Патріарх Філарет звернувся до Папи Римського Франциска на підтримку Віталія Марківа

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звернувся до Папи Римського Франциска на підтримку патріота, бійця Національної гвардії України Віталія Марківа, який несправедливо ув’язнений в Італії.

 

Його Святості Святійшому Франциску, Папі Римському

 

Ваша Святосте!

Як Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату хочу звернутися до Вас у надто важливій справі, яка стосується не лише окремої людини, її життя та свободи, але й честі та гідності всього українського народу.

29 вересня цього року в м. Мілані розпочалося слухання Апеляційного суду у справі старшого сержанта Національної гвардії України, українця Віталія Марківа.

З розмов із Президентом України Володимиром Зеленським і Міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим (під час зустрічі в лютому 2020 року) Ви мабуть знаєте, що в липні 2019 року суд присяжних міста Павії засудив Віталія Марківа на 24 роки позбавлення волі за злочин, якого він не скоював.

Віталію Марківу бездоказово та безпідставно інкримінують причетність до загибелі журналіста Анреа Рокеллі, який загинув у травні 2014 року в Слов’янську, на території нашої країни, під час активної фази російської військової агресії.

Аргументи сторони захисту та нові докази нещодавно здобуті під час розслідування та, зокрема, проведених експертиз Міністерством внутрішніх справ України доводять, що Віталій Марків фізично не міг скоїти злочин в якому його звинувачують.

Аргументи сторони обвинувачення в першій інстанції, як стверджують очевидці, спиралися на російській пропаганді.

Ви, як людина, яка проходила духовне становлення під керівництвом українського священника, мабуть знаєте, що українці є миролюбною нацією та ніколи не окуповували чужих територій. Вони завжди лише боронили свою землю. Так відбувається і нині, під час російсько-української війни. Україна, та більшість демократичного світу, розуміють, що Віталій Марків насправді став жертвою примітивної помсти імперської Росії, проти якої він, як і весь наш народ, бореться за цілісність і самостійність нашої Держави.

Кожен народ гордився б таким сином, як Віталій Марків, який за покликанням свого серця став на захист Батьківщини під час нападу на неї ворога. «Немає більше тієї любови, як хто душу свою покладе за друзів своїх», – сказано у Священному Писанні (Ін. 15, 13). Марків пішов на фронт саме через велику справжню християнську любов до своєї землі та рідного народу. Тому українці пишаються Віталієм Марківим й обурені несправедливим судовим переслідуванням щодо нього.

Ваша Святосте! Звертаюсь до Вас, як духовного лідера всього католицького світу, а також керівника Держави Ватикан, з проханням задіяти Ваш авторитет, і всі можливі механізми, для забезпечення справедливого судового розгляду у справі доведення невинуватості українського патріота Віталія Марківа.

Стати на бік правди і захистити стражденних, то великий наш обов’язок, як пастирів, бо ж сам Христос дав нам Євангельське одкровення, що «Бог є любов» (1 Ін 4:8).

Від усього серця бажаю Вашій Святості здоров’я та Божої допомоги у служінні.

З братською любов’ю у Христі.

 

ФІЛАРЕТ,

ПАТРІАРХ КИЇВСЬКИЙ

І ВСІЄЇ РУСИ-УКРАЇНИ

Поділитися дописом:

Наступна

30 вересня день пам’яті мучениць Віри, Надії, Любові, та матері їхньої Софії

30.09.2020
У II столітті, за царювання імператора Адріана (117-138 рр.) в Римі жила благочестива вдова Софія (ім’я Софія означає мудрість). У неї були три дочки, які носили імена головних християнських чеснот: Віра, Надія і Любов. Будучи глибоко віруючою християнкою, Софія виховала дочок у любові до Бога, навчаючи не прив’язуватися до земних […]