Заява прес-служби Київської Патріархії

У зв’язку з політичними спекуляціями навколо кримінальних справ щодо колишнього Президента України Петра Порошенка, маємо заявити про наступне:

1. Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет не звертався до правоохоронних органів у справі, про яку йдеться, та не був її ініціатором. Це зробили віряни, права яких порушені. Патріарх Філарет не виступав проти існування Православної Церкви України, але він проти залежності цієї Церкви від Константинопольського Патріархату. Патріарх Філарет не виступав проти Томосу як такого, але він проти залежності ПЦУ від Константинопольського Патріархату, яка прописана в тексті Томосу. Документ не відповідає Томосам і статусу автокефальних Церков. Патріарх Філарет бореться із незаконним зняттям з реєстрації Української Православної Церкви Київського Патріархату, яка відбулася 30 січня 2019 року в часи президентства Петра Порошенка. Вибирати релігійну організацію – право вірян в демократичній державі.

2. Саме Патріарх Філарет найбільше зробив для того, щоб православні України отримали Томос про автокефалію. Якби не існувало Української Православної Церкви Київського Патріархату, то і мови б не йшло про надання Томосу.

3. На жаль, на даний час уже не Порошенко і його чиновники, а нинішня влада не вирішує питання з відновленням державної реєстрації Української Православної Церкви Київського Патріархату. Тому й зараз продовжується порушення прав громадян на свободу совісті.

4. Метою кримінального провадження є захист порушеного права на свободу совісті вірян і духовенства Київського Патріархату, а не припинення діяльності ПЦУ. Київський Патріархат, на Помісному соборі 20 червня 2019 року, прийняв рішення про вихід із процесу приєднання до Київської Митрополії ПЦУ та має юридичне й канонічне право на окреме існування. Київський Патріархат проти т.зв. ліквідаційної комісії ПЦУ, яку утворили 27 липня 2019 року. Вона є незаконною, бо є прямим втручанням у справи іншої Церкви – УПЦ КП та не має до Київського Патріархату жодного відношення.

5. Остання заява Православної Церкви України свідчить, що вона, на жаль, заангажована до інформаційної піар кампанії Петра Порошенка та авторитет Церкви використовується виключно з політичною метою. Висновки та оцінки є неправдивими. Ще раз засвідчуємо про те, що у сьогоднішньому зверненні Київської Митрополії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) є лише напівправда, а правди немає.

6. На усі процесуальні дії розповсюджується таємниця досудового слідства. Тому, будь-які коментарі чи заяви стосовно справи про посягання на свободу совісті оприлюднюватимуться у судових засіданнях.

Прес-служба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Єпископ Фалештський і Східно-Молдовський Філарет та єпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій піднесені до сану архієпископа

20.06.2020
З нагоди річниці Помісного собору Української Православної Церкви Київського Патріархату (20 червня 2019 року) та за труди по утвердженню Помісної Української Православної Церкви Святійший Патріарх Філарет благословив піднести до сану архієпископа двох ієрархів Церкви. Поділитися дописом: