Патріарше богослужіння у неділю 7-му після П’ятидесятниці

4 серпня 2019 року, у неділю 7-му після П’ятидесятниці та день пам’яті святої рівноапостольної Марії Магдалини, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Свято-Володимирському кафедральому патріаршому соборі міста Києва.

Його Святості співслужили єпископ Васильківський Андрій, настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

За Божественною літургією Святійший владика звернувся до присутніх у храмі з повчальною проповіддю на тему євангельського читання.

“В ім’я Отця, і Сина, і святого Духа.

Дорогі браття і сестри, сьогодні свята Церква пропонувала вислухати Євангеліє про зцілення двох сліпих.

Сліпі, почувши, що йде Ісус Христос, стали кричати: «Ісусе, Наставнику, помилуй нас». Чому вони кричали «Помилуй нас?» А тому, що усвідомлювали, що сліпота їх стала наслідком гріха і тому вони просили насамперед, щоб Господь помилував їх, очистив їх від гріха. І потім, коли Христос увійшов у дім, вони знову стали просити про те, щоб Він зцілив їх. І Він запитав їх: «А чи віруєте ви у те, що Я можу це зробити?», тобто чи вірять вони в те, що Він є Богом, адже тільки Бог може прощати гріхи і зціляти словом хвороби. І вони сказали: «Віруємо», і тоді Христос зцілив їх, і вони стали бачити.

Потім, коли вийшов, то зустрів ще одну нещасну людину, в яку вселився біс німоти, і Христос вигнав біса з цієї людини, і ця людина стала говорити. А книжники і фарисеї стали звинувачувати Ісуса Христа. У чому звинувачувати? У тому, що Він робить це і зцілив сліпих і вигнав біса німого силою бісівською.

Бачите, яку неправду людина може говорити на Бога? Бог звершує надприродні дії, а грішники кажуть, що це не божественна сила, а бісівська сила, на Бога! То скажіть, зрячі вони чи сліпі? Якщо на Бога кажуть, що Він бісівською силою виганяє бісів і зціляє сліпих.

Так і ми , дорогі браття і сестри, знаємо, що сліпота – це дуже тяжка хвороба, тому що людина не бачить світу, а вся інформація, все пізнання людиною навколишнього світу найбільше відбувається через очі: людина бачить і пізнає. Але ще більшою хворобою є духовна сліпота. Ось, як у цих книжників і фарисеїв. Чи не сліпі вони, коли бачать божественні надприродні дії, а кажуть, що це силою бісівською? Сліпі. А ми зрячі чи завжди буваємо зрячими духовно?

Ми дуже часто буваємо духовними сліпцями і насамперед це виявляється в тому, що ми не бачимо самі себе, якими ми є. Ми не бачимо своїх гріхів, ми себе виправдовуємо у гріховних вчинках. Тоді, як якби ми були духовно зрячими, то бачили б свої гріхи, а це означає, що совість наша нечиста, бо чиста совість завжди протестує проти кожного злого вчинка і навіть кожної гріховної думки совість протестує. А якщо вона не протестує проти наших злих вчинків, то чи є вона в нас в душі ця совість? Мабуть, нема совісті, якщо вона мовчить. Це є справжній духовний сліпець. Такі люди не бачать що відбувається навколо, в світі, і не дають правильної оцінки подіям, які відбувається і в житті кожної людини, і в суспільстві, і в державі, і в світі, бо є духовними сліпцями.

І тому, як ті два сліпці просили Христа помилувати їх, так і ми насамперед повинні просити, щоб Господь простив нам гріхи, очистив нашу совість, щоб вона викривала нас у гріховних вчинках і схвалювала нас, коли ми робимо добрі діла. Може Господь це зробити? Може. Але як тих сліпців Господь запитав чи вірять вони в те, що Він може це зробити, то це ж запитання Він ставить і нам.

Чи вірите ви в те, що Бог може зцілити нашу душевну сліпоту? Вірите? І тут виникає питання: вірю чи не вірю? Якщо віри нема, що Бог може це зробити, то і ніякого зцілення не буде, бо Христос зцілив сліпих тоді, коли вони сказали, що вірують. А ми можемо сказати: «Віримо, що Ти, Господи, можеш це зробити». Ось, якщо ми впевнені, що Господь може це зробити, то тоді Господь зцілить нашу душевну сліпоту. Йому слава навіки віків!” – виголосив Патріарх Філарет.

Відео за посиланням

Богослужіння завершилося молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворним образом “Несподівана радість”, під час якого Патріарх Філарет виголосив молитву за Україну, щоб Господь Бог визволив нас від нашестя чужинців, захистив наших воїнів від усіх небезпек, благословив український народ єдністю і миром.

Фотореортаж за посиланням

Прес-служба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарх Філарет звернувся до вірян з проханням захистити Київський Патріархат

4.08.2019
4 серпня 2019 року після Божественної літургії у Свято-Володимирському кафедральному соборі Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України  Філарет звернувся до парафіян з проханням – молитвою і всіма законними діями захистити Українську Православну Церкву Київського Патріархату і Патріарха від знищення, яке намагається вчинити керівництво Православної Церкви України та чиновники Міністерства культури […]