Звернення Вікаріату УПЦ КП в США та Канаді до Президента України Володимира Зеленського щодо незаконного зняття з державної реєстрації Київської Патріархії

Звернення до Президента України Володимира Зеленського

щодо незаконного зняття з державної реєстрації Київської Патріархії

Української Православної Церкви Київського Патріархату

Вельмишановний пане Президенте!

На тридцятому році незалежності нашої держави ми, українці, все ще змушені виборювати свою ментальну ідентичність, позбуваючись колоніального минулого, рудиментами якого було свавілля влади та відсутність правосуддя. Саме тому, вкотре нагадуємо Вам про нікчемне рішення Міністерства культури України про зняття з державної реєстрації Української Православної Церкви Київського Патріархату та, понад дворічну, епопею в українських судах, де ми намагаємося довести незаконність дій державних установ щодо Київського Патріархату.

У той час, коли в Україні важко знайти справедливість, уряд Сполучених Штатів Америки, бажаючи розв’язати гордіїв вузол, 30 квітня 2021 року офіційно зареєстрував статут Вікаріату Української Православної Церкви Київського Патріархату в США та Канаді. Ця подія свідчить про те, що США де-факто визнає незаконність ліквідації Київського Патріархату в Україні.

Від імені всього Вікаріату Української Православної Церкви Київського Патріархату в США та Канаді, а також від 20 мільйонів українців, які тимчасово чи постійно проживають за межами України, ми вкотре підкреслюємо, що ліквідація Української Православної Церкви Київського Патріархату є незаконною, оскільки означає порушення релігійної свободи мільйонів громадян України.

Закликаємо Вас, пане Президенте, забезпечити релігійні права і свободи віруючих Київського Патріархату, і не дозволяти державним чиновникам Міністерства культури України порушувати закони України і, тим самим, завдавати шкоди іміджу України у світі. Просимо посприяти поверненню державної реєстрації Української Православної Церкви Київського Патріархату, яку вона мала до 30 січня 2019 року.

У разі продовження ігнорування нашої законної вимоги, ми, віряни Київського Патріархату в США, розпочинаємо збір підписів під заявою до Конгресу США про релігійні переслідування в Україні. Результатом такого звернення може стати Акт про релігійні переслідування в Україні та зачислення до країн з тоталітарною системою правління. Вважаємо, що такі негативні висновки конгресменів можуть суттєво понизити рейтинг України на світовій мапі.

Наголошуємо, що наша Церква є міцною духовною основою незалежної України. Наша Церква скрізь і всюди звіщає правду. Боротьба за незалежну Українську Церкву – продовжується.

Від імені кліриків та віруючих,

Секретар Вікаріату УПЦ Київського Патріархату в США та Канаді

протоієрей Богдан Згоба

16 травня 2021 року

Пресслужба Київської Патріархії

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарх Філарет зустрівся з громадським і державним діячем Степаном Барною

19.05.2021
19 травня 2021 року Патріарх Філарет, у своїй резиденції, зустрівся з громадським і державним діячем, Народним депутатом України 8-го скликання, депутатом Тернопільської обласної ради Степаном Барною. Поділитися дописом: