Святкування 24-ої річниці інтронізації Святійшого Патріарха Філарета

20 жовтня 2019 року Українська Православна Церква Київського Патріархату відзначила 24-у річницю інтронізації свого Предстоятеля – Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.
Напередодні, 19 жовтня, з нагоди свята у Володимирському патріаршому кафедральному соборі міста Києва було звершено Всенічне бдіння, яке очолив Святійший Патріарх Філарет у співслужінні єпископату та духовенства.

У самий день свята 20 жовтня, у неділю 18-ту після П’ятидесятниці, Святійший Патріарх Філарет очолив святкову Божественну літургію.

На запричасному зі словами проповіді до всіх присутніх у храмі звернувся настоятель собору прот. Борис Табачек.

Наприкінці літургії було звершено подячний молебень, який очолив Патріарх Філарет.

На завершення святкового богослужіння Патріарха Філарета привітав керуючи справами Київської Патріархії єпископ Васильківський Андрій:

Ваша Святосте!

Від імені та за дорученням Архієрейського Собору, духовенства, чернецтва, вірян України та діаспори, науковців і всієї української інтелігенції щиро вітаємо Вас з двадцять четвертою річницею інтронізації на першосвятительський Патріарший Престол Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Живемо зараз у складні часи для нашої Церкви, Держави і всього нашого народу. В країні йде війна, гинуть кращі сини і дочки Батьківщини нашої. У Церкві – велика спокуса владою, славою і меркантильними інтересами. Часи великого випробовування. Але це нас гартує, маючи приклад Вашого жертовного життя, яке покладаєте за друзів своїх, у чому і проявляється любов Ваша до ближніх і, навіть, до ворогів. Це є постійне переживання за чад своїх, яких Ви породили, бо вони покинули «батьківський дім» свій і пішли шукати ілюзорного «канонічного щастя» у чужих краях, не розуміючи того, що Ви хочете зберегти цей «дім», щоб було куди їм повертатися, коли у тих чужих краях настане голод.

Кожен рік Вашого Патріаршого служіння живився терпінням, неймовірними випробуваннями і непохитною витривалістю у святій вірі. Споглядаючи на вже пройдений шлях, явно бачимо перст Божий над Вами, який проявляється у Ваших трудах на благо Церкви.

Вражає Ваша ревність та зусилля спрямовані на переклад Священного Писання, творінь Святих Отців та Богослужбової літератури. Ваш вклад в історію можна порівняти з трудами відомих перекладачів священних текстів, таких як Блаженний Ієронім, Кирил та Мефодій та інші. На основі цих Ваших трудів будується церковне життя як теперішнє, так і майбутніх поколінь.

Глибока віра, працьовитість і жертовність – це ті головні риси, якими Господь наділив Вас, і які є головною рушійною силою у Вашому житті. Всіх нас вражає Ваша ревність, яка проявляється у любові до літургійного життя Церкви, благоговійному та частому звершенні Богослужінь у Патріаршому Свято-Володимирському кафедральному соборі та по всій Україні.

Ваше милосердя та співчуття до людей є важливим для всього страждального народу України, що проявляється у постійній турботі про воїнів і захисників України та їх реабілітацію.

А головне, завдяки Вашій твердості, незламності та мудрості збережена наша Помісна Церква Київського Патріархату, яка знову з малого зерна виросте у велике дерево. Ви є опорою нашої Української незалежної Церкви у незалежній державі.

Ваша діяльність і все Ваше пов’язане з Церквою життя, є настільки багатогранним та яскравим, що неможливо перерахувати всіх Ваших пастирських подвигів.

Нехай милосердний Господь укріпляє Ваші тілесні та духовні сили, стійкість, волю і терпіння для подальшого служіння на благо та процвітання Української Православної Церкви Київського Патріархату, і на радість всім люблячим Вас.

Ми дякуємо Богові та молитовно просимо Всемилостивого Господа і Спаса нашого Ісуса Христа благословити новий рік Вашого служіння в Христовому винограднику, щоб Ви були завжди у мирі бережений, почесний, здоровий, довговічний та навчали нас слову Божої істини.

Нехай Бог дарує Вам многії і благії літа!

Владика Андрій подарував Його Святості просфору та букет квітів.

Дякуючи всім присутнім за щирі привітання Святійший Патріарх Філарет виголосив слово:

«Ваші Високопреосвященства і Преосвященства, всечесні отці, дорогі браття і сестри!
Насамперед я дякую за те, що ви залишилися вірними Патріарху. Бо невірні відійшли, а вірні залишилися. Тому я дякую єпископам, духовенству і віруючим за вірність служіння Українській Церкві.

Ми маємо за мету створити в Україні незалежну Православну Українську Церкву – дійсно автокефальну! Багато хто говорить: «Ви ж отримали Томос, а Томос – це автокефалія, що вам ще треба? Чим ви не задоволені?» Не задоволені тим, що ми із однієї залежності – російської, потрапили в іншу залежність – грецьку. Ми ж хочемо мати свою незалежну Українську Православну Церкву.

Заради того, щоб мати в Україні незалежну Церкву, ми і хочемо зберегти Київський Патріархат. Бо Патріархат не може бути підпорядкованим іншому Патріархату, ні Московському, ні Константинопольському. Тому саме Патріархат буде незалежною Українською Церквою.

Маємо ми сьогодні цю незалежність? Не маємо, бо одна митрополія підпорядкована Москві, а інша митрополія підпорядкована Константинополю. А хто ж буде служити українському народу, українській Державі, українській Церкві? Тому ми і зберігли Київський Патріархат, який був, є і буде. Буде! Причому буде єдиний, об’єднаються всі – і ПЦУ і УПЦ Московського Патріархату. Всі ми об’єднаємося колись в одну Українську Православну Церкву, Але в Київський Патріархат! І не ми це зробимо, а зробить це Бог. Тому що Він створить такі умови, які приведуть всіх до об’єднання в одну Українську Православну Церкву. Боролися ми за Томос? Боролися, але отримали не такий. Тому будемо продовжувати нашу боротьбу за єдину, дійсно незалежну Українську Православну Церкву.

І нехай в цьому нам допомагає Господь наш Ісус Христос, бо Він є Владика всього творіння і всього людського роду, і саме Він керує народами і кожним із нас. Так ось саме Господь приведе нас до цієї єдності, але не без нашої участі.

Я ціную всіх архієреїв, духовенство  і віруючих, які залишилися вірними Київському Патріархату. Нехай і надалі Господь подає нам сили, мудрість досягати тієї мети, яку накреслив нам Господь Ісус Христо, Якому слава навіки віків» – сказав Святійший Патріарх.

Прес-служба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Незалежна Церква в Україні може бути тільки в статусі Патріархату, - інтерв'ю єпископа Васильківського Андрія для сайту "Сьогодні"

21.10.2019
У своєму інтерв’ю для інтернет-сайту “Сьогодні” керуючий справами Київської Патріархії єпископ Васильківський Андрій розповів про розвиток подій в українському православ’ї після отримання Томосу, сучасний стан Київського Патріархату та взаємовідносини з ПЦУ. Поділитися дописом: