“Треба мати міцну віру та повністю довіряти Богові” – Патріарх Філарет

16 серпня 2020 року, у неділю 10-ту після П’ятидесятниці Святійший Патріарх Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському патріаршому соборі.

Напередодні, у суботу ввечері, Святійший Патріарх Філарет в соборі очолив Всенічне бдіння.

За богослужінням Його Святості співслужили архієпископ Андрій, та духовенство Володимирського кафедрального собору.

Після прочитання недільного Євангелія (Мф. 72. ХVІІ, 14 – 23) Патріарх Філарет виголосив проповідь:

В ім’я Отця, Сина і Святого Духа!

Дорогі браття і Сестри! Ми тільки що прослухали Євангеліє від Матфея, де говориться про те, що один батько привів свого сина, який мав у собі духа німого. Привів спочатку до апостолів, але апостоли не могли прогнати духа, тоді він привів до Ісуса Христа. Чому апостоли не могли прогнати духа? Вони і запитали Ісуса Христа потім: «А чому ми не могли?». Виникає питання, а чому ви ставите питання «Чому ви не могли»? Значить вони вже мали досвід проганяти злих духів. Тоді, коли Ісус Христос послав їх на проповідь, Він їм дав владу і чудеса звершувати, і бісів проганяти. І ви пам’ятаєте слова тих же апостолів, коли повернулись з проповіді, то стали хвалитись, що «і біси нам підкорюються». Так ось пам’ятаючи, що біси їм підкорюються, а цього разу не підкорились, і біса з дитини, яка мала цього біса німого, не могли вигнати. І Господь відповів апостолам, чому вони не могли – тому, що не мали віри. «Через невірство ваше».

І багато разів в Євангеліє ми чуємо, що віра спасає, а невір’я не спасає. Навіть не тільки апостоли не можуть звершити чудо над цією людиною, а й Христос не звершував чудеса над людьми, які не вірили. Тому Ісус Христос і сказав, якщо будете мати віру, як гірчичне зерно, то скажете горі цій: «пересунься» і пересунеться. Ми часто думаємо, яким чином може гора пересунутися? Можна пересунути гору? І всі скажуть не можна пересунути гору. А світ із нічого можна сотворити? Чи не можна? Створив Бог із нічого світ? То невже Той, Який із нічого створив світ, не може пересунути гору?

А що легше, пересунути гору чи смердячому Лазарю сказати «виходь» і Лазар вийшов, що легше? Як Ісус Христос сказав: «Відпускаються тобі гріхи», а фарисеї стали обурюватися за те, що Він гріхи відпускає. І Христос сказав: «А що легше, сказати: «відпускаються гріхи тобі» чи сказати розслабленому «візьми постіль і йди»?». Тобто цим самим Ісус Христос хоче підкреслили, що для Бога нема нічого неможливого: і гори переставляти, і смердячого Лазаря воскрешати, і в одну мить воскресити всіх померлих від початку світу – і це може Бог. Бо, якщо з нічого Бог створив цей світ, то невже цей Бог не може воскресити всіх мертвих? Може? Може. Але треба мати віру. Яку віру? Віру в те, що Бог існує – це не є віра, до якої закликає Господь Ісус Христос. Апостол Яків ясно каже, що біси теж вірять, що Бог є, але тремтять. Тому не такої віри вимагає Господь Ісус Христос. А якої віри? А віри такої, що треба Богові довіряти в усьому. Якщо Він сказав, то треба приймати це, як Істину. Не змінювати її, не думати: «а може й не так», не піддавати сумніву. Вірити не так, як Адам і Єва: Бог сказав «не їжте», а вони з’їли, не повірили. У що не повірили? Не повірили, що помруть. Але померли.

Тому, кожному  слову Господа Ісуса Христа треба вірити абсолютно. Але не тільки визнавати, що Він говорить Істину, а цією Істиною жити. А ми, на превеликий жаль, віримо, але не живемо цією вірою. Господь каже: «Полюби ближнього твого», а ми ненавидимо ближнього, то хіба ми віримо Христу, Який сказав: «полюби», а ти, замість того, щоб любити – ненавидиш. Господь говорить: «Не говори неправду», а ми дуже часто говоримо неправду. Треба жити правдою, а ми не живемо правдою, а живемо неправдою. То віримо ми, маємо ми віру? Але не всі такі. А ось святі ті, не тільки вірили, а вони виконували те, що сказав Господь Ісус Христос. І тому святі звершували чудеса. Звершували, і звершують і будуть звершувати. Ось чудотворці Печерські звершували чудеса? А зараз, що не звершують? Звершують над тими, хто приходить з вірою. Прийшов з вірою і просиш корисного – обов’язково отримаєш. А якщо пришов і віри не маєш, а маєш сумнів: «а може преподобний і допоможе»… Може. То тоді нічого не буде, ніякого чуда не буде і допомоги не буде. Чому? Тому, що не віриш. Або просимо те, що некорисно нам, а ми просимо.

Одного разу, в Житіє святих, написано про випадок, коли чоловік бідний допомагав усім, але бідний. І тоді віруючі прийшли до старця і кажуть: «Помолись, отче, щоб він став багатим, бо він дуже багато допомагає людям. Помолись, щоб він став багатим і він ще більше буде допомагати», а старець каже: «Ні». І вони ублагали старця, щоб він помолився. І помолився. І бідний став багатим, але коли став багатим – перестав допомагати. І тоді ті самі люди, які просили старця «помолись, щоб він став багатим», тепер просять «помолись, щоб він став бідним, бо коли він був бідним – допомагав, а коли став багатим – перестав». Так це приклад того, що не кожне наше прохання є корисним для нас. І тому, Господь і святі не виконують наших прохань, хоч ми і з вірою звертаємось і до Бога, і до святих, а тому що це нам не корисне.

Тому, дорогі браття і сестри, треба мати віру міцну, повністю довіряти Богові – що Він сказав це є правда. І жити за цією правдою, незважаючи ні на які обставини, легкі чи тяжкі, але жити цією вірою. Страждати, то треба й страждати. Бо і Христос – Бог, а страждав, і Матір Божа, і то плакала. Значить плакала – тяжко було. Тому і наше життя не може виключити страждань. Той, хто не страждає, той не має терпіння, а хто не має терпіння, той не спасеться. І тому, Господь і посилає, допускає нам ці страждання, щоб виявити наше терпіння, укріпити нашу душу, щоб вона була сильною, достойною бути серед святих.

Нехай Господь наш Ісус Христос, Який вигнав біса з молодої людини, так і нам допомагає у нашому житті боротися з гріхом, і всякою неправдою, і служити Господу нашому Ісусу Христу, любити Його і любити один одного. Йому слава навіки віків – сказав Святійший Патріарх Філарет.

На запричасному проповідь на тему євангельського зачала виголосив протоієрей Олександр Шмуригін.

Завершилося богослужіння молебнем перед чудотворним образом Божої Матері «Несподівана Радість», під час якого Патріарх Філарет прочитав молитву за визволення України і всього світу від епідемії коронавірусу.

Прес-служба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарх Філарет підтримав миротворчі зусилля Леоніда Кравчука (текст листа)

17.08.2020
Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет надіслав листа першому Президенту України Леонідові Кравчуку, де висловив підтримку його миротворчим зусиллям та засвідчив готовність Церкви сприяти всіма силами у досягненні справедливого миру в Україні. Поділитися дописом: