Українська інтелігенція привітала Патріарха Філарета із 25-ю річницею інтронізації

Представники української інтелігенції привітали Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату Святійшого Патріарха Філарета із 25-ю річницею інтронізації.

Предстоятелю
Української Православної Церкви
Київського Патріархату
Патріарху Київському і всієї Руси-України
ФІЛАРЕТУ

м. Київ
22 жовтня Р.Б. 2020

Ваша Святосте!

Дозвольте щиро привітати Вас із 25-річчям від дня обрання та інтронізації на Київський патріарший престол.

Чверть століття тому Ви стали у керма нашої правдивої, справді незалежної, національної Церкви українського народу – Київського Патріархату.

Вас було обрано третім Українським патріархом у драматичний і складний час. Але Ваша мудрість, досвід, працелюбність і палка віра в духовну незалежність України, дозволили розбудувати Українську Православну Церкву Київського Патріархату із гірчичного зерна у велику Церкву, яка веде до спасіння кожного з нас, як в Україні, так і в діаспорі.

Усе Ваше життя Господь наш Ісус Христос готував Вас для цього подвигу патріаршого служіння. У поважному віці Ви достойно продовжуєте діяльність Митрополита Іларіона, Святителя Петра Могили, священномученика Макарія, митрополита Василя Липківського, митрополита Іларіона Огієнка та багатьох інших своїх попередників на київській кафедрі, зокрема, і в патріаршому сані: блаженної пам’яті Патріарха Мстислава (Скрипника) та Патріарха Володимира (Романюка).

За час свого керування Церквою, з Божою допомогою, Ви змогли піднести авторитет Київського Патріархату на високий рівень. До її голосу почали прислухатися в усьому світі. Саме Церква, очолювана Вами, стала на бік народу під час двох Майданів, взяла на себе матеріальну та моральну опіку над українськими воїнами вже з перших днів російсько-української війни.

Для нас, представників української інтелігенції, науковців, літераторів, особливо важливим є Ваш внесок у розвиток української мови. Переклад Біблії, богослужбової та святоотцівської літератури рідною мовою – то титанічна праця. Вона заклала основу новітнього вітчизняного богослів’я.

Нині Ви так само достойно, незламно, попри підступність, зраду та приниження, переборюєте всі труднощі та свідчите правду, продовжуєте боротьбу за те, щоб українці мали справді незалежну Православну церкву в статусі Патріархату.

Для Вас благодать древнього князівського золотоверхого Києва важливіша, була і є, за всі спокуси Москви та Константинополя. Ви – незламний будівничий Української Церкви.

Побожний український народ за тисячолітню історію свого ревного сповідання православної віри заслужив на те, щоб мати Київський Патріархат, а не митрополію, залежну від Москви чи Константинополя. Ви реалізуєте цю святу мету не шкодуючи сил і життя.

У цей святковий день ми складаємо низький уклін за Ваше невтомне пастирське служіння, палку молитву за кожного з нас, і головне – за нашу рідну Україну.

Вітаємо Вас із ювілеєм – 25-річчям перебування у патріаршому сані та бажаємо, щоб Всемилостивий Господь дарував Вам довге життя та ще багато років міцно тримати патріарший жезл. А також зичимо сил і натхнення для служіння Богові та Україні.

Пишаємося справжнім українським Патріархом!

На многії та благії літа, Святійший Владико!

З повагою та синівською любов’ю:

Юрій БУРЯК, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка.

Валерій БІТАЄВ, доктор філософських наук, професор, Заслужений діяч мистецтв України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.

Володимир ЛЯХОЦЬКИЙ, доктор історичних наук, професор, лауреат Премії Івана Огієнка.

Олександр ГУРЖІЙ, доктор історичних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.

Юрій МОСЕНКІС, доктор філологічних наук, професор.

Микола ТКАЧУК, доктор філологічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України.

Дмитро СТЕПОВИК, доктор богословських наук, доктор мистецтвознавства, доктор філософії, професор.

Володимир МЕЛЬНИК, доктор медичних наук, професор.

Сергій САМОЙЛЕНКО, кандидат історичних наук, Заслужений журналіст України.

Богдан СКОПНЕНКО, кандидат історичних наук, учасник АТО.

Володимир ОМЕЛЬЧУК, кандидат історичних наук.

Володимир ЮШКЕВИЧ, кандидат історичних наук.

Олександр СТРОКАЛЬ, кандидат філологічних наук, доцент.

Сергій ГРАБАР, письменник, лауреат Премії Івана Огієнка та Премії імені Дмитра Нитченка.

Наталка ПОКЛАД, письменниця, лауреатка Всеукраїнської премії імені Михайла Коцюбинського, Премії імені Євгена Маланюка, Всеукраїнської премії імені Олександра Олеся, Премії Фонду ім. Воляників-Швабінських (США) та інших.

Василь ТУРКЕВИЧ, Заслужений діяч мистецтв України.

Алла МАЛІЄНКО, Заслужений працівник культури України.

Андрій ТКАЧУК, Заслужений працівник культури України, лауреат Премії Симона Петлюри.

Василь СКРИПНИК, економіст.

Юрій ДОРОШЕНКО, Заслужений журналіст України, лауреат Премії Івана Огієнка та Мистецької премії «Київ» імені Анатолія Москаленка.

 

Пресслужба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Хто стоїть на дорозі правди, той повинен бути впевнений, що він обов’язково переможе, тому що з правдою Бог, - Патріарх Філарет

29.10.2020
25 жовтня 2020 року, у неділю 20-ту після П’ятидесятниці та день церковного святкування 25-ї річниці інтронізації Святійшого Патріарха Філарета, у Володимирському кафедральному соборі було звершено урочисту Божественну літургію. За богослужінням Патріарх Філарет звернувся до вірян з Першосвятительским словом. Поділитися дописом: