Богослужіння у 6-ту неділю після П'ятидесятниці
16 липня 2017
Опублікував Костянтин Москалюк
Dsc 0164

16 липня 2017 року, в 6-ту неділю після П’ятидесятниці, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Свято-Володимирському кафедральному соборі.

Його Святості співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство кафедрального собору.

Напередодні, 15 липня ввечері, Патріарх очолив Всенічне бдіння. Під час полієлею Святійший Владика помазував присутніх освяченим єлеєм.

За Божественною літургією Предстоятель Київського Патріархату виголосив проповідь на тему євангельського читання.

“В ім’я Отця і Сина і Святого духа. Дорогі браття і сестри, тільки що ми прослухали Євангельське читання про звершення Господом Ісусом  Христом ще одного чуда – зцілення розслабленого, тобто людини, яка не могла ходити. Принесли його люди, які співчували цій хворі людині. І заради їх віри Господь зцілив розслабленого, але раніше ніж зцілити сказав йому: “Прощаються тобі гріхи твої, іди і не гріши”. Це означає, що хвороба ця була наслідком його гріха. Але книжники і фарисеї в думках своїх стали говорити, мовляв, хто він такий, що відпускає гріхи? Бо гріхи відпускає Бог, а не людина. Та Господь Ісус Христос для того щоб підтвердити, що Він є Бог, а не тільки людина, відкрив їхні думки і сказав їм: “Що легше сказати – прощаються тобі гріхи, чи сказати візьми постіль твою і йди”? Сказати, що прощаються гріхи  може кожен, але чи простяться ці гріхи коли так скажеш? Але Христос сказав також: “Встань і йди”, і тим самим довів, що Він має владу прощати гріхи,  тому що він є Бог, а те що Він  Бог, Він підтвердив цим чудом.  Кожного разу коли ми читаємо Євангеліє або чуємо про звершення чудес Ісусом Христом, у багатьох із нас виникає запитання, хоч все це правда але все це було давно, коли Христос ходив по землі. А що потім, потім Христос звершував чудеса? Погляд на християнську Церкву свідчить, що вся Її історія сповнена Божественних чудес. Навіть апостоли, які проповідували Євангеліє по всьому світу, мали успіх, бо підтверджували це вчення чудесами” – сказав Патріарх.

“Якби ми частіше пам’ятали, що Бог присутній і усе бачить, ми б більше утримувалися від гріха. Тому, дорогі браття і сестри, коли ми читаємо Євангельські оповідання про чудеса, вони повинні утверджувати нас у вірі, що Господь керує не тільки народами, а керує світом і керує кожним із нас. Не треба думати, що ми абсолютно незалежні від Бога, бо якби Бог залишив нас, то ми перетворилися б у небуття. Отже, якщо ми будемо жити праведно, з любов’ю до ближніх, то Бог буде з нами і захищатиме нас від усякого зла. Тому будемо молитись Богові, щоб Господь нас захищав, давав здоров’я, добробут і головне – мир в нашій країні” – підсумував Його Святість.

Богослужіння завершилося молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою "Несподівана Радість", під час якого Патріарх Філарет виголосив молитву, щоб Господь визволив Україну від нашестя чужинців і подав нашому народові мир, єдність і Своє благословення.

 

 

B1 2ea431fc043b86080bdadb15edec723d4942013b7cf40c2dd0574cd45f0dc001
B2 788316bf3690e18b26de7499a256808036321480d764decee21355b38eed5f8d
B3 aca999ee49f750f3b9bf83748547d1da859a37d673b52fe27f80beddaef9ee78

Дякуємо! Тепер ви підписані на наші новини