Патріарше благословення про молитву за визволення від епідемії коронавірусу (+текст молитви)

15 березня 2020 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, у зв’язку з карантинними заходами щодо недопущення поширення епідемії коронавірусу, благословив у всіх храмах Української Православної Церкви Київського Патріархату звершувати посилені та особливі молитви за визволення від небезпечної вірусної хвороби.

У своєму розпорядженні Святійший Патріарх Філарет благословив:

1. Під час богослужінь на ектеніях після прохання про Україну виголошувати додаткові прохання.

На великій (мирній) ектенії:

– За визволення України і всього світу від епідемії коронавірусу і за прощення наших гріхів, Господу помолимося;

На потрійній ектенії:

– Ще молимося за визволення України і всього світу від епідемії коронавірусу і за прощення наших провин.

2. На літургіях під час молебню виголошувати наступну молитву:

Молитва за визволення від епідемії коронавірусу

Господи Боже наш, Боже спасіння нашого, поглянь в милості і щедротах на смиренних рабів Твоїх. Не карай нас гнівом Твоїм. Ми згрішили перед Тобою, прогнівили Твоє милосердя і довготерпіння. Не карай Україну і весь світ епідемією коронавірусу. Відверни страшний гнів Твій від рабів Твоїх, припини згубне покарання; відведи страшний меч Твій, справедливо піднятий на нас; не засуджуй на смерть бідних і слабких рабів Твоїх. Не карай нас, Милосердний Господи, за наші провини вільні і невільні, за наше протистояння і нерозумність, за нашу непримиренність, гордість і нетерпеливість один до одного, за наше лукавство і лицемірну, неправдиву любов.

Господи, Ісусе Христе, Боже наш, Ти хоч і караєш, але і милуєш, як батько – блудного сина. Дивлячись на наші вікові великі страждання, гоніння на Церкву, заслання і катування, а ще більше на велике терпіння нашого народу, бо ми і в стражданні, і в неволі не втрачали віру в Тебе, Єдиного Істинного Бога, – Ти змилувався над нами і дарував нам свободу і державу. Дякуємо Тобі за милосердя Твоє і, припадаючи, знову дякуємо за Твою безмежну любов. Ми хоч і грішимо перед Тобою, але ж і Тобі Єдиному служимо.

І нині, зглянься на нас, Чоловіколюбний Господи, і відверни від нас страшну епідемію коронавірусу, будь Милостивим, благає Тебе Церква Твоя, за яку Ти пролив Свою кров на хресті; прости нам провини вільні і невільні, щоб ми завжди прославляли Твоє всечесне ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа навіки віків. Амінь.

Філарет,
Патріарх Київський і всієї Руси-України
15 березня 2020 року

Також благословляється цю молитву читати вдома під час ранкових і вечірніх молитов.

Прес-служба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Богослужіння у 2-гу неділю Великого посту

15.03.2020
15 березня 2020 року, у 2-гу неділю Великого посту, коли Церква вшановує пам’ять святителя Григорія Палами, архієпископа Фесалонікійського та Собор усіх преподобних отців Києво-Печерських, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію святителя Василія Великого у Володимирському кафедральному соборі м. Києва. Поділитися дописом: