“Той, хто має віру – має дар Божий”, – Патріарх Філарет

17 січня 2021 року, у неділю 32-гу після П’ятидесятниці, перед Богоявленням, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва. Напередодні воскресного дня, у суботу ввечері, Предстоятель Київського Патріархату очолив у соборі Всенічне бдіння.

Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, настоятель храму протоієрей Борис Табачек та соборне духовенство.

За літургією Патріарх Філарет виголосив проповідь на тему євангельського читання, яке розповідає про служіння святого Іоана Хрестителя – пророка і проповідника покаяння. Предстоятель зосередив увагу парафіян на вірі, яка є даром Божим і приводить людину до вічного блаженного життя.

“Дорогі браття і сестри! Ми тільки що прослухали Євангеліє, в якому Іоан Предтеча, який називається «голосом, волаючим із пустелі», закликає до покаяння. І ті люди, які каялись на заклик Іоана Предтечі, отримували прощення гріхів. Але яка різниця між тим прощенням, яке отримували від Бога на заклик Предтечі, і тим прощенням, яке дає Господь Ісус Христос?

Різниця та, що там прощались гріхи, а дарів Святого Духа не отримували. І тому, Іоан Предтеча і каже, що «після мене прийде Той, Хто буде хрестити вас Духом Святим», тобто ви будете отримувати дари Святого Духа. Правда це чи неправда? Чи це пусті слова? Ні, це не пусті слова, бо коли апостоли прийняли у день П’ятидесятниці дари Святого Духа, то вони почали хрестити і разом з хрещенням, ті хто хрестились, отримували дари Святого Духа.

Які дари? Говорили на мовах, яких раніше не знали, зціляли хворих словом, пророкували майбутнє і це всі такі дари отримували. А були такі, які не отримували цих дарів. Хрестились, а дарів цих не мали. І виникло в Коринфській церкві сум’яття через це: чому одні мають дари, а інші не мають? І тоді апостол написав послання, і в цьому посланні говорить про те, що «Неправда, що ви не отримали дарів. Ви теж отримали дари». А вони відповідають: «Які дари ми отримали?». Апостол каже: «Віру отримали, тому що віра сама по собі є даром Божим». Не треба думати, що ось я хочу вірити і можу повірити. Ти можеш хотіти вірити, а віри не будеш мати.

Я багато разів вів розмови з нашими вченими, радянськими, і вони казали: «Ось ми розуміємо, що Бог є і хочемо вірити в Нього, але не можемо, нема віри». Так ось апостол тому і каже, що той, хто має віру – має дар Божий. Тому і ми всі, дорогі браття і сестри, маємо цей дар, тому що віримо. Не тільки віримо, що існує Бог, і біси вірять, як каже апостол Яків, але тремтять. Але ми маємо віру таку, яка заставляє нас жити так, як не живуть інші” – сказав Патріарх.

Проповідник наголосив, що саме вірою святі мученики перемагали своїх мучителів, саме віра приводить людей до храму, спонукає каятись і змінює їх життя на краще.

“Ось, наприклад, наш час: коронавірус, у країні багато проблем, закликають не ходити у храм через коронавірус, а ви приходите. Чому ви приходите? Що вас штовхає на це? Штовхає віра, яка є даром Божим, тому апостол і каже: «Для віруючого все можливо». Віра перемагає все, навіть у стражданнях віра перемагала мучителів. Мученики життя віддавали, страждали, а від Христа не зрікалися. Чому не зрікалися? А тому, що мали таку віру, яка перемагала й імператорів, і гонителів, і всяких злодіїв. І ця віра діє і тепер, і ось ця віра у вас є, бо одні сидять вдома, а ви прийшли у храм. Прийшли, тому що віра вас привела сюди, у храм Божий. І ця віра приведе нас і до вічного блаженного життя. Бо ми віримо для того, щоб у майбутньому мати вічне блаженне життя, для цього ми віримо. І за це багато християн терпіли страждання, муки, а від віри своєї не відмовлялися.

Тому, будемо дякувати Богові, що Він кожному з нас подає цей дар віри, яка укріпляє нас і допомагає нам йти сміливо по хвилях житейського моря. І будемо дякувати Богові за всі Його благодіяння, які Він подає нам” – закликав у своїй проповіді Предстоятель.

Богослужіння завершилось молебнем перед чудотворною іконою Пресвятої Богородиці “Несподівана Радість”, під час якого підносились молитви, щоб Господь Бог позбавив людство від пандемії коронавірусу, простив гріхи і дарував Україні мир і процвітання.

Пресслужба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

АНОНС. Патріарх Філарет очолить богослужіння з нагоди свята Хрещення Господнього, Богоявлення

17.01.2021
З нагоди великого свята Хрещення Господнього, Богоявлення, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолить урочисті богослужіння за наступним розкладом: Поділитися дописом: