Богослужіння у неділю 26-ту після П'ятидесятниці
25 листопада 2018
Опублікував Костянтин Москалюк
Dsc 5390

25 листопада 2018 року, у неділю 26-ту після П’ятидесятниці, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі міста Києва.

Напередодні, у суботу ввечері, Предстоятель Київського Патріархату відслужив у соборі Всенічне бдіння.

Його Святості співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та соборне духовенство.

За Божественною літургією Предстоятель звершив дияконську хіротонію над студентом 6-го курсу Київської православної богословської академії Ярославом Заньком.

У своїй проповіді до пастви Святійший Владика торкнувся Євангельського читання цього дня. Патріарх зазначив, що воно присвячене тому, що треба зробити для успадкування Вічного життя. “Це питання Вічного життя турбувало людей протягом усієї історії. В тому числі і законника юдейського. Але він запитував про це у Ісуса Христа не тому, що не знав, а тому, що спокушав Його. Чи знає Він, як учитель, що треба зробити для успадкування Вічного життя. На це йому Господь сказав так, ти законник, а що написано в Законі? А той відповідає: полюби Господа-Бога твого усією душею твоєю, всім серцем, усіма помислами, тобто всією істотою, і ближнього твого. Господь йому сказав: ти вірно відповів, іди і роби так, тоді успадкуєш Вічне життя. Тому ця відповідь – іди і роби як ти сказав, стосується і нас. Хочемо успадкувати Вічне життя? Хочемо, а для цього треба виконувати заповіді. Заповіді ж всього дві: полюби Бога і полюби ближнього.

Будучи посоромленим законник продовжує і далі запитувати Христа, ніби задля виправдання, а хто мій ближній? Тоді Господь сказав притчу про самарянина. Як один юдей ішов із Єрихону в Єрусалим і по дорозі напали на нього розбійники. Побили його, роздягнули і кинули на дорозі. Проходив повз цього постраждалого чоловіка священик, подивився і пройшов. Ось чому він подивився, пройшов і не допоміг? А тому що був із жорстоким серцем, не мав любові ні до Бога, ні до людей. Після священика проходив левіт, також священнослужитель, служитель Божий. Однак так само як і священик подивився і пройшов повз.

Далі йшов самарянин. Самаряни ж були язичниками, не вірили в істинного Бога. А цей самарянин глянув, як людина страждає, зліз зі свого осла, підійшов до нього, помазав рани вином і єлеєм, обв’язав і посадив на свого осла. Сам він при цьому йшов пішки, а його віз. Привізши його в готель сказав господарю: доглянь його, якщо витратиш на нього більше, ніж я тобі дам, то коли повертатимуся доплачу тобі. Господь запитує в законника, так хто є ближнім по відношенню до цього чоловіка, що натрапив на розбійників? Хто, священик, левіт, чи цей іноземець? І законник відповідає правильно, що той хто допоміг і є ближнім. Тоді Господь говорить йому: іди і роби так само і успадкуєш Життя вічне. Ці слова стосуються і нас, тому що вони показують, чи достойні ми увійти у Вічне блаженне життя, чи недостойні. Бо там знаходяться лише ті, хто має любов у серці. А ті, які не мають любові у Царство небесне не ввійдуть. Чому? Бо не маючи любові, не будучи добрими, не можуть знаходитися серед люблячих, серед добрих”. - сказав Предстоятель.

Своє слово до присутніх Патріарх підсумував думкою про те, що усі, хто прагне Царства небесного повинні допомагати тим, хто цього потребує, адже любов до людини є ніби сходинкою у любові до Бога.

Наприкінці Божественної літургії Святійший Владика очолив молебень до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою "Несподівана Радість", під час якого виголосив молитву за утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви.

Прес-центр Київської Патріархії

B1 2ea431fc043b86080bdadb15edec723d4942013b7cf40c2dd0574cd45f0dc001
B2 788316bf3690e18b26de7499a256808036321480d764decee21355b38eed5f8d
B3 aca999ee49f750f3b9bf83748547d1da859a37d673b52fe27f80beddaef9ee78

Дякуємо! Тепер ви підписані на наші новини