Відповідь Патріарха Філарета на слова і діла митрополита Епіфанія

  1. Найнебезпечнішою у боротьбі добра і зла є напівправда. Напівправдою диявол в образі змія спокусив наших праотців Адама і Єву. Якщо проаналізувати історію і життя сучасного суспільства, то не тяжко дійти висновку, що зло має успіх там, де діє напівправда.
  2. Ознайомившись з доповіддю Предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, можна впевнено сказати, що вона побудована на півправді. Слова правильні і благочестиві, а діла злі і зовсім не виявляють християнської любові.
  3. Перша неправда. Православна Церква України отримала Томос про автокефалію, а в дійсності ПЦУ не має тієї автокефалії, які мають усі інші православні Церкви. ПЦУ не має право варити миро, а повинна отримувати від Константинополя. А це є залежність, а називається Церква українська автокефальною, тобто незалежною. Згідно з Томосом, проблемні питання Української Церкви вирішуються не своїм Помісним собором, як вищим органом управління, а Константинопольським патріархом. А інші автокефальні Церкви вирішують свої проблеми на своїх соборах, а не в Константинополі.
  4. Друга неправда. Митрополит Епіфаній на словах виступає на підтримку релігійної свободи і право релігійних громад на зміну свого підпорядкування. А на ділі ПЦУ займається рейдерськими захопленнями храмів, які належать іншим Церквам, і це рейдерське захоплення доходить до викрадення священників. Священника Київського Патріархату в Харкові побили до крові, примушуючи віддати храм ПЦУ. Хіба це свобода? Де ж той вибір підпорядкування?
  5. Наступна неправда. 20 червня 2019 р. Патріарх Філарет скликав собор єпископів, духовенства і мирян, які незгідні зі змістом Томосу від 6 січня 2019 року через несправжню автокефалію і повернулися до УПЦ Київського Патріархату. Мали вони на це право, користуючись релігійною свободою? Всяка розумна людина скаже: мали! А митрополит Епіфаній, на словах захищаючи право вибору підпорядкування тому чи іншому центру, ділом доводить, що вони не мають такого права. Він називає наш собор незаконним зібранням. А скликаний ним архієрейський собор – законне зібрання. Його теж не визнають канонічним ті церкви, які не визнають канонічним сам Томос.
  6. Далі. 27 липня 2019 р. Священний Синод ПЦУ створює ліквідаційну комісію про ліквідацію УПЦ Київського Патріархату. Ця комісія незаконна ні з точки зору церковного статуту, ні з точки зору здорового глузду. По-перше, УПЦ Київського Патріархату вийшла зі складу ПЦУ 20 червня 2019 р., раніше, ніж була створена ліквідаційна комісія. По-друге, ліквідаційну комісію може створити не Священний синод, а Помісний собор, який створив цю Церкву. Цього не було зроблено у свій час, тобто коли відбувся так званий «Помісний собор» у теплій Софії 15 грудня 2018 року. По-третє, не можна ліквідувати те, що тобі не належить. Може Священний синод ПЦУ ліквідувати Українську Православну Церкву Московського Патріархату? Два архієреї та декілька сотень парафій теж об’єдналися в ПЦУ. Чому ж Священний синод ПЦУ не ліквідовує цю Церкву? Тоді на якій підставі митрополит Епіфаній ліквідовує УПЦ Київського Патріархату? Вона теж йому не підпорядковується.
  7. Тепер про ставлення до Патріарха Філарета. Ставлення лицемірне. На словах: митрополит публічно каже: «Я люблю і поважаю Патріарха Філарета за розбудову Церкви». А на ділі: після обрання предстоятелем ПЦУ за рік ні разу не служив із Патріархом Філаретом й не спілкується. Слідкує за тим, щоб архієреї ПЦУ не зустрічалися з Патріархом Філаретом. Заборонив у червні студентам КПБА прислуговувати іподияконами і паламарями у Володимирському соборі; деякі студенти були в Патріархії нічними сторожами, митрополит Епіфаній категорично заборонив охороняти Київську Патріархію. Відрахував із КПБА тих студентів, які залишились з Патріархом. І тепер хвалиться тим, що він дозволив дожити Патріарху до смерті в приміщенні, в якому він прописаний і яке він побудував у тяжкі радянські часи. Бачите, на словах: «люблю», а ділами намагається знищити і заподіяти страждання тому, хто привів його до Предстоятельства у Церкві.
  8. Митрополит Епіфаній добився того, що Міністерство культури (зокрема, Андрій Юраш) зняло з державної реєстрації Київську патріархію як юридичну особу. Зняття з держреєстрації незаконне, бо я як Патріарх не подавав статут Патріархії на внесення змін, як це зробили інші архієреї. В результаті зняття Київської патріархії з державної реєстрації Ощадбанк закрив рахунок Київської патріархії. Тепер ми не маємо можливості ні заплатити податки з заробітної плати працівників Патріархії, ні розрахуватися за комунальні послуги. А з 1 січня 2020 року відповідні установи відмовляються заключати з Патріархією договори на постачання електроенергії, води і тепла лише тому, що Патріархія не має державної реєстрації.

Як ми можемо існувати без води, електроенергії і тепла?! Оце така любов і повага митрополита Епіфанія до Патріарха, який з великими труднощами привів його до Предстоятельства у Церкві.

  1. Міністерство культури України, а також інші державні органи, які брали участь у позбавленні Київської патріархії державної реєстрації, своїми діями поставили Київську патріархію поза законом. Державні чиновники заганяють Київський Патріархат у підпілля. А його підтримує, за соціологічними дослідженнями 7,7% населення України, а ПЦУ 13,4%, УПЦ Московського патріархату – 10,6% населення України. Хіба Конституція України, яка проголошує свободу релігії, дозволяє їм порушувати права мільйонів віруючих і заганяти їх у підпілля?
  2. Київська патріархія знаходиться в стані судових досліджень і рішень. Всім відомо, що суди в Україні корумповані. Цього не можна сказати про кожного суддю, але загальна оцінка судів негативна. Київська патріархія судиться з ПЦУ і Міністерством культури близько півроку, і кінця цих судів не видно.
  3. Тому Київська патріархія звертається до гаранта Конституції Президента України зі щирим проханням – повернути Київській патріархії і УПЦ Київського Патріархату державну реєстрацію, яку вона мала до 30 січня 2019 року.

ФІЛАРЕТ
Патріарх Київський
і всієї Руси-України

18.12.2019 р.

Поділитися дописом:

Наступна

АНОНС. У Києві відбудеться Форум «На захист Київського Патріархату!»

19.12.2019
20 грудня 2019 року в м. Києві, за ініціативи широких верств громадськості, відбудеться Форум «На захист Київського Патріархату!». Поділитися дописом: