Вшанування пам’яті святителя і чудотворця Миколая, архієпископа Мир Лікійських

22 травня 2023 року Православна Церква згадує перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая з Мир Лікійських у місто Бар. З нагоди вшанування пам’яті великого угодника Божого святителя Миколая, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив уставні богослужіння у Володимирському кафедральному соборі.

Напередодні свята, 21 травня ввечері, Патріарх Філарет відслужив всенічне бдіння. У самий день свята Предстоятель звершив Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого. Його Святості співслужило соборне духовенство.

Після запричасного стиха проповідь про життя і труди святителя Миколая виголосив клірик собору протоієрей Олександр Шмуригін.

Богослужіння завершилось молебнем до святителя Миколая, під час якого Патріарх Філарет виголосив молитву про визволення України від нашестя чужинців, щоб Господь почув наші благання і подав Україні перемогу та мир.

У XI столітті візантійська імперія переживала важкий час. Турки спустошували її володіння в Малій Азії, розоряли міста і села, вбиваючи їх жителів, і супроводжували свої жорстокості образою святих храмів, мощей, ікон і книг. Мусульмани робили замах знищити мощі святителя Миколая, глибоко шанованого всім християнським світом.

Осквернення святинь обурювало всіх християн. Особливо побоювалися за мощі святителя Миколая християни в Італії, серед яких було багато греків. Жителі міста Бар, розташованого на березі Адріатичного моря, вирішили врятувати мощі святителя Миколая.

У 1087 році жителі міста Бар забрали свят мощі з Мир Лікійських і перенесли до свого міста. 22 травня, мощі святителя Миколая урочисто зустріли у м. Барі та перенесли до церкви святого Стефана, що знаходилася недалеко від моря. Торжество перенесення святині супроводжувалося численними чудотворними зціленнями хворих, що збуджувало ще більше благоговіння до великого угодника Божого. Через рік була побудована церква на честь святителя Миколая чудотворця. Подія, пов’язана з перенесенням мощей святителя Миколая, викликала особливе шанування Чудотворця і ознаменувалося встановленням особливого свята.

Українською Церквою святкування пам’яті перенесення мощей святителя Миколая з Мир Лікійських у місто Бар 22 травня встановлено незабаром після 1087 на основі глибокого, вже зміцнілого шанування на Русі великого угодника Божого, яке перейшло з Греції одночасно з прийняттям християнства. Слава про чудотворення, явлені святителем на землі і на морі, були широко відомі українському народові. Їх невичерпна сила і велика кількість свідчить про особливу благодатну допомогу великого святого стражденному людству. Образ святителя Миколая чудотворця став особливо дорогий серцю українців, тому що він вселив глибоку віру в нього і надію на його допомогу. Незліченними чудотворіннями ознаменувалася віра українського народу в невичерпну допомогу угодника Божого. Щотижня, кожного четверга, Православна Церква особливо вшановує його пам’ять.

Пресслужба Київської патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

24 травня - день пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, вчителів Слов’янських

23.05.2023
Святі рівноапостольні Кирил (Костянтин) і Мефодій жили у ІХ столітті. Обидва вони пов’язані з Україною. Поділитися дописом: