Патріарх Філарет звершив літургію в день пам’яті апостола і євангелиста Іоана Богослова

21 травня 2022 року Православна Церква вшановує пам’ять святого апостола та євангелиста Іоана Богослова. Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив у цей день Божественну літургію у Володимирському кафедральному патріаршому соборі м. Києва.

Його Святості співслужили настоятель собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

За богослужінням проповідь про життя та вчення про любов апостола Іоана виголосив клірик собору протоієрей Олександр Шмуригін.

Богослужіння завершилося молебнем до святого апостола і євангелиста Іоана Богослова, де була прочитана молитва про визволення України від нашестя чужинців, щоб Господь почув наші благання і подав Україні перемогу та мир.

Святий апостол і євангелист Іоан Богослов був сином рибака Заведея і Саломії. Коли на Йордані з’являється пророк Іоан Хреститель, який хрестить людей, сповіщаючи про початок Судних часів, батько відпускає молодшого сина подивитися, що це за вчитель і послухати його проповідь. Згодом Апостол Іоан разом із своїм товаришем Андрієм Первозванним стають учнями Іоана Предтечі.

Апостола Іоана особливо любив Спаситель за жертовну любов і велику чистоту. Після свого покликання апостол не розлучався із Господом та був одним із трьох учнів, яких Господь брав на найважливіші моменти свого служіння. Так, святий Іоан Богослов був присутній при воскресінні Господом дочки Яіра і Преображення Господнього на горі Фавор.

Під час Таємної Вечері він возлежав поруч із Господом і за вказівкою апостола Петра, припавши до грудей Спасителя, запитав про ім’я зрадника. Також, апостол Іоан йшов слідом за Господом, коли його зв’язаного вели з Гефсиманського саду на суд до первосвящеників Анни і Кайяфи. Перебував він також і в архієрейському дворі при допитах свого Учителя і невідступно слідував за ним хресним шляхом. Біля підніжжя Хреста він плакав разом із Божою Матір’ю і чув, звернені до Неї слова розп’ятого Господа: «Жінко, це син твій» і до нього: «Ось Мати твоя» (Ін. 19; 26, 27). З того часу апостол Іоан, як люблячий син, дбав про Пресвяту Діву Марію і служив їй до її Успіння, нікуди не відлучаючись із Єрусалима.

Після Успіння Божої Матері апостол Іоан Богослов, згідно жеребу, що випав на нього, вирушає в Ефес (сучасна Туреччина) та інших малоазійських міст для проповіді Євангелія, беручи з собою свого учня Прохора. В Ефесі вони невпинно проповідували євангеліє язичникам. Проповідь апостола Іоана Богослова супроводжувалася також численними та великими чудами, й кількість тих, хто увірував в Христа, збільшувалась кожного дня.

В цей час почалося гоніння християн імператором Нероном (56 – 68). Апостола Іоана відвели на суд до Риму, де за сповідання віри в Господа Ісуса Христа він був засуджений до смерті, проте Господь зберіг свого обранця: апостол випив дану йому чашу зі смертельною отрутою та залишився живим. Згодом, вийшов неушкодженим із котла з киплячою олією, у яку був укинутий за наказом мучителя.

Після цього апостола Іоана заслали в ув’язнення на острів Патмос, де він прожив багато років. Проповідь євангелії супроводжувалася чудесами та привернула до нього всіх мешканців острова. Тут він виганяв бісів із капищ і зціляв багатьох хворих. Близько 67 року на цьому острові була написана Книга Апокаліпсис Святого Апостола Іоана Богослова.

Після тривалого заслання апостол Іоан отримав свободу та повернувся в Ефес, де продовжував свою діяльність, навчаючи християн остерігатися лжеучителів та їх лжевчень. Близько 95 року апостол Іоан Богослов написав Євангеліє. Святий апостол Іоан відійшов до Господа у віці близько ста років, довго залишаючись єдиним живим свідком земного шляху Спасителя.

Могила святого апостола Іоана стала місцем паломництва місцевих християн. Коли гоніння припинились, тут був побудований храм. В VI столітті на цьому місці був зведений великий Собор. В день пам’яті апостола, 21 травня, з могили піднімався в повітря і осідав тонкий порох. У ці дні тут бувало особливо велике скупчення прочан. Вони приходили, щоб доторкнутися до святої гробниці.

Церква Христова називає Іоана Богослова апостолом любові, бо він закликав усіх християн любити Господа, один одного й цим виконувати заповіді Христові. Також у трьох Посланнях, написаних апостолом Іоаном, йдеться про значення любові до Бога й ближніх.

Пресслужба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарше богослужіння у п’яту неділю після Пасхи

22.05.2022
22 травня 2022 року, у п’яту неділю після Воскресіння Христового, Православна Церква згадує пам’ять Перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая з Мир Лікійських у місто Бар. У цей святковий день, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва. Поділитися дописом: