Звернення Архієрейського собору Української Православної Церкви Київського Патріархату з приводу діалогу з владою

7 травня 2020 року під головуванням Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета відбулося засідання Архієрейського собору Української Православної Церкви Київського Патріархату шляхом відео конференції.

Архієрейський Собор УПЦ Київського Патріархату прийняв звернення щодо складного положення Київського Патріархату в Українській державі та відсутність діалогу з українською владою.

Президенту України Зеленському В. О.,

Голові Верховної Ради України Разумкову Д. О.,

Прем’єр-міністру України Шмигалю Д. А. і всім

благочестивим українцям в Україні та за її межами

ЗВЕРНЕННЯ

Архієрейського Собору Української Православної Церкви Київського Патріархату з приводу діалогу з владою.

Архієрейський Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату із сумом змушений констатувати відсутність будь-якого конструктивного діалогу з українською владою, і відбувається це не з вини Церкви.

Київський Патріархат існує та звершує свою місію, продовжує статутну діяльність, молиться за українську владу та підтримує всі її державотворчі наміри, натомість постійно стикається з утисками та переслідуваннями.

Навіть така страшна біда, як пандемія коронавірусу, не змінила ситуацію у бік співпраці. Представники Української Православної Церкви Київського Патріархату не були запрошені на жодну зустріч з Президентом України, до Кабінету Міністрів України та до профільних міністерств на наради з цього приводу. Ні на рівні Києва, ні інших органів державної влади та місцевого самоврядування. На жаль, за рекомендацією Міністерства культури України не було і телетрансляцій Пасхальної Великодньої служби з головного храму незалежного українського православ’я – Свято-Володимирського кафедрального патріаршого собору Києва. Такий показ святкового Богослужіння на телебаченні міг би задовольнити релігійні потреби наших віруючих, які через карантин не могли потрапити до храму, де служить український Патріарх. Всіх санітарно-епідемологічних карантинних заходів єпископат і духовенство УПЦ КП дотримувались та продовжують дотримуватись.

Попри численні звернення до влади та Президента України мільйонів віруючих, до цього часу не вирішено основне питання життєдіяльності нашої Церкви, як конфесії – відновлення державної реєстрації, яка була скасована внаслідок незаконних рейдерських дій представників Православної Церкви України та чиновників владного режиму попереднього Президента України Порошенка П. О. Більше того, Міністерство культури України і надалі продовжує дискримінаційну діяльність щодо УПЦ КП. По суті, наша єдина національна Православна Церква на сьогодні опинилася в Україні на правах гнаної та підпільної Церкви.

Завдяки діям представників ПЦУ монастирі, храми та приміщення УПЦ КП по-бандитськи захоплюються, священників і мирян б’ють, викрадають і залякують. Навіть приміщення Київської Патріархії, її майно та рахунки на очах у влади, яка лишилася бездіяльною, було протиправно перереєстровано на себе Київською Митрополією ПЦУ, до якої вищезгадане майно немає жодного юридичного відношення.

Відбувається це попри те, що Конституція України визначає захист прав і свобод громадян основною цінністю, а наша країна позиціонує себе, як демократична правова держава, яка взяла на себе відповідні міжнародні зобов’язання. Такі дії дискредитують нашу країну не лише в очах громадян, які хочуть належати до цієї Церкви, яку самі вибрали, але й усього цивілізованого світу, для яких не зрозуміле таке нехтування правами людини. Віруючі УПЦ Київського Патріархату, які є в Сполучених Штатах Америки, Європі та в інших країнах за кордоном, обурені ситуацією, яка склалася зі свободою совісті та релігії в Україні.

Хочемо нагадати, що Українська Православна Церква Київського Патріархату третя за кількістю вірян православна конфесія. Вона єдина проукраїнська Церква з патріаршим устроєм, першосвятительським престолом у золотоверхому княжому Києві і яка не залежить від іноземних духовних центрів, як то УПЦ МП (Росія) та ПЦУ (Туреччина). Київський Патріархат чітко стоїть на засадах служінню лише Богові та українському богоспасаємому народові.

