Патріарх Філарет звершив літургію у день пам’яті рівноапостольної княгині Ольги

24 липня Православна Церква відзначає пам’ять святої рівноапостольної Ольги, великої княгині Київської, у святому хрещенні Єлени (969).

Свята Ольга – це перша християнка на великокняжому престолі Києва, її хрещення створило передумови християнізації нашої держави. Прийнявши християнську віру, вона піднесла авторитет і своєї особи, й своєї країни в очах Візантії та християнських володарів Західної Європи.

Преподобний Нестор літописець в «Повісті минулих літ» пише про княгиню: «Ця (Ольга) була передвісницею християнської землі, як вранішня зоря перед сонцем і як зірниця перед світом. Вона бо сіяла, як місяць уночі. Так вона між невірних людей світилася, як перло в багні, бо були вони закаляні гріхом, не омиті святим хрещенням, а вона омилася святою купіллю, скинула з себе гріховну одіж ветхого чоловіка Адама і в нового Адама втілилась, що ним є Христос».

Цього року виповнюється 1050 років із дня упокоєння святої рівноапостольної Ольги.

З нагоди свята Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у приділі рівноапостольної великої княгині Ольги, який знаходиться на другому поверсі  Володимирського кафедрального собору.

Його Святості співслужили єпископ Васильківський Андрій, настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

На запричасному проповідь про життєвий шлях, віру і подвиги рівноапостольної княгині Ольги виголосив клірик собору протоієрей Іоан Київський.

На завершення богослужіння Патріарх Філарет звершив молебень до блаженної княгині Ольги, також, привітав парафіян з престольним святом Володимирського кафедрального собору та закликав на всіх Боже благословення.

Фоторепортаж

Прес-служба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарх Філарет зустрівся з державним діячем Анатолієм Толстоуховим і письменником Юрієм Буряком

24.07.2019
24 липня 2019 року відбулася зустріч Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета з депутатом Верховної Ради України багатьох скликань, президентом Центру практичної філософії, академіком, доктором філософських наук, співавтором проекту «Україна славетна» Анатолієм Толстоуховим і письменником, видавцем, лауреатом Шевченківської премії Юрієм Буряком. У ході зустрічі сторони обговорили низку актуальних питань, […]