Патріарх Філарет звершив читання першої частини Покаянного канону преподобного Андрія Критського

15 березня 2021 року, в понеділок першої седмиці Великого посту, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Велике повечір’я з читанням першої частини Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського у Володимирському кафедральному соборі міста Києва.

Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, настоятель собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

Після завершення повечір’я Патріарх Філарет прочитав молитву на початок Великого посту та благословив духовенство і вірян на його проходження.

Великий Покаянний канон преподобного Андрія Критського – це гімнографічний твір, назва якого відображає головну його тему – покаяння.

Він називається Великим і за своїм обсягом, бо містить 250 тропарів, тоді як всі інші подібні твори містять у собі трохи більше 30.

В історичному відношенні лінія канону розгортається уздовж всієї історії Старого і Нового Завітів: від життя Адама і Єви через епоху патріархів, царів і пророків до життя Господа нашого Ісуса Христа. Канон починається словами, що виражають надію та сподівання на Бога як на Помічника і Покровителя, канон відтворює плач покаянної душі за гріхи.

Покаянний канон преподобного Андрія Критського ділиться на частини та читається на Великому повечір’ї перші чотири дні Великого Посту, а в четвер п’ятої седмиці посту, на Утрені, прочитується повністю.

Пресслужба Київської патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарх Філарет відвідав засідання Поважної Ради відзнаки «Орден Святого Пантелеймона»

16.03.2021
16 березня 2021 року Святійший Патріарх Філарет взяв участь у засіданні Поважної Ради Відзнаки за професіоналізм та милосердя “Орден Святого Пантелеймона”, яке відбулося у Національному медичному університеті ім. О.О. Богомольця. Поділитися дописом: