Вшанування пам’яті рівноапостольного князя Володимира та Хрещення Руси-України

28 липня Православна Церква вшановує пам’ять святого рівноапостольного князя Володимира та день Хрещення Руси-України. 988 року, 1033 роки тому назад, святий князь Володимир Великий просвітив світлом Христової віри наш народ та привів його до пізнання Божої Істини. Подія хрещення Київської Руси визначила весь подальший духовний і культурний вектор розвитку нашої Батьківщини та боголюбивого українського народу.

Цей день також є храмовим святом Володимирського патріаршого кафедрального собору – головного храму Української Православної Церкви Київського Патріархату, центральний престіл якого освячений на честь Хрестителя Руси.

Урочисті святкування розпочалися напередодні, 27 липня увечері, Всенічним бдінням у Володимирському кафедральному соборі.

У самий день свята, 28 липня 2021 року, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив урочисту Божественну літургію.

Його Святості співслужили архієпископ Фалештський і Східно-Молдовський Філарет, архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, єпископ Дніпровський і Криворізький Даниїл, єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський Варсонофій, єпископ Одеський і Балтський Никон, єпископ Херсонський і Таврійський Михаїл, настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек, духовенство з різних єпархій УПЦ Київського Патріархату.

На запричасному зі словом проповіді до вірян звернувся архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій.

Після завершення Божественної літургії, під дзвони Володимирського собору, відбувся хресний хід навколо храму з читанням Євангелія.

Після закінчення хресного ходу Святійший Патріарх звернувся до численних парафіян із першосвятительським словом:

“Ваші преосвященства, всечесні отці, дорогі браття і сестри! Насамперед, поздоровляю всіх нас зі святом святого рівноапостольного великого князя Володимира!

Заслуги князя Володимира перед нашим народом невичерпні. Тому що, якщо б він не навернув наших предків до християнської віри, то ми були б язичниками, вірили б в якісь істукани – в неіснуючих богів. А князь Володимир направив нас, наші стопи на путь Істини, тобто до Істинного Бога, Який дійсно існує, створив світ і кожного з нас. І тому, в цьому велика заслуга князя Володимира.

Але, живучи зовсім в інших обставинах, ніж князь Володимир, ми повинні зберігати ту ж саму віру, яку прийняв князь Володимир, тобто православну віру, віру непошкоджену. І ми зберігаємо її і в благоприємних умовах, і в не благоприємних умовах. Наприклад, Радянські часи – зберігали ми віру? Ходили до Володимирського собору, не боялись тих, хто гнав християн? Не боялись, тому що молитвами князя Володимира Господь давав нам силу переносити це все.

І зараз нові випробування: коронавірус, розділення українського православ’я та інші біди, але треба молитись, насамперед Богу. Молитися князю Володимиру, щоб він, своїми молитвами, теж допомагав нам. І тоді ми переможемо, як завжди перемагали в історії всі скорботи, всі біди і всі неправди. З нами Бог і Йому слава навіки віків!” – виголосив Предстоятель.

Богослужіння завершилося многоліттям Патріарху, духовенству, вірянам, Богом береженій державі нашій Україні та всьому побожному українському народу.

Святійший Патріарх Філарет привітав присутніх з храмовим святом – днем пам’яті рівноапостольного князя Володимира і 1033-ю річницею Хрещення Руси-України та закликав на всіх Боже благословення.

 

 

Пресслужба Київської патріархії
Поділитися дописом:

Наступна

Інтерв’ю Святійшого Патріарха Філарета YouTube-каналу “Свободний”

29.07.2021
Пропонуємо Вашій увазі інтерв’ю Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета YouTube-каналу “Свободний”. Поділитися дописом: