Томос ставить Українську Православну Церкву в залежність від Константинополя, – виступ Патріарха Філарета на прес-конференції

Виступ Святійшого Патріарха Філарета на прес-конференції “Київський Патріархат є форпостом релігійного суверенітету України”, яка відбулася у середу, 18 листопада, у прес-центрі інформаційного агентства “Інтерфакс-Україна”.

Дорогі друзі! В Україні, у релігійному житті йде боротьба. За що йде боротьба?

Ми боролися за отримання Томосу. Тепер, цей Томос, нам дав Константинопольський Патріарх Варфоломій. Чого вам ще треба? Хотіли Томос? Маєте Томос. А ми не задоволені. Чому ми не задоволені цим Томосом? Тому, що цей Томос ставить Українську Православну Церкву в залежність від Константинополя. Чому Патріарх Варфоломій не дав Томос Українській Церкві, як патріархату, а дав, як митрополії, хоч ми були патріархатом до цього, і він просив відмовитися від патріархату? Задумайтеся над цим. Де причина?

А причина полягає в тому, що якщо Томос про автокефалію даний патріархату, то патріархат не може бути у складі іншого патріархату. Таким чином, Київський Патріархат, маючи Томос, буде незалежною Церквою. А якщо Томос дається в статусі митрополії, то митрополія може бути підпорядкована іншому патріархату. Так ось, Константинопольська Церква дала нам Томос про автокефалію, як митрополії. І розділили Українську церкву на дві частини. Одна, так звана ПЦУ – Православна Церква України, знаходиться у підпорядкуванні Константинопольського Патріарха, а друга частина – Українська Православна Церква знаходиться у підпорядкуванні Московського Патріархату. А де ж Українська, справжня незалежна Церква? Де вона? Її немає. І тому, Київська патріархія прикладає всі зусилля для того, щоб була в Україні незалежна Церква, незалежна ні від Москви, ні від Константинополя. І такою Церквою є Київський Патріархат.

Маленька ця Церква на сьогодні? Маленька. Але й у 1992 році вона була не більшою, ніж зараз, а стала великою Церквою в Україні. І завдяки існуванню Київського Патріархату, Україна отримала Томос про автокефалію. А уявіть собі, що не було б цього Київського Патріархату, Константинопольський Патріарх дав би Томос? Кому давати? Немає кому. І тому завдяки Київському Патріархату ми отримали цей Томос про автокефалію. Але справжньої автокефалії в цьому Томосі нема. Права Православної Церкви України обмежені. Обмежені, насамперед, самою назвою. Чому Церква називається Православна Церква України, а не Українська Православна Церква? Чому? Багато хто не розуміє цих тонкощів. А суть полягає у тому, що ви, отримавши Томос, маєте владу над православними українцями тільки в Україні, а за межами України – українці повинні належати до Константинопольського Патріархату. Чому і виступав отець Володимир Чайка? Тому, що йому не дозволяють бути у складі Православної Церкви України. В Америці отець Богдан Згоба теж жаліється. І дійсно, Томос обмежив Церкву територією України, тому і назву дали Православна Церква України, а не Українська Православна Церква.

Тому, ми вийшли зі складу цієї, так званої, ПЦУ, тому що вона не задовольняє вимоги Української держави. Які вимоги Української держави? Щоб в Україні була незалежна Церква, незалежна від будь яких центрів. Бо якщо не буде в Україні такої Церкви, то не буде Української держави. Не буде Української держави. І доказом цього, що не буде Української держави є історичні факти: Греція, Болгарія, Румунія, Сербія. Чому ці Держави стали вимагати від Церкви, щоб вони відокремилися від Константинопольського Патріархату? Тому, що державні мужі розуміли, якщо не буде незалежної духовної основи Держави, то не буде самої Держави. І тому, оскільки ми боремося за Українську державу, за її незалежність, ми і боремось за її незалежну духовну основу, тобто Церкву. А нас, українців, хочуть або до Москви приєднати, або до Константинополя, а своєї Церкви не хочуть, щоб ми мали. І умови ж поставили, якщо ви не відмовитеся від патріархату – Томосу не буде. Чому не буде? А відповідь дав мені митрополит Емануїл. Він мені сказав: «А що будемо мати ми, якщо дамо вам Томос про незалежність?». Значить, вони хотіли мати якусь користь для себе. Яку ж вони користь для себе отримали? А ту, що всі українці поза межами України повинні підпорядковуватися Константинопольському Патріарху. А українці не хочуть підпорядковуватися грекам, а хочуть бути разом з Україною, з Києвом і з Київською Церквою. І ось через це виник конфлікт, конфлікт після отримання Томосу. Ось якби Томос був таким, як мають всі інші Церкви, то було б все нормально, спокійно, і Церква була б в Україні незалежна, бо вона була б автокефальна, і українці зі всього світу належали б до цієї Церкви, а не до греків.

Що нам робити? Підпорядкуватися Константинополю чи боротися за свою незалежність, за свою Державу? Якщо ми не будемо боротися за незалежну Церкву, ми втратимо Українську державу. І це є аксіома, яку не всі розуміють, а її треба розуміти. Тому, ми і вийшли із цієї, так званої, ПЦУ.

І сьогодні митрополит Епіфаній разом з Порошенком підключили владу, зняли із державної реєстрації Київський Патріархат і Київську патріархію, і поставили нас поза законом. Ми існуємо і нас багато. Але ми існуємо не маючи законного права, ми не зареєстровані, ми як ізгої у своїй державі. І в мене виникає питання: «Ви, державні мужі, думаєте про майбутнє України, про її незалежність?». Якщо ви думаєте про незалежність Української держави, подумайте про незалежність існування Української Церкви, якою є Київський Патріархат.

Ми маленька Церква, виключена з державної реєстрації, але ми існуємо. Існуємо і будемо існувати, і переможемо. Переможемо чому? Тому, що правда з нами. Бог дав нам державу, не в результаті боротьби зі зброєю, а як манну з неба дав, коли Леонід Макарович підписав у Біловезькій пущі цю угоду. І ми отримали Державу мирно від Бога, а якщо від Бога отримали, значить це міцно, це Богу угодно, щоб Україна була, нарешті, державою. І ми, отримавши цей дар від Бога, незалежність своєї держави, повинні цей дар зберігати. І ми будемо боротися за нашу незалежність до кінця. І я переконаний – переможемо, переможемо, тому що правда з нами – сказав у своїй промові Предстоятель Київського Патріархату.

Пресслужба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Зняття Патріархії з реєстрації є грубим порушенням прав свободи віросповідання, яке не можна уявити собі в жодній демократичній країні, - декан Європейського деканату

20.11.2020
Відеозвернення декана Європейського Деканату Української Православної Церкви Київського Патріархату протоієрея Володимира Чайки на прес-конференції “Київський Патріархат є форпостом релігійного суверенітету України”, яка відбулася у середу, 18 листопада, у прес-центрі інформаційного агентства “Інтерфакс-Україна”. Поділитися дописом: