Патріарше богослужіння у неділю 23-тю після П’ятидесятниці

28 листопада 2021 року, у неділю 23-тю після П’ятидесятниці в день пам’яті мучеників і сповідників Гурія, Самона і Авива та преподобного Паїсія Величковського, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному патріаршому соборі м. Києва.

Напередодні, у суботу ввечері, Святійший Патріарх Філарет в соборі очолив всенічне бдіння.

За богослужінням Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій та духовенство собору.

Під час Божественної літургії Патріарх Філарет виголосив проповідь:

«Дорогі браття і сестри! Із сьогоднішнього Євангельського читання ми бачимо, що Господь Ісус Христос навчив юдеїв розуміти хто є наш ближній. Чому було порушено питання хто є наш ближній? А тому що юдеї вважали, що ближніми їх є тільки юдеї, а інші народи не є ближніми для юдеїв. І тому Ісус Христос привів цю притчу. Людині, яка попала в руки розбійнику, допоміг не юдей – священник і не левит – юдей, а допоміг самарянин, тобто іноплемінник. І змушений був законник, який поставив це лукаве питання перед Ісусом Христом: «хто мій ближній?» – сказати, що так, ближнім є самарянин, тобто іноземець. Це означає, що ближнім є людина будь якої нації і ближнього треба любити.

І у багатьох із нас виникає питання; як можна любити всіх людей? Дійсно, всіх людей людина не може любити, весь світ. Весь світ, кожну людину може любити тільки один Бог. А нам заповідано теж любити ближніх. То як ми можемо любити всіх людей? Не можемо. А як же виконати Заповідь? А Заповідь виконати так; що ближнім є кожна людина, яка зустрічається в нашому житті і потребує допомоги. Ось якщо ви зустрінете людину, яка потребує вашої допомоги, то це і є ваш ближній. Допоможете їй – значить виявили любов, не допоможете – значить не виявили любові. І це стосується кожного громадянина, кожної людини як живе в цьому світі. Звернувся до тебе хтось будь якої нації, який потребує твоєї допомоги; допоможеш – значить ти проявив любов до свого ближнього.

Тому, дорогі браття і сестри, треба любити тих з ким ми зустрічаємося в житті. Насамперед, любити треба батьків, дітям треба любити своїх батьків. Якщо людина любить своїх батьків то в неї у серці є любов, а якщо є любов то ця людина може любити і інших. А якщо людина не любить своїх батьків або своїх дітей, бо і таке буває, то це значить що людина немає любові в своєму серці, а якщо любові немає то вона не буде любити нікого; ні Бога, ні людей. Якщо зустріли ви людину яка потребує вашої допомоги – допоможіть, не можете допомогти, якщо ви співчуваєте стражданню цієї людини, то це уже є допомога. А якщо байдужі до людського горя то значить ви не любите ближніх, а якщо ближніх не любите то тим більше не любите Бога якого не бачите.

Нехай Господь наш Ісус Христос посилає нам Божественну благодать яка б запалювала в наших серцях любов і ми любили ближніх, а люблячи ближніх полюбили б Бога. А це приведе, як у Євангельському читанні сьогодні нам говориться, до вічного блаженного життя», сказав у своїй проповіді Патріарх Філарет.

Після Літургії був відслужений молебень перед чудотворним образом Божої Матері «Несподівана Радість», під час якого Патріарх Філарет виголосив молитву за визволення України і всього світу від епідемії коронавірусу.

Пресслужба Київської патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарх Філарет зустрівся з українськими військовослужбовцями і волонтерами

30.11.2021
30 листопада 2021 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет зустрівся з військовослужбовцями Збройних Сил України та волонтерами, які з 2014 року всебічно допомагають захисникам України. Поділитися дописом: