Слово Святійшого Патріарха Філарета у п'яту неділю Великого посту
22 квітня 2013
Михаїл Омельян
Хочете бути очищеними від гріха? Всі скажете: хочу. Якщо ти хочеш, зненавидь той гріх, який сидить в тобі.

21 квітня 2013 року, у 5-ту неділю Великого Посту, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі. Після прочитання Євангелія Святійший Владика виголосив проповідь.

В ім‘я Отця і Сина, і Святого Духа

Дорогі браття і сестри

У дні Великого посту ми всі проходимо подвиг очищення своєї душі від гріхів. Сповідаємося, причащаємося і в той же час спостерігаємо, що ми не міняємося. Якими були, такими й залишаємося. А якщо ми очистилися, то ми повинні стати кращими, чистими. А чому ж ми залишаємося такими, якими були? Чому блудник і блудниця після сповіді й причастя Святих таїнств продовжують цей гріх? Неправдомовець продовжує говорити неправду, користолюбець постійно думає тільки про гроші, про багатство, заздрісник постійно дивиться, що у того краще, ніж у нього. Чому це відбувається? Що, Господь не прощає нам гріхів у таїнстві Сповіді? Прощає. А чому ж ми залишаємося такими, якими є? А тому, що ми не перестаємо грішити після того, як очистилися, продовжуємо йти тим же шляхом, яким йшли, жити тим же життям, яким і жили.

Святі отці кажуть, що не треба так жити. А для того, щоб очиститися від гріха, треба зненавидіти той гріх, який ми полюбили. І до того часу, поки ми не зненавидимо гріх, від нього не очистимось. Не  тому, що Господь не прощає, а тому, що ми любимо цей гріх.

Церква показує нам приклад справжнього покаяння. Цей приклад разючий - преподобна Марія Єгипетська, яка була відомою в Олександрії блудницею. І в Єрусалим поїхала не для того, щоб поклонитися гробу Господньому, а для того, щоб спокушати молодих юнаків. І коли вона захотіла увійти в храм, то Божественна сила не допустила її. Як вона не намагалася у натовпі увійти в храм, нічого у неї не виходило. Вона зрозуміла, що є недостойною блудницею, щоб поцілувати гріб Господній. І коли вона усвідомила свій гріх, і не просто усвідомила, а зненавиділа блуд, тоді Господь допустив її до Свого гробу. Поклонившись гробу Господньому, вона не повернулась у Олександрію, не повернулася до гріховного життя, а перейшла Йордан, пішла в пустелю і там жила 47 років.

Ось ця блудниця Марія зненавиділа не тільки свій гріх, а й своє попереднє життя. Тому вона й досягла такого стану, що як по сухому перейшла Йордан. І коли прп. Зосима, який вперше за 47 років її причастив Тіла і Крові Христової і розпитав, як вона жила в пустелі, зокрема запитав, чи виникало у її думках попереднє життя, то вона сказала, що виникало і якась нечиста сила тягнула до попереднього життя. Тобто Марія досягла рівноангельного життя не буз труду, а докладала великих зусиль для того, щоб побороти оце тяжіння до порочного життя. І поборола.

Якщо ви візьмете для прикладу як інші ставилися до свого попереднього життя, то ось вам приклад: Савл, апостол Павло, гонитель. Перш ніж стати великим апостолом, він зненавидів своє попереднє життя, коли він був гонителем Христа. Чи гонив він після цього християн? Не гонив.

Коли апостол Петро, відрікшись від Христа, плакав гірко. Зрікався він коли-небудь після цього від Христа? Не зрікався, бо зненавидів свій той вчинок, як він клявся Христу, що якщо й усі зречуться, то він ніколи, що він і на смерть піде за Христа. Так ось оце своє зухвальство і приниження перед служанкою апостол Петро зненавидів. І більше такого у нього в житті не було ніколи. І навпаки, коли співав півень, то він згадував свій гріх і плакав. Господь простив же йому, а він плакав від гіркоти, як він міг зректися свого вчителя, та ще перед ким.

Або візьміть ви Марію Магдалину. Теж блудниця. Але коли Христос вигнав з неї сім бісів, то вона до свого попереднього життя уже ніколи не поверталась.

З цього нам треба робити висновок. Хочете бути очищеними від гріха? Всі скажете: хочу. Якщо ти хочеш, зненавидь той гріх, який сидить в тобі. Ось якщо зненавидиш, то тоді очистишся від нього Божественною благодаттю. А поки ми будемо любити свої гріхи, вживатися з ними, як з якимись родичами, то ми ніколи не звільнимось від них. Так вчать святі отці. А вчать так тому, що на своєму досвіді випробували, що поки не зненавиділи гріх, залишалися грішниками, а коли зненавиділи, тоді стали святими.

Тому нехай Господь наш Ісус Христос за молитвами преподобної Марії Єгипетської допоможе нам зненавидіти наші гріхи й очистить наші душі від усякої скверни. Йому слава на віки віків. Амінь.  

Церква.info

B1 2ea431fc043b86080bdadb15edec723d4942013b7cf40c2dd0574cd45f0dc001
B2 788316bf3690e18b26de7499a256808036321480d764decee21355b38eed5f8d
B3 aca999ee49f750f3b9bf83748547d1da859a37d673b52fe27f80beddaef9ee78

Дякуємо! Тепер ви підписані на наші новини