Українська діаспора у США та Канаді: Не допустимо ганьбити нашого Патріарха

Ми, громадяни Сполучених Штатів Америки, віряни Української Православної Церкви Київського Патріархату, очолюваної Святійшим Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом, з великим обуренням сприйняли повідомленням про те, що Героя України, визначного державотворця та найвидатнішого архієрея за всю історію сучасної України – Його Святість Патріарха Філарета, не було запрошено на офіційне відзначення 30-річчя Незалежності України.

Тридцять років тому, на зорі побудови соборної України, Патріарх Філарет розпочав безкомпромісну боротьбу за побудову автокефальної Української Православної Церкви, яка повинна була стати основоположним стовпом Української державності. Саме за це його прокляла Москва, піддавши анафемі, так само, як століттями раніше нею ж було проклято найвидатніших державотворців та світочів нашої нації.

Нинішній українській владі слід бути більш вдячною Святійшому Патріарху Філарету за його титанічні труди з утвердження державності та відстоювання духовної незалежності Українського народу. Вважаємо зневажливе ігнорування постаті Святійшого Патріарха Філарета ганебним проступком, що принижує, в його особі, всіх національних героїв. До того ж, недостойне та зневажливе ставлення до Героя України наносить шкоду іміджу України на міжнародній арені.

Звертаємося до Президента України Володимира Зеленського, народних депутатів та представників уряду припинити шельмування, інформаційну блокаду та утиски визначного духовного діяча світового масштабу – Патріарха Філарета. Вимагаємо дати справедливу правову оцінку незаконному рейдерству, спрямованому проти Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Святійший Патріарх Філарет є нашим духовним лідером, тому ми, православні громадяни США, будемо всіма силами захищати його авторитет від подібних проявів зневаги.

Від імені громади Вікаріату Української Православної Церкви Київського Патріархату в США та Канаді:

протоієрей Богдан Згоба, Секретар Вікаріату УПЦ КП в США та Канаді;
протоієрей Олексій Качарай, благочинний Свято-Миколаївського патріаршого ставропігійного собору м. Філадельфія;
архімандрит Питирим, благочинний УПЦ КП м. Чикаго та штату Іллінойс;
Томас Гені, староста Патріаршого собору м. Філадельфія;
Сюзан Гузь, президент Богословського інституту м. Філадельфія;
професор Олександр Качур, голова всеамериканського руху за Київський Патріархат;
Барбара Латсіос, президент сестринств УПЦ КП в США та Канаді;
Григорій Згоба, голова молодіжної організації УПЦ КП м. Бостон

Пресслужба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарха Філарета відзначено медаллю "30 років Незалежності України"

26.08.2021
26 серпня 2021 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет зустрівся з журналісткою, головою громадської організації “Всеукраїнська асоціація медійників” Ларисою Побережник. Поділитися дописом: