РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета

Різдвяне послання

Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета

преосвященним архіпастирям, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву
та всім вірним Української Православної Церкви Київського Патріархату

Дорогі браття і сестри!

Христос народився!

Славімо Його!

Кожного року ми святкуємо Різдво Христове – найвеличніше свято всього християнського світу, а краще сказати – всього людства, бо Син Божий, Творець Всесвіту, став людиною. Величний і неописаний Бог не тільки наблизився до людини, але, смиривши і принизивши Себе до безмежності, з’єднав Себе з людською природою: «Слово, тобто Бог, стало плоттю», – як пише святий Іоан Богослов (Ін. 1: 1).

Легко сказати: Бог став плоттю, або Син Божий зійшов з небес і став людиною, але хто може зрозуміти цю таїну? Як Син Божий, будучи Богом всюдисущим і все наповнюючим, зійшов з небес і не перестав бути всюди? Як Єдинородний Син Божий, що превічно народився від Бога-Отця, безсіменно народився від Діви? Як Творець Всесвіту вселився у творіння, прийнявши людське тіло і душу? Ніякий людський розум не може збагнути цю велику таїну.

І все ж Різдво Христове – це історичний факт, його неможливо заперечувати. Син Божий реально став людиною, подібною до нас в усьому, крім гріха. У це треба вірити! Тому ми і називаємося віруючими, що віруємо Богові, довіряємо Йому, на відміну від нашої праматері Єви, яка не повірила Богові, а повірила дияволу. В наш час багато людей готові теж вірити будь-яким богам, тільки, на жаль, не істинному Богові.

У житті ми майже все сприймаємо на віру; навіть у те, що досягається досвідом, наукою, ми часто змушені сприймати на віру, тому що не завжди маємо можливість перевірити особисто. А хіба можна порівняти віру Богові з вірою людині? Людина помиляється, а Бог не помиляється. Він є Істина.

Наступне питання, що хвилює наш розум: для чого Син Божий став людиною? Відповідь знаходиться у Символі віри. В ньому ми сповідуємо: «для нас, людей, і заради нашого спасіння». Бог не міг спокійно спостерігати, як страждає людство від гріха, хвороб і смерті, а ще й від диявола та злих духів. Любов Божа до Свого творіння безмежна і незбагненна. Син Божий став людиною, щоб визволити нашу природу від гріха, смерті і диявола. Своїми стражданнями, які Він терпів від грішників усе Своє земне життя, починаючи з народження у Вифлеємській печері і закінчуючи Голгофським хрестом, Він переміг гріх, тобто терпінням переміг страждання, як наслідок гріха; а Своєю смертю і власним воскресінням подолав смерть. У цьому і полягає сутність нашого спасіння.

Своїм воскресінням втілений Син Божий вніс у нашу природу закон воскресіння. Перший Адам вніс у людську природу закон смерті, а другий Адам – Христос – вніс у нашу природу закон воскресіння. Тепер ми хоч і помираємо, але, безумовно, воскреснемо. У це треба вірити, бо так сказав Бог і зробив те, що сказав, Своїм воскресінням.

Наші безсмертні душі отримали від Бога дар. Який дар? Очищатися від гріха через віру і покаяння. Тепер люди мають можливість спасати свої душі, тобто визволятися від гріха і всіляких пороків. Бог зробив для нас, людей, усе. Але одного Він не може зробити. Чого не може зробити? Спасти людину без її згоди і участі. Останнє слово за нами. Хто куди хоче – туди і йде, що більше подобається – те і обирає людина.

На жаль, у наш час люди частіше переймаються матеріальними благами, а не духовними скарбами. Навіть християни, що прийняли хрещення і дали обітницю жити по заповідях Божих, часто не виконують свого покликання.

Різдво Христове спонукає нас завжди обирати Бога, правду і все світле, добре і вічне. Нехай Господь надихає нас на християнську любов, любов нелицемірну; бо серед нас є немало таких, які демонструють лицемірну любов.

Сьогодні наші молитви радісні і святкові. Помолимось же, щоб Господь зігрів нас теплом Своєї благодаті, зміцнив наше здоров’я, зцілив наші спустошені душі. Нехай із Різдвом Христовим у кожного з нас народжується любов і мир – церковний, національний і сімейний. Адже воістину, хто має любов, той сам стає джерелом правди і справедливості.

У ці радісні святкові дні вітаю вас, дорогі браття і сестри, з Різдвом Христовим і Новим роком. Поздоровляю зі святом Президента України Володимира Зеленського, Верховну Раду, Український уряд, наші Збройні сили, вірних і мужніх захисників нашої Батьківщини, які не шкодують навіть свого життя. Вітаю всіх наших земляків-українців, розсіяних по всьому світу: в Америці і в Канаді, в Європі і в Австралії, які люблять свою Батьківщину і всіляко допомагають їй.

Прославляючи народженого Христа Спасителя, дякуємо Йому за всі Його благодіяння, за радість і скорботу. Нехай Господь буде милостивим до нас у випробуваннях нашої віри і любові і пронесе мимо нас чашу гніву Свого за гріхи й беззаконня наші.

Нехай світлосяйне проміння Вифлеємської зірки осяює наші душі і серця світлом миру, любові і правди.

 

Христос народився! Славімо Його!

Філарет, Патріарх Київський і всієї Руси-України

Різдво Христове

2019/2020 рр.

м. Київ

Поділитися дописом:

Наступна

Відзначення громадських діячів церковними нагородами

3.01.2020
3 січня 2019 року Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет зустрівся з громадськими діячами – президентом громадської організації “Всесвітнє об’єднання козацтва” Михайлом Наумчиком та лікарем-волонтером Віктором Віценком. Поділитися дописом: