Святійший Патріарх Філарет вшанував пам’ять жертв Голодомору (+ВІДЕО)

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору-геноциду 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років. Внаслідок спеціально організованого радянською владою геноциду в Україні загинуло понад 10 мільйонів осіб. У 2022-му році День пам’яті жертв голодоморів припадає на 26 листопада.

Сьогодні, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет на території національного музею “Меморіал жертв Голодомору” звершив панахиду за упокій душ невинних жертв Голодоморів.

Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, настоятель Свято-Володимирського патріаршого кафедрального собору протоієрей Борис Табачек, духовенство з м. Києва і Київської області.

Після панахиди присутні запалили свічки і лампадки в пам’ять невинно загиблих жертв Голодоморів.

Святійший владика, будучи свідком тих страшних подій, поділився з присутніми своїми спогадами і звернувся до них з архіпастирським словом:

«Я є свідок Голодомору і пам’ятаю, як це відбувалось. На заводі, де працював мій батько, хліба не давали. Цей завод знаходився біля села. І батько змушений був покинути село та завод і перейти працювати на шахту, бо на шахті робітникам хліб давали. І виникає питання – чому на заводі не давали робітникам хліб, а на шахті, таким же робітникам, хліб давали? А тому, що на заводі працювали селяни-українці, а на шахті працювали росіяни, які приїхали з росії. Оце є доказ того, що це був не просто голод, а це було знищення українського народу. Українцям не давали хліб, а росіянам хліб давали. І тому ми оцю правду і повинні нести, бо це було знищення українського народу…

Голодомор, не був результатом неврожаю, а це було цілеспрямоване знищення українського народу. Бо у 1933 році був дуже великий урожай. Хліба вродило багато, а в Україні зробили голод. Як зробили? Хліб весь забрали і не давали людям.

Ми повинні, насамперед, молитись, щоб Господь простив тим людям, які загинули від голоду, їхні гріхи і дав їм Царство Небесне. І пам’ятати, як росія ставилась до українського народу і до України в цілому…

Нехай Господь упокоїть у Царстві Небесному всіх вбитих під час Голодомору і нехай вони, за свої страждання, блаженствують у Царстві Небесному» – сказав Патріарх Філарет.

Предстоятель Київського Патріархату також підійшов до скульптури «Гірка пам’ять дитинства», біля якої помолився та вклонився пам’яті загиблих.

Цього року вшанування пам’яті жертв сталінського режиму відбувається під час повномасштабної війни росії проти України. Знову проти українців росіяни застосовують геноцидні практики. Адже росія в цій війні переслідує ту саму мету, що й під час Голодоморів – знищити українську ідентичність і націю. Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива; ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

Кількість жертв Голодомору 1932–1933 років, за різними оцінками, коливається від 3 до 7 мільйонів осіб. Деякі дослідники називають й більші цифри. А все тому, що в Радянському Союзі намагалися будь-що приховати правду про геноцид українського народу.

Офіційно Голодомор 1932-1933 років був визнаний геноцидом українського народу Верховною Радою України 2006 року. В той же час 16 країн світу визнали цей період винищенням української нації. Серед них: Австралія, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, США, Угорщина, Португалія, а також Ватикан як окрема держава. А ще вісім засудили його як акт винищення людства.

Вічна пам’ять жертвам штучного Голодомору!

Упокой, Господи, душі невинно заморенних голодом в Україні, прости їм провини вільні і невільні та даруй їм Царство Небесне!

Пресслужба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

У неділю 24-ту після П’ятидесятниці Патріарх Філарет очолив воскресне богослужіння

27.11.2022
27 листопада 2022 року, у неділю 24-nу після П’ятидесятниці та день пам’яті апостола Филипа, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському патріаршому соборі міста Києва у співслужінні духовенства кафедрального храму. Поділитися дописом: