Патріарх Філарет привітав початок міжцерковного діалогу

«Від імені Української Православної Церкви Київського Патріархату хочу привітати проведення першої зустрічі духовенства Української Православної Церкви та Православної Церкви України, яка відбулася 5 липня 2022 року на території Софії Київської.

Розцінюємо це як перший крок до діалогу, який має привести до спільного Всеукраїнського православного помісного собору, де буде об’єднано всі три гілки українського Православ’я в єдину Церкву, проголошено повну автокефалію та затверджено патріарший устрій.

На жаль, як стало відомо, першу зустріч духовенства не можна вважати офіційною, адже вона відбулася без благословення священноначалія Української Православної Церкви.

Вочевидь, наступним кроком до загальноукраїнської єдності у Христі має стати утворення тристоронньої комісії з представників Церков (УПЦ, ПЦУ та УПЦ КП), яка б обговорила шляхи об’єднання та визначила регламент і дату Всеукраїнського об’єднавчого собору.

Позитивним фактором є те, що учасники зустрічі, а також представники Міністерства культури та інформаційної політики України, Державної служби України з етнополітики та свободи совісті обрали концепцію не приєднання когось до когось, не ультиматуму, а діалогу Церков, яка була озвучена мною, зокрема, у Зверненні щодо ситуації, яка склалася в українському Православ’ї (від 02 червня 2022 р.) та Зверненнях до Президента України Володимира Зеленського, Митрополита Онуфрія та Митрополита Епіфанія (від 20 червня 2022 р.). Іншого шляху, ніж вести розмову про єдність на рівних, немає.

Переконаний, що лише такий шлях чесного діалогу, відкидання особистих амбіцій, в ім’я християнської любові та заради майбутнього українського народу, зрештою, реалізований через Всеукраїнський помісний собор із відповідними доленосними рішеннями, дасть результат.

Ще раз наголошую на актуальності боротьби за об’єднання всього українського Православ’я в єдину помісну Українську Православну Церкву, засвідчую повну готовність Української Православної Церкви Київського Патріархату брати в цьому участь.

Як переконаний прихильник об’єднавчих процесів в українському Православ’ї, особисто робив і робитиму все залежне від мене для того, щоб в Україні нарешті постала єдина помісна, повністю автокефальна Українська Православна Церква з патріаршим устроєм. Незалежна ні від Москви, ні від Константинополя. Цього від нас чекає Господь і весь побожний український народ. В єдности наша сила!», – заявив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Пресслужба Київської патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

У Києві провели в останню путь загиблого воїна батальйону “Карпатська Січ” Кахабера Коголі

12.07.2022
12 липня 2022 року, з благословення Святійшого Патріарха Філарета, у Володимирському патріаршому кафедральному соборі попрощалися з грузинським добровольцем, воїном Добровольчого батальйону “Карпатська Січ” Кахабером Коголі. Захисник України загинув у бою з російськими окупантами поблизу м. Лисичанськ на Луганщині. Поділитися дописом: