Патріарх Філарет очолив всенічне бдіння з чином винесення Хреста Господнього

14 серпня Православна Церква відзначає свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього та пам’ять старозавітних мучеників Маккавеїв (166 р. до Р. Х.).

13 серпня 2022 року, напередодні неділі 9-тої після П’ятидесятниці та цього свята, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у Володимирському кафедральному соборі звершив всенічне бдіння з чином винесення Хреста Господнього. Наприкінці богослужіння, після великого славослів’я, Святійший Патріарх виніс з вівтаря Хрест на середину храму, після чого всі присутні у храмі вклонилися святині.

Свято винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього має візантійське коріння. Історія розповідає про те, що у Візантійській імперії (і особливо в багатолюдному Константинополі) – у серпні, найбільш спекотному місяці, припадали спалахи різних інфекційних епідемій, від яких вмирало безліч людей. Віруючі ж люди завжди шукали захист у Господа Бога. Тому, 14 серпня Патріарх Константинопольський разом з кліром та імператором виносили з царської скарбниці Чесне Древо Животворчого Хреста Господнього, саме того Хреста, на Якому був розіп’ятий Господь наш Ісус Христос. І робили хресний хід по місту, щоб Господь своїм Хрестом врятував людей Своїх. Хресні ходи з Древом Хреста тривали майже два тижні – до свята Успіння Пресвятої Богородиці. Також служилися водосвятні молебні і святою водою окроплялись жителі, вулиці і будинки Константинополя для освячення та вигнання усякої скверни і хвороби.

З Візантії свято перейшло й до нас. Звідси ж і звичай здійснювати на ранній свята винесення з вівтаря Хреста, прикрашеного квітами, і поклоніння перед ним.

Завтра, у день свята, у храмах служитимуться Божественні літургії, водосвятні молебні та буде освячуватись зілля. Святійший Патріарх Філарет о 10 годині у Володимирському кафедральному соборі очолить Божественну літургію, після якої звершить освячення зілля.

Пресслужба Київської патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарше богослужіння у свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього

14.08.2022
14 серпня 2022 року, у неділю 9-ту після П’ятидесятниці та день свята Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього і пам’яті старозавітних мучеників Маккавеїв (166 р. до Р. Х.) Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі. Поділитися дописом: