Звернення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета у зв’язку з карантином

Звернення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета

у зв’язку з карантином

Дорогі у Христі браття та сестри!

Нині все людство переживає велику біду – Господь послав випробування у вигляді епідемії коронавірусу. У час весняного розквіту природи поняття «карантин» стало життєвою реальністю, яку відчуває на собі кожен із нас, і яке змушує вжити жорсткі заходи до самообмеження. При цьому, не треба впадати у відчай, а мусимо бути пильними і пам’ятати слова зі Святого Писання, які є ключем до нашого загального одужання: «У вас же і волосся на голові все полічено; не бійтеся ж: ви дорожчі за багатьох малих пташок» (Мф. 10:32). Тобто все, що відбувається на землі, чиниться з волі Божої або за Його попущенням. Епідемія коронавірусу, як і інші земні біди, не повинні стати приводом для спокус і боговідступництва.

Чому так сталось, що весь світ зупинився у напрузі, ізолювався, перебуваючи на карантині, а дехто захворів та багато знаходяться в зоні ризику? Бо світ грішив і став не на ту дорогу, яка була заповідана Христом. Люди зосередились на земних благах і відкинули духовне життя.

Якщо ми віримо в Бога, то кожен із нас має каятися у своїх гріхах і неправедних вчинках та молитися, щоб Спаситель був милостивим до нас і відвів Своєю всемогутністю цю страшну кару. Великий піст якраз і є тим благословенним часом, коли молитва та спілкування з Богом, осмислення свого життя та покаяння мають стати головними для кожного християнина.

Закликаю єпископат, духовенство, кожного вірного Української Православної Церкви Київського Патріархату виконувати всі санітарні приписи, які рекомендують Кабінет Міністрів України, Міністерство охорони здоров’я України та берегти, таким чином, здоров’я своє та рідних і близьких. Як Патріарх, прошу бути відповідальними у цьому та не легковажити правилами карантину.

Наша Свята Церква вдячна Державі, що не заборонила богослужіння під час карантину, не закрила храми, як за часів тоталітаризму. Ми також не можемо заборонити людям приходити в храми, але просимо дотримуватися вимог карантину.

Сподіваюсь, що влада та засоби масової інформації зроблять усе, щоб слово Боже було максимально доступним для віруючих завдяки новітнім інформаційним технологіям. Прошу керівництво Національного суспільного телебачення України та інших телеканалів і радіо включити до розкладу трансляцій богослужіння зі Свято-Володимирського патріаршого кафедрального собору м. Києва, головного храму Української Православної Церкви Київського Патріархату. Володимирський собор – велика святиня для мільйонів українських вірян, які хочуть бачити та чути Святу Літургію саме звідти.

Наша Свята Церква й надалі буде ревно звершувати Богослужіння та здійснювати свою спасительну місію. З мого благословення, у храмах Української Православної Церкви Київського Патріархату богослужіння вже транслюються в мережі Інтернет.

Звертаюсь до тих православних християн, які, нажаль, вже мають хворобу: прошу зробити все можливе та самоізолюватися, щоб не наражати на небезпеку інших, дослухатися приписів лікарів. При цьому, перебуваючи вдома, обов’язково молитися, щоб Бог послав свою милість, простив гріхи та дарував зцілення.

Одночасно хочу подякувати всім медичним працівникам України, які вже почали жертовно боротися з хворобою. Ви, рятуючи інших людей, часто ризикуєте власним життям. «Немає більше від тієї любови, як хто душу свою покладе за друзів своїх» (Ін. 15:13), – говорить Господь. Нехай, молитвами ваших небесних покровителів святого великомученика і цілителя Пантелеймона, преподобного Агапіта Печерського, Господь дарує сил, здоров’я та збереже життя.

Віримо, що молитвами Святої Церкви, Господь врятує нас від цієї хвороби та дарує свою милість.

Закликаю на вас Боже благословення.

ФІЛАРЕТ
ПАТРІАРХ КИЇВСЬКИЙ
І ВСІЄЇ РУСИ-УКРАЇНИ

Поділитися дописом:

Наступна

Всі міри, які приймає держава по відношенню до забезпечення нерозповсюдження епідемії виконувати треба, але дивитись на головне - каятись у гріхах, - Патріарх Філарет

8.04.2020
7 квітня, у день свята Благовіщення Пресвятої Богородиці, після завершення Божественної літургії у Володимирському кафедральному соборі м. Києва, Святійший Патріарх Філарет привітав парафіян зі святом і закликав дотримуватись карантину, а також закликав до покаяння та посиленої молитви, щоб Господь відвернув від нас епідемію коронавірусу. Поділитися дописом: