Звернення Вікаріату УПЦ Київського Патріархату в США та Канаді до Київської Митрополії ПЦУ

Ми, духовенство та вірні Вікаріату Української Православної Церкви Київського Патріархату в США та Канаді, що зібрали нараду 10 березня 2021 року Божого у місті Філадельфія штату Пенсільванія, повідомляємо наступне.

6 березня 2021 року на офіційному вебсайті Православної Церкви України була опублікована «Заява щодо деструктивної діяльності протоієрея Богдана Згоби зі США», у якій панотця у некоректній формі названо «самопроголошеним Секретарем Вікаріату УПЦ КП».

Реагуючи на неправдиві звинувачення з боку пресслужби ПЦУ, хочемо повідомити.

Указом Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета від 2 лютого 2021 року, у зв’язку з виходом зі складу Української Православної Церкви Київського Патріархату, настоятель церкви Святого Андрія Первозванного в місті Блумінгдейл штату Іллінойс у США протоієрей Віктор Полярний був звільнений з посади секретаря Вікаріату УПЦ Київського Патріархату в США та Канаді.

Наступним указом, підписаним Святійшим Патріархом Філаретом того ж дня, настоятеля парафії святого Миколая Чудотворця у місті Філадельфія штат Пенсільванія у Сполучених Штатах Америки протоієрея Богдана Згобу було призначено секретарем Вікаріату УПЦ Київського Патріархату в США та Канаді.

Тому, звинувачення у порушенні церковних канонів, а також самопроголошенні себе секретарем Вікаріату, про яке йдеться у Заяві пресслужби ПЦУ, вважаємо недоцільними і такими, що не відповідають дійсності. Наведені вище укази є цьому доказом.

Більше того, якби заборони у священнослужінні протоієрея Богдана Згоби дійсно мали місце, то ніяких призначень не послідувало б. Однак сьогодні незаперечним фактом є те, що протоієрей Богдан Згоба є діючим секретарем Вікаріату на зміну протоієрею Віктору Полярному, який добровільно полишив Київський Патріархат.

Також нагадаємо, що у зв’язку зі звільненням з посади, протоієрей Віктор Полярний був зобов’язаний передати новопризначеному секретарю Вікаріату УПЦ Київського Патріархату в США та Канаді протоієрею Богдану Згобі антимінси з підписами Святійшого Патріарха Філарета, видані йому для церкви Святого Андрія Первозванного в місті Блумінгдейл штату Іллінойс. Однак протоієрей Віктор і досі цього не виконав.

Більше того, 15 лютого 2021 року протоієрей Віктор Полярний самочинно та без благословення правлячого архієрея, скликав збори Вікаріату США та Канади, чим грубо порушив 39-те Правило святих апостолів, яке закликає пресвітерів «нічого не звершувати без згоди єпископа».

Наступним указом від 24 лютого 2021 року Святійший Патріарх Філарет, як правлячий архієрей Вікаріату УПЦ Київського Патріархату в США та Канаді, благословив надати статус кафедрального собору церкві святого Миколая Чудотворця у місті Філадельфія, попередньо знявши цей статус з церкви Святого Андрія Первозванного в місті Блумінгдейл.

Відповідні укази були опубліковані для ознайомлення на офіційному вебсайті Української Православної Церкви Київського Патріархату. Тому, будь-які звинувачення у недотриманні канонів Святої Церкви, а також статуту УПЦ Київського Патріархату, вважаємо надуманими та маніпулятивними.

Усім нам, що мешкаємо у Сполучених Штатах, дивно чути слова від колишніх найближчих соратників Святійшого Патріарха Філарета про те, що Його Святість «самовільно використовує назву УПЦ КП». Вважаємо безглуздими твердження, що творець і засновник Київського Патріархату не має більше права апелювати до своєї рідної Церкви.

Шановні владики, вкотре доводимо до вашого відома, що протоієрей Богдан Згоба користується великим авторитетом серед духовенства і віруючих в США і має абсолютну підтримку Вікаріату США та Канади. А значить, згідно так званої «Заяви» від ПЦУ, користується великим авторитетом і серед архієреїв та духовенства в ПЦУ. Рішенням Святійшого Патріарха Філарета, його було призначено секретарем Вікаріату. І це рішення є легітимним у межах Української Православної Церкви Київського Патріархату. Члени інших церков світу не зобов’язані сприймати рішень нашої церкви, однак поважати їх – питання освіченості та виховання кожного. Закликаємо вас, припиніть лити бруд на представників Вікаріату, які залишаються в юрисдикції Київського Патріархату.

Хочемо нагадати, що втручання ззовні у справи громадян нашої країни, роздмухування віронетерпимості, не толерантного ставлення до інших конфесій та сіяння релігійної ворожнечі – є неприйнятними. Запевняємо, що Державний департамент США спостерігає за такою деструктивною діяльністю, яка спричиняє шкоду нашій країні та негативно впливає на політичну ситуацію у стосунках між США та Україною, створюючи певне напруження. Тому, по дружньому радимо припинити таку деструктивну діяльність.

У той же час, закликаємо розвивати стратегію формування єдиної Української Православної Церкви у патріаршому статусі, про яку віками мріяли наші батьки і яку останні десятиліття будували три славних патріархи – Мстислав (Скрипник), Володимир (Романюк) та Філарет (Денисенко). Частина архієреїв ПЦУ й самі були учасниками побудови цієї омріяної Церкви, на чолі якої завжди стояв Патріарх.

Попри всі непорозуміння закликаємо вас відійти від мови погроз та взаємних звинувачень. Всі ми діти Христові, діти Української землі й повинні будувати мости любові, а не руйнувати навіть ті, що спорудили наші славні попередники. Будьмо друзями Христовими, які пізнаються через взаємну любов. Простімо один одному на початку злісного шляху непорозумінь, яким ми не так далеко ще пройшли. Перед початком Великого посту покладімо в наші серця зерна добра, щоб вони там проросли дивною рослиною на свято Христового Воскресіння.

Христос посеред нас!

Пресслужба Вікаріату УПЦ Київського Патріархату в США та Канаді

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарх Філарет зустрівся з консулом Гвінейської Республіки в Україні Раміном Мансуріяном

12.03.2021
12 березня 2021 року, у своїй резиденції, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет зустрівся з Почесним консулом Гвінейської Республіки в Україні Раміном Мансуріяном. Поділитися дописом: