святкування 24-ої річниці інтронізації Святійшого Патріарха Філарета

20.10.2019
20 жовтня 2019 року Українська Православна Церква Київського Патріархату відзначила 24-у річницю інтронізації свого Предстоятеля – Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета. Напередодні, 19 жовтня, з нагоди свята у Володимирському патріаршому кафедральному соборі міста Києва було звершено Всенічне бдіння, яке очолив Святійший Патріарх Філарет у співслужінні єпископату та духовенства. […]