Саме Київський Патріархат був тією Церквою, яка стала основою державотворення в перші роки української незалежності. УПЦ КП постійно зберігала єдність зі своїм народом у найбільш трагічні та переламні моменти новітньої історії, розділяє все його горе та турботи: під час Помаранчевої революції та Революції гідності, російсько-української війни. Тепер Київський Патріархат намагаються знищити, а влада нічого не робить для його захисту. Настав час Державі захистити конституційні права УПЦ Київського Патріархату.

На сьогодні, попри шалений тиск, УПЦ КП має 11 єпархій: Київська, Переяславська, Одесько-Балтська, Дніпровська, Сумська, Полтавська, Харківська, Хмельницька, Чернівецька, Білгородська, Східно-Молдавська; 300 парафій в Україні та за кордоном, включаючи Європейський деканат і парафії у США. До Церкви належать віруючі, патріотичні громадяни, які мають повне право на конфесійне самовизначення, вони заслуговують, щоб їх не заганяли, як безмовне стадо до чужої кошари – Московського, чи Константинопольського патріархатів. Наше законне право – бути в рідному Київському Патріархаті.

Шановний пане Президенте Володимире Олександровичу Зеленський, Ваше невтручання у ганебну ситуацію, яка склалася з Українською Православною Церквою Київського Патріархату, використовується представниками Православної Церкви України для подальших рейдерських дій, порушень закону та прав громадян. Від того, що свідомо нищиться Київський Патріархат, радіють лише вороги України. Зокрема, відчувають радість у Росії, з якою у нас точиться війна. Там не приховують задоволення, коли в Україні очільники ПЦУ паплюжать ім’я визнаного духовного лідера українців – Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Ми не виключаємо, що деякі злі сили, які розгорнули брутальну кампанію проти Патріарха Філарета за чітке відстоювання духовного суверенітету нашого народу, прагнутимуть і його фізичного знищення.

За таких умов бездіяльна позиція влади стає потуранням беззаконню та свавіллю. Для обговорення зазначених проблем, ми просимо Вас нарешті зустрітися з духовним пастирем нашого народу, Героєм України, Предстоятелем Української Православної Церкви Київського Патріархату, Його Святістю Патріархом Філаретом.

Також, вкотре звертаємося до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, представників судової влади та правоохоронних органів з вимогою зробити все можливе для забезпечення реалізації прав і свобод вірних Української Православної Церкви Київського Патріархату, припинити дискримінацію нашої Церкви та повернути державну реєстрацію. Винні у незаконних діях мають понести покарання.

У випадку подальшого ігнорування наших законних вимог, ми будемо вимушені інформувати європейське співтовариство, демократичну громадськість, міжнародні правозахисні інституції про кричущі порушення прав на свободу совісті в Україні вірних УПЦ КП.

Просимо всіх віруючих нашої Святої Української Православної Церкви Київського Патріархату, яка єдина зберігає правдиву українську православну традицію, слідувати заповітам блаженної пам’яті митрополита Київського Іларіона, святителя митрополита Петра Могили, митрополита Василя Липківського, митрополита Іларіона Огієнка, Патріарха Мстислава Скрипника, Патріарха Володимира Романюка та й надалі гуртуватися навколо Київського патріаршого престолу.

 

 ФІЛАРЕТ, Патріарх Київський і всієї Руси-України

 ІОАСАФ, митрополит Білгородський і Обоянський

 ФІЛАРЕТ, єпископ Фалештський і Східно-Молдовський

 ІЛЛЯ, єпископ Харківський і Богодухівський

 АНДРІЙ, єпископ Переяславський і Білоцерківський

 НИКОДИМ, єпископ Сумський і Охтирський та тимчасово керуючий Полтавською єпархією

 ДАНИЇЛ, єпископ Дніпровський і Криворізький

 ВАРСОНОФІЙ, єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський

 НИКОН, єпископ Одеський і Балтський

 НИКОН, єпископ Чернівецький і Буковинський

 ПЕТРО, єпископ Валуйський, вікарій Білгородської єпархії

Поділитися дописом:

Наступна

Патріарх Філарет звершив панахиду за загиблими у Другій світовій війні та помолився за мир в Україні

9.05.2020
9 травня 2020 року, у день відзначення 75-ї річниці перемоги над нацизмом, Святійший Патріарх Філарет звершив панахиду за спочилими в роки Другої світової війни та молебень за мир в Україні у Володимирському кафедральному соборі. Поділитися дописом: