Патріарх Філарет взяв участь у святкових заходах з нагоди 362-ї річниці Конотопської битви

10 липня 2021 року, на запрошення міського голови Конотопа Артема Семеніхіна та Попівського сільського голови Анатолія Боярчука, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет взяв участь у святкових заходах з нагоди 362-ї річниці перемоги козацького війська під проводом гетьмана України Івана Виговського над Москвою у Конотопській битві 1659 року.

На межі Чернігівської і Сумської областей Святійшого Патріарха Філарета зустріли єпископ Сумський і Охтирський Никодим, міський голова Конотопа Артем Семініхін та духовенство Сумської єпархії. Єпископ Никодим привітав Патріарха Філарета на Сумщині, піднісши Його Святості коровай та квіти.

Заходи відбулися у с. Шаповалівка Конотопського району, де власне відбувалися запеклі бої українських козаків проти загарбників. Розпочались вони на в’їзді у село, біля пам’ятника «Шаблі», куди зібралася велика кількість людей – представники влади, громадськості, політичних сил, ветерани українсько-російської війни, духовенство та молодь.

Присутні поклали квіти до знаку “Шаблі”, запалили свічки пам’яті біля каплички і святковою ходою вирушили до центру села.

Біля комплексної пам’ятки «Козацька Могила» Святійший Патріарх Філарет звершив заупокійну літію за загиблими у Конотопській битві та за всіма, хто віддав своє життя за волю, незалежність і цілісність Української держави. Його Святості співслужили єпископ Сумський і Охтирський Никодим, настоятель Свято-Володимирського патріаршого кафедрального собору м. Києва протоієрей Борис Табачек, духовенство Сумської єпархії та столиці.

Після богослужіння Предстоятель Київського Патріархату разом із присутніми поклав квіти біля пам’ятника гетьману Івану Виговському і пам’ятного знака учасникам АТО, чим віддав пошану всім захисникам України, давнім і сучасним.

Конотопська битва (7-9 липня 1659 року) увійшла в історію як один із ключових епізодів українсько-московської війни 1658-1659 років. Це був бій між військами гетьмана України Івана Виговського та Кримського ханату з одного боку, та московським військом з іншого, біля міста Конотопа Сумської області. Вона закінчилася перемогою союзників над московитами. 9 липня 1659 року об’єднана українсько-татарська армія розпочала наступ, змусивши російські війська відступити з української землі до Путивля. Результати битви стривожили Москву і мали широкий резонанс у Європі. Конотопська битва залишалася довгий час ледве не забороненою темою в радянській історіографії. Протягом століть інформація про неї замовчувалася, бо правда про події під Конотопом розвінчувала багато великодержавних міфів, особливо про «споконвічне прагнення українців до союзу з Росією».

Пресслужба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарше богослужіння у третю неділю після П’ятидесятниці

11.07.2021
11 липня 2021 року, у третю неділю після П’ятидесятниці, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі. Поділитися дописом: