Патріарше богослужіння у неділю святих праотців

27 грудня 2020 року, у неділю 29-ту після П’ятидесятниці, святих праотців, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі міста Києва.

Напередодні, у суботу ввечері, Його Святість відслужив у соборі Всенічне бдіння.

Предстоятелю Київського Патріархату співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство кафедрального собору.

За Божественною літургією Святійший владика звернувся до вірян зі словом проповіді на тему євангельської притчі про запрошених на вечерю, що у цей день читалась у храмі (Лк. 76 зач., XIV, 16-24).

Притча розповідає про те, як один чоловік приготував багату вечерю і заздалегідь запросив гостей. Але коли настав час вечері, ніхто з них не прийшов. Тоді господар послав раба свого сказати запрошеним: “Ідіть, бо все вже готове” (Лк. 14, 17). Слуга виконав наказ, але час ішов, як і раніше, а ніхто не приходив: всі, ніби змовившись, відмовлялися й вибачалися. Вони не прийшли з різних причин: один сказав, що купив землю і треба піти її оглянути; другий — що купив п’ять пар волів і потрібно їх випробувати; третій одружився і тому не зміг прийти. Побачивши це, господар розгнівався і дав рабу новий наказ: “Піди швидше на вулиці й провулки міста і приведи сюди вбогих, калік, сліпих і кривих” (Лк. 14, 21). Коли ж виявилося, що є ще вільне місце, господар велить ще раз піти на дороги й загороди й умовляти всіх прийти, щоб заповнився дім його. Бо кажу вам, – говорить він, – що ніхто з тих запрошених не покуштує моєї вечері, бо багато покликаних, та мало обраних.

“Зміст цієї притчі такий, що Господь кличе усі народи у Царство Небесне: і юдеїв, і греків, і арабів, і українців, і росіян, і китайців, всіх кличе, бо всі народи є творінням Божим. Тому, Він не виділяє: одні народи кличе, а інші не кличе, кличе всіх. Але юдеї відмовились, а інші народи увірували. І серед цих народів і ми, колишні скіфи, увірували і прийняли Христа. Це все стосується народів. Але притчу треба відносити і до кожної людини окремо, тому що кожну людину Бог закликає у Своє Царство Боже. Але чи всі відгукуються на це і чи всі входять у це духовне Царство Боже? Далеко не всі. А чому відмовляються? По тій же причині – то купив землю, то одружився, то ще якусь причину знайде, а в Царство Боже не хоче увійти” – сказав у проповіді Патріарх.

Його Святість наголосив, що Господь Бог кличе до Царства Небесного всіх, кожну людину. А людина, часто, відмовляється від заклику Божого, коли грішить і живе не так, як належить християнину. Люди, які не живуть церковним життям і таїнствами, перебувають у гріхах і служать своїм пристрастям – до Царства благодаті не попадуть.

“Конкретно, ось Господь дав заповідь: сьомий день посвячуй Господу Богу Твоєму, тобто іди в храм, молись, благай, кайся в гріхах. А переважна більшість слухає це? Ні. Чому? А тому, що займаються своїми мирськими ділами. А від Царства Божого відмовляються. Тому і серед християн відбувається теж саме, що й серед юдеїв. Тоді юдеї відмовились входити у Царство Боже, а тепер християни відмовляються входити у Царство Боже. Яким чином відмовляються? Не живуть по-християнськи. А живуть, як звичайні грішники, люди невіруючі, ось так живуть християни.

Виникає питання: оці християни у Царство Боже попадуть? Ні. А чому не попадуть у Царство Боже? А тому, що не хочуть. Ось храми відкриті, а скільки в ці храми ходить християн? Оце ви, і такі, як ви приходять до храму. А де ті мільйони тих же українців? Чому вони не в храмах? А тому, що відмовляються від Царства Божого. І тому, коли прийде смерть, а вона прийде до кожної людини, то тоді душа ця у Царство благодаті, у Царство блаженства не попаде. І хто винен? Господь же кликав: прийдіть, вечеря готова. Вони: ні, зайняті. Чим зайняті? Сім’я, робота, інші справи. А до храму Божого, до Царства благодаті немає часу. І тому, винні будуть оці люди, які відмовляються, а Господь до Царства Божого, до блаженства кличе всіх до єдиного. Тому, винні ті, які відмовляються.

І ви, дорогі браття і сестри, які постійно відвідуєте храм Божий, маєте надію, що увійдете у Царство Небесне, Царство Божественної благодаті. Нехай у цьому допомагає нам усім Господь наш Ісус Христос” – закликав у своєму слові Предстоятель.

На запричасному  проповідь на тему євангельського зачала виголосив клірик собору протоієрей Олександр Шмуригін.

Завершилося богослужіння молебнем до Пресвятої Богородиці, перед Її чудотворним образом “Несподівана Радість”, під час якого підносились молитви, щоб Господь Бог простив нам наші гріхи, помилував і визволив людство від пандемії коронавірусу.

В неділю святих праотців Православна Церква вшановує пам’ять всіх родоначальників народу Божого від Адама до Йосифа Обручника. Разом з ними згадуються ті, хто проповідував Христа – святі пророки від Самуїла до Захарії та Іоана Хрестителя, а також всі Старозавітні праведники, що були виправдані вірою в прийдешнього Месію. Особливо в службі цього дня оспівуються благочестиві юнаки (отроки) – Ананія, Азарія та Мисаїл, які вірою погасили силу вогню і перебували посеред нього неначе в холоді, радіючи, будучи зрошеними Духом Святим. Цим вони таємничо прообразували Пресвяту Трійцю і Втілення Христове від Діви, яка і після Різдва залишилася Дівою. З цими святими отроками згадується і пророк Даниїл, який бачив Христа, що йшов як суддя усіх народів, і Діву, що таємничо народила Його.

Звершуючи пам’ять святих праотців Православна Церква тим самим навчає нас, щоб в очікуванні великого і світлоносного дня Різдва Христового ми роздумували про віру та життя святих і, наслідуючи їх, готували себе, за їхнім прикладом до достойної зустрічі Того, Хто йде з Небес – Господа нашого Ісуса Христа. Щоб прикрашали свою душу чеснотами і завчасно були готові у славний день Різдва нашого Спасителя достойно зустріти Його зі світильниками віри та з єлеєм добрих справ, з твердою надією на Життя вічне, зі світлим і радісним лицем чистоти й духовності.

Пресслужба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Християни відмовляються входити у Царство Боже, бо живуть не по-християнськи, - Патріарх Філарет (ВІДЕО)

28.12.2020
Проповідь Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета у неділю двадцять дев’яту після П’ятидесятниці, святих праотців, виголошена 27 грудня 2020 року за Божественною літургією у Володимирському кафедральному соборі м. Києва. Поділитися дописом: