Патріарше богослужіння у 2-гу неділю після Пасхи

23 квітня 2023 року, у неділю 2-гу після Пасхи та день пам’яті святого апостола Фоми, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Напередодні, 22 квітня ввечері, Святійший владика у соборі відслужив всенічне бдіння.

Його Святості співслужили настоятель собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму. На запричасному із словом проповіді до вірян звернувся клірик собору протоієрей Іоан Київський.

Після Божественної літургії була звершена панахида. Під час панахиди Церква усердно молилась за упокій всіх загиблих воїнів, які поклали своє життя за волю, незалежність і цілісність Української держави, а також загиблих від російської агресії дітей та мирних жителів.

Перша неділя після Пасхи в церковному календарі носить назву Антипасхи, Фоминої неділі. Назва Антипасха означає «замість Пасхи»: не протиставлення, а повернення до минулого свята, повторення його. З давніх часів восьмий день після Пасхи, як закінчення Світлої Седмиці, святкується особливо. У цей недільний день Своїм новим явленням для всіх одинадцяти апостолів Господь повторив і оновив явлення, яке було у перший день по Воскресінні. Але оскільки нове явлення Спасителя було особливо заради апостола Фоми, то восьмий день після Пасхи називається неділею святого апостола Фоми.

За Церковним Переданням, святий апостол Фома заснував християнські Церкви в Палестині, Месопотамії, Парфії, Ефіопії та Індії, утвердивши проповідь Євангелія мученицькою смертю.

Пресслужба Київської патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Радониця – радість воскресіння померлих

24.04.2023
У вівторок другої седмиці після Пасхи Православна Церква встановила молитовне поминання померлих. В народі цей день називають Проводами або Радоницею. За місцевими звичаями в Українській Церкві Проводи можуть відбуватись на Світлому тижні чи на Фомину неділю. Цього дня християни розділяють пасхальну радість воскресіння Христа Спасителя з членами Церкви, які вже […]