Патріарх Філарет звершив молебень за зниклих безвісти і полонених захисників України

30 серпня 2021 року, у Міжнародний день зниклих безвісти, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив молебень за пошук і знайдення зниклих безвісти, та звільнення з полону російського агресора, наших воїнів-захисників України. Богослужіння відбулося у Володимирському кафедральному соборі м. Києва біля шанованої чудотворної ікони Божої Матері “Скоропослушниця”.

Його Святості співслужили настоятель собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

За богослужінням молились матері, дружини, родичі безвісті зниклих та полонених українських воїнів, члени «ГО «Всеукраїнське об’єднання родичів зниклих безвісти і загиблих». Разом із матерями також молились волонтер Анастасія Голішевська та присутні у храмі парафіяни.

Своїх чоловіків, синів і братів жінки не бачили вже близько 7 років. Хтось безвісти зник у бою, хтось весь цей час перебуває в полоні на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Люди приїхали з різних куточків України – від сходу до заходу, але їх об’єднало одне горе. У спільній молитві вони просили за благу звістку про своїх близьких.

Святійший владика висловив слова підтримки скорботним родичам і наголосив на важливості віри й молитви за заручників та зниклих безвісти.

“Шановні матері, дружини наших воїнів, які знаходяться в полоні або безвісти зникли. Ви блаженні, тому що маєте таких синів. Господь наш Ісус Христос сказав: «Ніхто не має більшої любові ніж той, хто душу свою віддасть за ближніх своїх». Ваші сини і чоловіки готові були віддати свої душі за Україну, за нас, за наш український народ. І Господь знає це. Допустив, але Він може так само і визволити несподівано. Нам для того треба мати віру. Віру несумнівну, не таку віру, як мають деякі – «а може Господь допоможе?»… Треба твердо вірити, що Він допоможе, бо Господь сказав: «Все можливо віруючому». І те, що нам здається неможливим – для Бога нема нічого неможливого. І тому, ми віримо, що після цих випробувань Господь пошле радість, радість знайдення і повернення. Віруйте і будете мати радість.

Тому, Церква і закликає нас не втрачати віру ні при яких обставинах. А вірувати в краще, довіряти Богові, Який все може. Тому, ми і звертаємось до Нього, і не тільки до Нього, а й до Божої Матері. Ось ми стоїмо перед іконою Божої Матері «Скоропослушниця». Чому вона називається Скоропослушницею? Богородиця сама назвала Себе Скоропослушницею, тому що Вона швидко слухає молитви всіх, хто до Неї звертається.

Ми до Неї і звертаємось, щоб Вона допомогла, щоб ваші сини – кращі сини України, повернулись до своїх родин, до своїх матерів, до своїх дружин. І тоді буде велика радість і для вас, і для всієї України” – сказав у своєму слові до присутніх Патріарх.

Предстоятель Київського Патріархату засвідчив матерям і дружинам наших Героїв глибоку повагу, закликав на них та їхні родини Боже благословення й запевнив у своїх молитвах за звільнення всіх полонених і знайдення зниклих безвісти.

Голова Всеукраїнської спілки матерів і родичів учасників АТО “Берегиня” Алла Макух, від імені матерів наших Героїв, висловила вдячність Патріарху Філарету за молитви і підтримку. На згадку та для духовної користі Патріарх Філарет подарував присутнім молитовники.

Кожного року, 30 серпня, світовою спільнотою відзначається Міжнародний день зниклих безвісти. У цей день у багатьох країнах проводяться заходи, які покликані зберігати пам’ять про тих, чия доля досі невідома. Сотні людей, чиї рідні зникли безвісти – в усіх куточках світу, незнайомі між собою, але з однаковим нестерпним болем – 30 серпня розділяють свій біль, підтримують один одного та разом плекають надію. Вперше про присвячення дня зниклим людям виступила у 80-х роках минулого сторіччя латиноамериканська федерація родичів зниклих людей, а вже у 2010 році Генеральною Асамблеєю ООН 30 серпня проголошено Міжнародним днем зниклих безвісти. День 30 серпня нагадує нам про право членів родин зниклих безвісти знати про долю близьких – це одне з головних положень міжнародного гуманітарного права і прав людини. Не можна забувати про цих людей, адже досить часто вони відчувають себе покинутими і самотніми в своєму горі.

Пресслужба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарх Філарет зустрівся з українськими громадськими діячами

31.08.2021
Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у своїй резиденції прийняв президента Світового конгресу українців (1998-2008 р.р.), відомого українського громадського діяча, правника з США Аскольда Лозинського, голову Української всесвітньої координаційної ради Михайла Ратушного та директора Національної кіностудії імені Олександра Довженка, Народного артиста України Олеся Янчука. Поділитися дописом: