У день 30-ої річниці Незалежності України Патріарх Філарет звершив подячний молебень

24 серпня 2021 року, у день відзначення 30-ої річниці з Дня проголошення Незалежності України, після читання акафісту святій великомучениці Варварі, перед її нетлінними мощами, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив у Володимирському кафедральному соборі подячний молебень за всі Божі благодіяння до українського народу.

Його Святості співслужили архієпископ Андрій та духовенство

Під час відправи лунали подячні молитви за Господні благодіяння до України та прохальні молитви за утвердження віри, миру і добробуту в нашій країні.

Після закінчення молебня Святійший Патріарх привітав усіх з Днем Незалежності:

“Всечесні отці, дорогі браття і сестри! Вітаю вас із 30-ою річницею Незалежності України. Довго боровся наш народ за свободу і незалежність. І нарешті Господь зглянувся на ці страждання, які перетерпів наш народ за віки залежності. І, дивлячись на наші страждання, на нашу віру і на наше бажання мати свою державу, Господь послав незалежність. Але, коли утворилась 30 років тому Незалежна Українська держава, ми створили і незалежну Українську Церкву, тобто відокремились від Московського Патріархату. Чому? Чому не треба було залишатись у складі Московського Патріархату? А тому, що якби ми залишились у Московському Патріархаті, то Української держави незалежної не було б. Бо незалежність держави, міцно пов’язана з незалежністю Церкви.

І для прикладу, я наведу Грецію. Коли Греція відокремилась від Османської імперії, то уряд Греції вимагав від Церкви відокремитись від Константинопольського Патріархату. Константинопольський Патріархат звичайно був проти. Але держава Грецька вимагала автокефалії своїй Церкві. Через те, що Церква Грецька відокремилась, збереглася і держава. Так само поступили й інші держави, які були у складі Османської імперії, а потім поступово відокремлювались, то паралельно з цим утворювались і автокефальні церкви всіх держав. У тій же Румунії, Сербії, Болгарії. Бо без Незалежної Церкви не може бути Незалежної Держави.

І якби у нас, в Україні, ми не створили Української Православної Церкви Київського Патріархату, то сьогодні ми б не святкували 30–ліття Незалежної Держави. Чому не святкували? А тому, що держави б як такої не було. А завдяки тому, що є незалежна Церква – Росія не може подолати Україну, тому що є незалежна Церква.

Тому, дорогі браття і сестри, будемо дякувати Богові за те, що Він дарував нам незалежну державу і дарував незалежну Українську Церкву. І будемо берегти нашу Українську Церкву, не зважаючи на те, що на неї звершують напади і з півночі, і з півдня, і Москва, і Константинополь. Всі хочуть підкорити собі Україну та Українську державу. На перешкоді стоїть, і буде стояти до кінця Українська Православна Церква Київського Патріархату.

Я хочу підкреслити роль патріархату, тому що митрополія завжди знаходиться в залежності від тієї чи іншої Церкви – патріархату. Чи то від Московського чи від Константинопольського. А ось, коли ми є патріархат, то ми незалежні. Чому Константинопольський патріарх дав Томос не патріархату, а митрополії? Мало хто над цим задумується. А причина полягає в тому, що якщо був би Томос про надання автокефалії патріархату, то це дійсно незалежна Церква. Тому, нам треба берегти патріархат, як незалежну Українську Церкву, яка не підкоряється нікому, а тільки служить інтересам своєї держави і свого народу.

Будемо дякувати Богу за Його благодіяння по відношенню до нашого народу, і до нашої Церкви. Йому слава навіки віків”, – сказав Патріарх Філарет.

Закінчилося богослужіння традиційним многоліттям.

Нехай Господь благословляє наш український народ та нашу Державу і дарує всім мир і благополуччя.

Пресслужба Київської патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарх Філарет зустрівся з колективом журналу "Київ дипломатичний"

25.08.2021
25 серпня 2021 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет провів зустріч з колективом всеукраїнського журналу “Часопис “Київ дипломатичний” & “Kyiv Diplomatic” Magazine”. Поділитися дописом: