Патріарше богослужіння у 5-ту неділю Великого посту

5 квітня 2020 року, у п’яту неділю Великого посту, Православна Церква вшановує пам’ять преподобної Марії Єгипетської.

Напередодні, 4 квітня в суботу ввечері, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відслужив у Володимирському кафедральному соборі столиці Всенічне бдіння. Йому співслужили єпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство кафедрального собору.

У неділю зранку Патріарх Філарет звершив у соборі Божественну літургію святителя Василія Великого.

Всенічне бдіння і літургія у прямому ефірі транслювались на церковній сторінці YouTube – Київський Патріархат. Всі бажаючі віряни, хто через карантин не зміг бути присутнім на богослужінні, мали можливість молитись разом з Патріархом через онлайн-трансляцію.

Після прочитання Євангелія Святійший владика звернувся до вірян із повчальним словом проповіді на тему євангельського читання (Мк., 47 зач., X, 32-45).

Патріарх зосередив увагу парафіян на усвідомленні великого значення смирення у справі нашого спасіння. Бо у Царство Небесне попадуть не горді та егоїстичні, але смиренні та милостиві, які жертовно, у служінні ближнім, являють свою любов. Такими є святі.

“Після того, коли апостоли почули, що Іоан і Яків хочуть сидіти праворуч і ліворуч, виникла між ними сварка, змагання – хто з них більший. Мова ж йшла про те, хто буде сидіти праворуч і ліворуч і природно виникла дискусія, хто з них більший. І на це їх запитання, Христос дав їм відповідь: «Ось у світі царів і вельмож шанують, а у вас повинно бути не так. Хто хоче бути більшим, той повинен бути слугою, той буде більшим». І вказав на Свій приклад: “Ось Я Учитель ваш, а серед вас Я, як слуга. Так і ви, хто хоче бути більшим, той повинен служити”…

А тепер давайте подивимося на реальне життя. Чи багато серед нас християн, які хочуть служити іншим? Сказати, що таких немає – це неправда. Є і багато. І хто це ті, які служили і служать? Це святі. Є в Церкві святі? Є. Так ось вони і служили. Не собі служили, а служили людям. І були і такі, які служили, як раби. Це, насамперед, святителі великі і святі мученики, тому що завдяки мученикам Церква перемогла язичницький світ. Бо коли мучителі знущались над мучениками, то вони були здивовані, яким чином людина може витримати такі страшні муки. А мученики витримували. І це був доказ того, що Божественна сила допомагає, що вони проповідують правду. Бо за брехню людина не помре, а за правду людина готова померти. І, коли мученики помирали, то це було доказом того, що вони проповідують Істину. І багато присутніх при стражданнях мучеників ставали християнами”.

Святійший владика закликав членів Церкви, в якій перебуває Істина, жити правдою, якою б гіркою вона не була. Бо з правдою – Бог, а де Бог – перемога, щастя і життя.

“В Церкві зберігається Істина, тому що у Церкві діє благодать Святого Духа. І доказом дії благодаті Святого Духа – є чудеса. Наприклад, мощі святої великомучениці Варвари, звершують чудеса? Звершують. Через чудотворні ікони в Православній Церкві звершуються чудеса? Звершуються. А протестанти кажуть – це ідолопоклонство. Якщо це ідолопоклонство, то чому ж тоді Бог через ікону звершує чудо? Це Бог помиляється? Чи людина нерозумна помиляється? Тому треба мати чистий розум, щоб розуміти, де є правда, а де є неправда. І жити треба по правді у світі. За неї приходиться страждати, але і Христос за правду теж постраждав, розіп’яли Його, і били і глумились над Ним, тому що Він говорив правду. Тому і ми, християни, повинні жити правдою, яка б вона не була гірка. Бо з правдою Бог. І правда завжди перемагає” – сказав проповідник.

“Ми повинні служити людям, це значить виявляти любов, і жити по правді. І тоді буде з нами Бог. А якщо буде з нами Бог, то Він і вічне блаженне життя нам дасть. Тому, що не може бути так, щоб Господь в земному житті допомагав, а після смерті відкинув. Якщо і в земному житті допомагає, то і після смерті дасть вічне блаженне життя. І це є правдива пряма дорога, якою повинні йти всі християни. На превеликий жаль, зараз християнство відступає від цієї прямої дороги, йде кривими дорогами, лицемірну любов демонструє, а не правдиву. А нам треба, дорогі браття і сестри любити Бога, виконувати Його заповіді, а це значить жити по правді і любити один одного. І тоді нічого не страшно. Бо з нами Бог” – закликав у своїй проповіді Патріарх Філарет.

Наприкінці богослужіння Предстоятель Київського Патріархату очолив молебень до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою «Несподівана Радість», під час якого підносились молитви до Господа Бога, щоб Він простив нам наші гріхи, помилував і відвернув від нас смертоносну епідемію коронавірусу.

Цього ж дня ввечері Патріарх Філарет звершить богослужіння з читанням акафісту Страстям Христовим.

 

 

Прес-служба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Проповідь Патріарха Філарета на свято Благовіщення Пресвятої Богородиці

6.04.2020
В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа! Дорогі браття і сестри! Сьогодні свято Благовіщення. Церква Христова святкує виявлення надвічної Божої таїни і початок нашого спасіння. В чому ж полягає ця Божа таїна? У надвічній раді Святої Тройці, коли ще не був створений всесвіт, Бог поклав Сину Божому спасти людей […]